De Ziua Pământului am sărbătorit un record la Timișoara: ELECTRIC TOUR

Pentru mine, Timișoara este un loc special: în 2016 am câștigat aici prima cursă de mașini electrice din România – Renovatio Electric Drive, iar porecla #AvocatulElectromobilității a devenit carte de vizită oficială. Așa încât m-a bucurat foarte mult invitația de a fi prezentator la un eveniment special, tot la Timișoara, chiar de #ZiuaPământului.

 

ELECTRIC TOUR – o idee nebunească?

De la ce a pornit ideea de a parcurge zeci de mii de kilometri cu o mașină 100% electrică într-o țară precum România?

electric-tour-restart-energy-ecoprofit-102
Traseul total parcurs de un neamț cu o mașină electrică franțuzească, printr-o Românie în care electromobilitatea încă e văzută ca o glumă…

 

Am dorit să concepem un proiect care să unească oamenii din întreaga țară și să-i convingă de beneficiile pe care energia verde le poate aduce României”, afirmă Armand Doru Domuța, Director Executiv Restart Energy (cel mai important furnizor privat de energie electrică și energie verde din România). „Consider că am adus un mesaj puternic, de impact societății românești, care cred că a mișcat, în care percepem altfel România și resursele ei naturale. Decizia prin care ne putem facem viața mai bună este în mâinile noastre. Atât pentru noi, cât și pentru cei din jur”.

electric-tour-restart-energy-ecoprofit-104
Armand Doru Domuța – Director Executiv Restart Energy, Președinte Blockchain Association Romania

 

Restart Energy a inițiat și finanțat proiectul ELECTRIC TOUR, care a presupus parcurgerea a peste 24.000 km cu un Renault ZOE, în peste 3.000 de localități din România, într-o perioadă de 100 de zile. O adevărată nebunie pentru cei mai mulți dintre cititori, dat fiind că, momentan, infrastructura de stații de alimentare pentru mașinile electrice este de numai circa 150 de puncte în toată țara…

Și totuși, Christian Gernemann a acceptat provocarea, la fel ca Renault România, care i-a pus la dispoziție unul dintre pionierii electromobilității: deja foarte cunoscutul Renault ZOE, la momentul actual mașina electrică având cel mai bun raport preț/autonomie de la noi (autonomia maximă teoretică WLTP se cifrează la 300 km).

 

electric-tour-restart-energy-ecoprofit-105
Christian Gernemann – pilotul german care a înfăptuit recordul de peste 24.000 kilometri

Cel mai frumos sentiment este să vezi la propriu succesul muncii tale și să îl împărtășești cu oameni, cu mulți oameni, pentru a lăsa un mesaj pozitiv mai departe”, susține pilotul german. ”Sentimentul acesta l-am avut eu în seara aceasta și mă bucur mult să fi lăsat un urma acestui record mesajul că natura este mai presus de orice. România este o țară frumoasă și merită să fie protejată prin acțiuni conștiente de protejare a mediului, cum ar fi înlocuirea vechilor mașini ce depind de combustibil fosil cu cele electrice. Renault ZOE este un vehicul care face față perfect la condiții de iarnă și trafic pentru un timp îndelungat. Și nu în ultimul rând, sunt reprezentarea faptului că orice lucru, oricât de greu, poate fi realizat de către un simplu om. Dream big, act bigger”.

 

electric-tour-restart-energy-ecoprofit-106
Elena Apostol – Head of Communication Renault

Am intrat în acest proiect pentru că aveam un obiectiv comun –  cu toții ne dorim un mediu mai curat și mai sustenabil și voiam să demonstrăm că se poate acum și aici. Nimic nu te împiedică să faci 300 km cu ZOE, fără stresul autonomiei. Cu ajutorul lui Christian am demonstrat că poți pleca la drum mult mai lung, la fel de relaxat. Până la urmă găsești locuri unde să îți încarci mașina, trebuie doar să te informezi; poți avea provocări interesante, din care poți învăța. Oamenii sunt curioși și te ajută și cu ocazia asta poți descoperi locuri inedite și îți poți face prieteni  noi. Nu totul stă în destinație, ci în drumul până acolo”, a declarat Elena Apostol – Head of Communication Renault, Renault Commercial Roumanie.

 

ELECTRIC TOUR – o idee de record!

Obiectivul inițial a fost ca pilotul german să parcurgă cu mașina electrică franțuzească 24.000 km prin România, pentru a intra astfel în Cartea Recordurilor (cunoscutul Guiness Book american) cu titulatura de „cel mai lung traseu cu o mașină electrică într-o singură țară”. Ei bine, Christian a depășit obiectivul, la finalul cursei fiind înregistrați 26.856 km în mod oficial.

Peripețiile lui Christian Gernemann și ale lui Renault ZOE au fost urmărite pe site-ul oficial al proiectului, Electrictour.ro. Mașina a fost încărcată fie la stațiile din țară, din centre comerciale sau din orașe, fie la prizele obișnuite de la pensiunile și hotelurile de pe traseu. Nu au fost puțini cei care au dorit să susțină această inițiativă, găzduindu-l și ajutându-l pe Christian în foarte multe ocazii.

Momentul culminant al acestui proiect l-a reprezentat festivitatea „ELECTRIC TOUR Finish Line” din data de 22 aprilie 2019, din Piața Unirii, Timișoara. Am avut ocazia, astfel, de a-i prezenta publicului și de a-i cunoaște personal pe cei implicați în acest inedit proiect.

electric-tour-restart-energy-ecoprofit-108

Armand Doru Domuța este nu doar director executiv al Restart Energy, ci și președinte al Blockchain Association Romania – deși are doar puțin peste 30 de ani, acest tânăr antreprenor dă dovadă de o viziune lăudabilă în ce privește un viitor sustenabil, transparent și modern al modului în care umanitatea poate produce și gestiona energia de care avem atâta nevoie.

Am mai apreciat la el și spiritul de echipă, drept pentru care i-am adus pe scenă și pe tinerii voluntari de la Facultatea de Geografie, a căror contribuție a fost uriașă, alături de echipa WenWere. Practic, cu toții au fost exemplul perfect al îndemnului meu (ca proaspăt membru al Partidului Părinților…) de a avea mult mai multă încredere în gândirea și deciziile generațiilor tinere.

Pe Elena Apostol de la Renault o cunosc de multă vreme și sunt familiarizat cu pasiunea ei pentru proiectele ce pot avea un impact important în societate, astfel încât să conștientizăm de ce e atât de necesar să acționăm pentru un viitor sustenabil. Mă bucură faptul că a reconfirmat acum implicarea totală a Renault în privința electromobilității – mai ales că (asta rămâne-ntre noi…) prima mea pasiune, la începuturile „carierei” de avocat al electromobilității, a fost chiar ZOE!

electric-tour-restart-energy-ecoprofit-109

Nu mică mi-a fost surpriza să-l am ca invitat pe scenă chiar pe primarul Timișoarei, Nicolae Robu. M-am bucurat că se numără printre primarii din România care prioritizează electromobilitatea – am aflat că, până în 2021 (când Timișoara va fi Capitala Europeană a Culturii), vor circulat în „Mica Vienă” peste 40 de autobuze electrice, iar numărul stațiilor de încărcare pentru vehicule electrice va crește exponențial. Ca o mică victorie personală, l-am făcut să promită că, până atunci, va ajunge și el să devină conducător de mașină electrică…

electric-tour-restart-energy-ecoprofit-110
Am reușit să-l învăț pe Christian semnul „secret” al fanilor electromobilității :-))

Evident, am avut onoarea (și invidia…) să vorbesc cu Christian Gernemann, un adevărat ambasador al electromobilității datorită acestui record Guiness Book. Nu e prima oară când mă surprinde imaginea extraordinară pe care un străin și-o face despre țara noastră. Dar, în acest caz, vorbim de o experiență inedită: chiar și pentru un român (re)descoperirea spațiului carpato-danubiano-pontic devine o aventură nemaipomenită la bordul unei mașini electrice – într-o țară în care electromobilitatea este, pentru cei mai mulți conaționali, doar o utopie…

Dacă ar fi fost vorba doar despre obținerea unui record, lui Christian i-ar fi fost mult mai facil să facă un astfel de traseu în Germania, de exemplu, unde avea la dispoziție mii de puncte de încărcare. Însă este mult mai provocator să te aventurezi într-o țară necunoscută, cu o infrastructură încă în stadiu incipient – reușita are mult mai mare valoare în ochii publicului, care conștientizează mai clar importanța acțiunilor noastre pentru protejarea mediului în care trăim.

 

Datorită faptului că evenimentul de final „ELECTRIC TOUR Finish Line” a avut loc chiar de Ziua Pământului, cu acest prilej Restart Energy a donat comunității timișorene o stație solară pentru încărcarea dispozitivelor mobile, sub forma unui copac numit RESTART TREE, poziționat central, în Piața Libertății. Sunt sigur că deja a devenit unul dintre punctele de atracție ale adolescenților…

electric-tour-restart-energy-ecoprofit-111
Christian și Armand pregătindu-se de tăiatul panglicii tradiționale. Copacul solar RESTART TREE este poziționat în Piața Libertății din Timișoara

 

ELECTRIC TOUR – pus în mișcare de Restart Energy

electric-tour-restart-energy-ecoprofit-112Restart Energy este un furnizor național și independent de energie electrică și gaze naturale pentru locuințe și companii, înființat în timpul perioadei de liberalizare a acestui sector în România. Restart Energy este pe primul loc în rândul furnizorilor privaţi de energie electrică, energie verde şi gaz din ţară, ca alternativă la furnizorii de ultimă instanţă ce deţineau monopol. De curând, compania Restart Energy a devenit şi furnizor de ultimă instanţă prin ordin al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei A.N.R.E.
Pe parcursul celor 4 ani de la înfiinţare la Timişoara, Restart Energy a devenit un furnizor de încredere pentru 30,000 de clienţi casnici, 5,000 de companii, cu peste 500 de milioane KWh furnizati, ca o consecinţă a faptului că este prima companie de pe piaţa românească ce oferă posibilitatea de schimbare a furnizorului online, fără birocraţie. Restart Energy se mulează pe ambele  segmente de piaţă și poate servi atât clienţi casnici, cât şi business. Printre clienţii business se numără  Profi, Medlife, Alumil, Bioclinica, Valeo, Wetterbest, Cottontex etc. De curând, compania Restart Energy a încheiat un protocol de colaborare cu unul dintre cei mai mare traderi de energie din Europa, compania Alpiq SE, cu sediul principal în Elveţia.

 

Parteneri susținători:

  • Renault
  • Here Maps
  • WenWere
  • Facultatea de Geografie, Universitatea de Vest Timișoara
  • Kaufland
  • Vestel
  • Rosenc
  • Universitatea Vasile Alecsandri Bacău

SHARE