Eclipsa de superlună ne-a arătat și cât de poluată este atmosfera planetei

Pentru unii, ”luna roșie” anunță evenimente fatidice. Pentru alții, eclipsa totală de superlună este un eveniment celest rarisim. Acum, însă, vom vedea care este legătura între poluare și eclipsa de superlună din noaptea de 27 spre 28 septembrie.

eclipsa superluna 2015 - ecoprofit 0

Eclipsa de superlună este un eveniment astronomic destul de rar: în secolul trecut s-a petrecut de numai 5 ori, ultima oară în 1982. Fenomenul din noaptea de 27 spre 28 septembrie 2015, foarte mediatizat, a fost primul din secolul XXI, următoarea astfel de ”super-eclipsă lunară” urmând a surveni doar în 2033. Așa încât pot spune că am fost foarte norocos să pot urmări pe viu eclipsa de superlună, după ce am dat curs invitației prietenilor de la Revista Știință și Tehnică. De fapt, satisfacția este cu atât mai mare cu cât a fost o mică aventură să găsim un loc de unde să putem observa cât mai bine acest fenomen, dar și de a-l imortaliza cum se cuvine.

Animation_September_28_2015_lunar_eclipse_appearance

O aventură în care l-am avut ca partener pe Renegade, cel mai mic membru al gamei Jeep (citește test-drive-ul pe Oraan.ro). O alegere înțeleaptă, având în vedere că, până după ora 23:00, nu știam spre ce colț al țării urma să plecăm să vânăm eclipsa ( #RenegadeVaneazaEclipsa ). Norii acopereau cam toată România, doar o mică parte a Dobrogei fiind oarecum promițătoare – așa încât aproape de miezul nopții am pornit-o în galop spre Constanța.

eclipsa superluna 2015 - ecoprofit 1
”Do something unexptected”. Adică o nebunie de genul #RenegadeVaneazaEclipsa ?

După o astro-consfătuire cu specialiștii INMH, pe la 3:00 dimineața #CaravanaEclipsei pleca val-vârtej din Constanța înspre nord, Renegade fiind însoțit de câteva alte mașini ale celor voiau, ca și mine, să vadă pe viu acest fenomen astrologic. Am aterizat chiar la debutul eclipsei parțiale de superlună în mijlocul unui ”lan” de eoliene de lângă Cogealac, unde Renegade a jucat și rolul de pavăză împotriva vântului puternic (și tăios), protejând super-telescopul adus de specialistul Cătălin Beldea, de la Știință și Tehnică.

Am avut parte de momente de magie alternate cu unele de disperare, cerul senin și înstelat fiind atacat dintr-o dată de nori. Totuși, dat fiind că eclipsa totală a superlunii a durat peste o oră, am prins suficient de multe perioade în care cei prezenți am admirat discul portocaliu, ”afumat” pe alocuri. Iar specialiștii au reușit chiar să surprindă imagini senzaționale în peisajul oferit de ”pădurea” de eoliene.

De ce arăta luna ”afumată” în timpul eclipsei?

Mai întâi, termenul de ”superlună” semnifică, din punct de vedere al astronomilor, că acest corp ceresc este la distanța cea mai apropiată de Pământ (deoarece orbita lunii în jurul Terrei este o elipsă, nu un cerc perfect). În noaptea de 27 spre 28 septembrie, luna s-a aflat la circa 356.877 km de planeta noastră (cu vreo 17.000 km mai aproape decât de obicei).

Ok, dar care este cauza pentru care luna își schimbă în acest fel culoarea în timpul acestui tip de eclipsă specială? Simplu: este vorba de reflecția razelor solare filtrate de atmosfera Pământului, lumina Soarelui fiind curbată și proiectată pe suprafața Lunii (deși aceasta ar trebui să fie invizibilă, fiind în umbra Pământului).

Ei bine, tocmai acest fenomen de ”filtrare” se face răspunzător de diversele culori ale lunii în timpul eclipsei. În general, acest gen de eclipsă de superlună duce la o culoare purpurie a lunii, ceea ce îi face pe mistici să lege acest fenomen astronomic de diverse predicții astrologice sau religioase. Nu e locul aici să comentez veridicitatea sau falsitatea acestor legături.

eclipsa superluna 2015 - ecoprofit 2
Lumina soarelui este filtrată de atmosfera terestră – care, dacă e poluată, duce la accentuarea culorii roșiatice, dar și la crearea unui afect de ”afumat”

Însă, din punct de vedere științific, există o legătură între aspectul lunii în timpul acestui fenomen și gradul de poluare a atmosferei terestre. Deoarece atmosfera Pământului captează lumina albastră, pe Lună sunt proiectate doar frecvențele între galben și roșu. Cu cât atmosfera este mai poluată, cu atât culoarea lunii este mai închisă.

Când spun poluare, mă refer în principal la concentrația de cenușă (în urma unei activități vulcanice) ori la cantitatea de praf și nisip din aer. Totuși, din punctul nostru de observație, pe viu am văzut-o mai mult portocalie spre galben. Asta în timp ce pozele de pe internet o arată într-o culoare mai închisă, sângerie – din cauza setărilor aparatelor foto și a timpului mai lung de expunere.

Privită prin telescop, luna m-a mai surprins și printr-un efect ”afumat” – ceea ce pur și simplu este un indiciu al încărcării atmosferei terestre cu o mare cantitate de gaze cu efect de seră. Repet, acest aspect s-a putut observa doar pe viu. Timpul mai lung de expunere al aparatelor foto a eliminat acest detaliu și a dus la accentuarea culorii roșiatice.

Deocamdată, oamenii de știință nu par să se pună de acord cu privire la această observație din timpul eclipsei de superlună, iar marele public este bombardat cu diverse predicții apocaliptice ori basme legate de ”luna sângerie”. Însă, dat fiind că activitatea vulcanică a fost insignifiantă în această perioadă, iar furtunile de nisip din deșerturile planetei nu au fost mai intense decât de obicei, rămâne plauzibil faptul că eclipsa de superlună a fost un bun indiciu al poluării atmosferei terestre.

Foto deschidere: Vlad Dudum