ecoROTR, eoliana OZN? Nicidecum: propunerea GE de eoliană mai eficientă

Compania americană GE vine cu o idee simplă, prin care eolienelor existente li s-ar putea mări eficiența fără cheltuieli foarte mari. Prototipul acestei eoliene ciudate se numește ecoROTR și are la bază un principiu foarte interesant, după cum puteți afla în continuare.

ecorotr ge eoliana - ecoprofit 0

Elicea unei eoliene este pusă în mișcare de bătaia vântului – până aici, nimic spectaculos, oricine știe acest lucru. Apare, însă, un detaliu: acțiunea vântului scade pe măsură ce ne apropiem de partea interioară a palelor. Pe scurt, cam de pe la jumătatea palelor spre centrul elicei eficiența scade drastic.

Practic, o eoliană este mai eficientă cu cât palele elicelor sale sunt mai mari, deoarece spre extremități acțiunea curentului de aer este maximă. Însă, din punct de vedere constructiv, este foarte costisitor să faci o elice rezistentă, de mari dimensiuni. După care intervine logistica transportului unor obiecte agabaritice (plus costurile aferente), precum și montajul mai dificil (și, din nou, mult mai costisitor).

Ei bine, ideea celor de la GE vrea să rezolve aceste probleme într-un mod dezarmant de simplu, cel puțin la prima vedere. Plasarea unui dom precum cel din imagine în partea centrală nu face altceva decât să devieze vântul spre extremitățile palelor, crescând performanța eolienei-prototip ecoROTR cu 3%. Nu e o valoare mare, în cifre absolute, dar reprezintă un mare câștig raportat la alte cheltuieli necesare pentru a crește performanțele pe căi convenționale.

ecorotr ge eoliana - ecoprofit

Practic, în cazul unui parc eolian, care, de regulă, numără câteva zeci de dispozitive, creșterea performanței totale cu 3% ar însemna fie adăugarea de noi eoliene (foarte scumpe), fie schimbarea palelor cu unele mai mari (ceea ce, din nou, înseamnă costuri foarte mari). În plus, plasarea domului pe o elice ar face eoliana funcțională chiar și la viteze mai mici ale vântului, deci ar crește perioada operativă.

ecorotr ge eoliana - ecoprofit

Cei de la GE nu s-au limitat doar la proiectarea domului în formă de OZN, ci au conceput și un stâlp special. Față de eolienele obișnuite, construite din tuburi de oțel, stâlpul celor de la GE are o structură de tip ”space-frame”, formată din grilaje metalice acoperite cu panouri ușoare din poliester.

ecorotr ge eoliana - ecoprofit

Tot ansamblul este ușor de transportat și de asamblat și, cel puțin în teorie, promite o rigiditate și rezistență cel puțin la același nivel cu al eolienelor clasice. Deocamdată, eoliana GE ecoROTR este în faza de testare, spre sfârșitul anului specialiștii putând veni cu niște concluzii mai clare și date concludente privind viabilitatea propunerii lor.

Ca o concluzie generală, ne bucurăm să vedem idei noi în domeniul energiei eoliene, unde inovația părea să stagneze în ultimii ani la nivelul proiectării eolienelor. La fel ca în povestea ”rățuștii cea urâte”, eoliana ecoROTR poate prefigura un viitor foarte apropiat al marilor schimbări în industria energiei eoliene.