iSPEX-EU 2015 – rețeaua socială pentru măsurarea poluării cu smartphone-ul

Da, exact, poluarea poate fi măsurată și cu smartphone-ul. Dar numai în cadrul unui program special, demarat de cercetătorii de la Universitatea Leiden din Olanda, prin care se doreștea realizarea unei hărți a poluării cu aerosoli în Europa. Un fel de rețea de socializare anti-poluare...

ispex eu 2015 noxe retea socializare poluare - ecoprofit 0

Știm cu toții ce înseamnă când lumea vorbește despre rețelele de socializare: Facebook. Ei bine, în cazul de față nu este vorba de afacerea de miliarde a lui Zuckerberg, ci de o idee foarte interesantă, prin care am putea avea o hartă real-time a poluării cu aerosoli (particule fine) în Europa. Iată o scurtă explicație în video-ul următor:

Așadar, participanții la programul iSPEX inițiat de olandezi primesc un add-on pentru smartphone-ul lor, precum și o aplicație dedicată. Device-ul este un spectropolarimetru, dotat cu senzori optici speciali, care, odată combinat cu aparatul foto al smartphone-ului, poate măsura concentrația de aerosoli din atmosferă. Datele sunt preluate și analizate de aplicație, aceasta transmițând apoi rezultatele unui server din cloud. Prin cumulararea tuturor rezultatelor, se obține, așadar, o hartă interactivă a nivelului de poluare din Europa.

ispex eu 2015 noxe retea socializare poluare - ecoprofit 1
Device simplu, dar cu o tehnologie inspirată din instrumentele de cercetare cosmică!

De ce aerosolii? Pentru că aceste particule sunt unele dintre cele mai periculoase, fiind emise mai ales de arderea cărbunilor în termocentrale. Pe lângă impactul asupra mediului, sănătatea umană este din ce în ce mai grav afectată de aerosoli, afecțiunile variind de la diverse probleme ale aparatului respirator până la riscul de cancer.

Utilizarea smartphone-ului pentru măsurarea concentrației de aerosoli din atmosferă este extrem de simplă: se atașează device-ul, se fotografiază diverse porțiuni ale cerului, la unghiuri dictate de aplicație, după care se așteaptă puțin până ce aplicația transmite datele ținând de proprietățile particulelor, distribuția lor în aer și tipul de particule.

Totul pe baza unei tehnologii inspirate din cea a instrumentelor sofisticate, folosite pentru explorarea spațiului cosmic, dar, în cazul iSPEX, simplificată pentru a putea ”scana” atmosfera terestră. Și asta deoarece sateliții nu sunt capabili să ofere date la fel de concludente precum o poate face o ”rețea de socializare” de câteva mii de persoane aflata la suprafața pământului.

Programul iSPEX-EU face parte dintr-un amplu proiect european, LIGHT2015, care cumulează mai multe acțiuni în cadrul Anului Internațional al Luminii și Tehnologiilor bazate pe Lumină. Orașele care participă la iSPEX-EU 2015 sunt: Atena, Barcelona, Belgrad, Berlin, Copenhaga, Londra, Manchester, Milan și Roma.

Pe lângă faptul că oamenii de știință ar putea obține date mai concludente, acest program are și un alt rol important: cel de a educa publicul privind nivelul poluării și riscurile acesteia. Ar fi interesant dacă acest program ar fi generalizat la o scară mult mai mare – să ne gândim la rezultatele utilizării a câteva milioane de smartphone-uri, nu doar a câtorva mii! Practic, am putea avea o hartă în timp real a poluării, care ar putea forța autoritățile și companiile să ia mai repede măsuri anti-poluare. Poate Facebook sau Google vor investi și în această direcție, ce ziceți?