TOP 10: premierele de mașini electrice la Salonul Auto Paris 2018

Deoarece Franța și-a asumat rolul de vârf de lance în lupta împotriva poluării și schimbărilor climatice, era de așteptat ca la Salonul Auto Paris 2018 premierele de mașini (mai mult sau mai puțin) eco să fie destul de numeroase. Iată un TOP 10 al premierelor mondiale și europene de mașini electrice pe care le vom vedea destul de curând pe șosele, dar și concepte care prefigurează direcțiile eco abordate de producătorii auto.

2. Mercedes-Benz EQC

Chiar dacă la prima vedere pare un rival direct al lui Audi e-tron, noul Mercedes-Benz EQC este mai compact, fiind foarte apropiat de modelul GLC. Deci, în loc să atace frontal Tesla Model X, cei de la Mercedes-Benz au decis să intre direct în categoria pentru care se pregătește spre finalul deceniului crossover-ul Tesla Model Y. Și în care deja face furori Jaguar i-Pace, față de care EQC arată mai familist.

Modelul german anunță o valoare foarte bună a autonomiei maxime teoretice: peste 450 km… conform NEDC. Deci, foarte probabil, noile norme WLTP, mai drastice, vor releva o autonomie mai redusă, probabil între 350 și 400 km. Față de Audi e-tron, bateria are o capacitate mai redusă, de 80 kWh, iar încărcarea ultra-rapidă de la o stație de 110 kW asigură încărcarea 0-80% în 40 de minute.

În mod interesant, puterea maximă se cifrează tot la 408 CP, ca în cazul lui Audi e-tron, dar performanțele sunt o idee mai bune: demarajul 0-100 km/h se realizează în 5,1 secunde, față de 5,5 secunde în cazul rivalului. Și prețul este ceva mai tentant, pornind de la „doar” circa 70.000 euro. Sunt extrem de curios cât de mult vor dinamiza aceste noi modele piața de mașini electrice.

SHARE