Dacă ne gândim că, la nivel global, s-a depășit bariera de un miliard de autovehicule puse în circulație în acest moment pe Terra, faptul că Toyota a ajuns după aproape două decenii la un total de 7 milioane de mașini cu propulsie hibridă pare doar o picătură în ocean. Este, însă, un rezultat foarte important, fiind de lăudat consecvența și persistența japonezilor de a lupta contra curentului.

Practic, producătorul japonez se face ”vinovat” de inițierea unui trend care de-abia spre finalul acestui deceniu va deveni exploziv. Și asta deoarece hibridizarea este soluția la care vor apela toți constructorii auto pentru a îndeplini normele din ce în ce mai stringente anti-poluare. Propulsia hibridă este soluția de compromis care începe să fie acceptată unanim, ca trecere de la motorul poluant cu ardere internă și alimentat cu combustibili fosili la propulsia cu emisii zero, fie ea cu baterii electrice, hidrogen sau de altă natură.
Revenind la Toyota, este de lăudat consecvența și persistența japonezilor de a lupta contra curentului, Prius dovedindu-se un experiment reușit, mai ales începând cu a doua generație, care, în ciuda temerilor privind sistemul de propulsie alternativă, s-a dovedit a fi una dintre cele mai fiabile mașini din lume. Ceea ce, pe lângă avantajele din punct de vedere al consumului foarte scăzut, a ajutat din plin la popularitatea sistemului Hybrid Synergy.

Nu ar trebui să fie de mirare că, în acest moment, Toyota comercializează 27 de modele hibrid diferite (atât sub brandul Toyota, cât și sub brandul premium Lexus), plus un model hibrid plug-in, pe mai mult de 90 de piețe. Iar până la finalul lui 2015 se preconizează lansarea unui număr de 15 mașini hibride noi, deci japonezii vor rămâne și pe mai departe etalonul industriei în acest domeniu.

Ca idee, comercializarea unui număr de 7 milioane de mașini hibride Toyota înseamnă și o reducere a consumului și emisiilor nocive, comparativ cu modelele similare având propulsie convențională. Specialiștii Toyota estimează că astfel s-au economisit până acum circa 18 miliarde de litri de benzină (!), iar emisiile de CO2 au fost mai puține cu 49 de milioane de tone. Valori impresionante, mai ales dacă ne gândim și la satisfacția clienților, hibridele Toyota fiind extrem de apreciate de către proprietari. Sincer, îi înțeleg – mai ales în urma testului de consum realizat cu Toyota Auris Hybrid.
În Europa, vânzările de mașini hibride Toyota au demarat în 2000, odată cu Prius, iar în 2014 s-a ajuns ca acestea să totalizeze aproape 800.000 de exemplare Toyota și Lexus. În România, Prius a fost lansat în 2006 în mod oficial, iar în 2010 a fost rândul lui Auris Hybrid, urmat de Yaris Hybrid. Doar în ultimii trei ani, de exemplu, Toyota România a comercializat peste 500 de mașini noi hibride. La care mai adaug câteva sute de modele second hand importate în ultimii ani (dar voi reveni cu o analiză mai detaliată pe această temă).
