1 miliard de dolari: atât va fi peste 3 ani piața de microinvertoare solare și sisteme de optimizare a puterii

Compania de analiză IHS Technology atrage atenția asupra imenselor oportunități dintr-un domeniu care, până nu demult, nu părea deloc promițător. Este vorba despre niște dispozitive și sisteme minore, la prima vedere, dar care pot contribui major la eficientizarea exploatării energiei solare. Iar investițiile promit profituri foarte mari în scurt timp.

Când vorbim despre energia solară, ne gândim automat la panourile fotovoltaice, prin care se captează energia solară, care apoi e transmisă cumva direct spre consumatorii de zi cu zi. Evident, există mulți pași intermediari, iar unul dintre ei se referă la niște dispozitive considerate… ”cenușărese”: microinvertoarele și sistemele de optimizare a puterii. Atâta doar că acestea nu sunt deloc dispozitive neimportante.

Rolul unui invertor convențional este de a converti curentul continuu (DC), produs de un grup de panouri fotovoltaice, în curent alternativ (AC), care ulterior poate fi stocat, transportat și, în ultimă instanță, folosit pentru aparatele electrice. Microinvertoarele fac același lucru, însă deservesc un singur modul solar – ceea ce le face mai scumpe raportat la invertoarele convenționale, care deserversc mai multe module. Însă recuperarea costurilor se face prin eficiența mai bună a microinvertoarelor, care pot transforma cu 25% mai multă energie decât invertoarele convenționale. Iar acest procent va crește vertiginos în următorii ani.

Un sistem de optimizare a puterii presupune utilizarea în serie a mai multor invertoare, asigurând o eficiență cât mai bună prin urmărirea punctului de putere maximă. Evident, dacă un astfel de sistem deservește un singur modul fotovoltaic, rezultatele vor fi mult mai bune, justificând prețul mai mare. Microinvertoarele și sistemele de optimizare a puterii lucrează împreună, astfel încât se exploatează mult mai bine potențialul panourilor fotovoltaice.

piata-de-microinvertoare-solare-ecoprofit-3
În ciuda unor costuri mai mari (care, oricum, vor scădea vertiginos în anii următori), micro-invertoarele sunt mult mai eficiente decât invertoarele convenționale

Conform specialiștilor IHS Technologies, momentan aceste dispozitive electronice de tip MLPE (Module-Level Power Electronics) au cea mai mare căutare în SUA, în principal în aplicațiile rezidențiale. Per total, piața mondială pentru microinvertoare și sisteme de optimizare a puterii este estimată la circa 300 de milioane de dolari, dar acest lucru este pe cale să se schimbe rapid și drastic. Pe de o parte, un număr mare de companii din SUA care dețin instalații comerciale de panouri fotovoltaice migrează către această tehnologie mai eficientă (la finalul lui 2014 se estimează că piața din SUA pentru aceste dispozitive va fi cu 160% mai mare decât în 2013). Pe de altă parte, cererea începe să fie mult mai mare în Europa, în special în țări precum Germania sau Franța, cu investiții uriașe în energia solară.

Nu în ultimul rând, se estimează că prețurile vor deveni mult mai competitive odată cu începerea producției în China și Japonia a următoarei generații de astfel de dispozitive electronice. Evident, o bună parte din producție va fi livrată chiar pe aceste piețe asiatice, unde ritmul de adoptare a tehnologiilor non-poluante este galopant. Dar specialiștii IHS Technologies mai mizează și pe intrarea în acest domeniu destul de rarefiat a mai multor jucători, ceea ce va duce automat la o competiție mai acerbă, deci la reducerea prețurilor.

Piata de microinvertoare solare - ecoprofit 1
Creștere de trei ori a pieței din acest domeniu în doar trei ani – un grafic perfect pentru cei care caută oportunități sigure de investiții

Toate aceste date duc la o concluzie neașteptată: afacerile cu microinvertoare solare și sisteme de optimizare a puterii se estimează că vor avea o rată de creștere a profiturilor de circa 28% pe an – ceea ce ar însemna ca în 2018 piața de astfel de dispozitive MLPE să depășească un miliard de dolari! Este adevărat, acest lucru nu ar fi posibil dacă investițiile în tehnologiile de folosire a energiei solare n-ar fi și ele într-o creștere galopantă – în concordanță cu estimările recente ale celei mai mari bănci private din lume.

Avem, practic, încă un exemplu clar că energiile regenerabile nu sunt de natură să afecteze economia, ci, dimpotrivă, contribuie la o evoluție sănătoasă a acesteia. Și asta nu doar pe termen scurt, deoarece eficientizarea tehnologiilor de folosire a energiilor regenerabile va continua mult peste așteptările pesimiștilor. În plus, eficientizarea va duce și la prețuri mult mai mici. Iar când energia devine foarte accesibilă, nu ne putem aștepta decât la o evoluție pozitivă a societății.