Peste 15 ani, energia solară poate atinge 13% din mixul total de energie

energie-solara---ecoprofit-0

IRENA (Agenția Internațională a Energiilor Regenerabile) a emis un nou raport, care încearcă să estimeze unde va fi industria energiei solare în 2030. Iar prognozele arată promițător: procentul energiei solare din totalul energetic produs pe plan mondial poate crește de la 2% acum la 13% în 2030. Deci de 6 ori în 15 ani, ceea ce sună foarte bine.

energie-solara---ecoprofit-1

Dacă la finalul lui 2015 capacitatea cumulată a instalațiilor solare de pe glob se ridica la circa 277 GW, se estimează că peste 15 ani capacitatea totală va ajunge între 1.760 GW și 2.500 GW. Totul depinde de politicile de susținere a investițiilor în acest domeniu, iar semnalele în urma summit-ului COP21 Paris 2015 par foarte optimiste.

Studiul Letting in the Light: How solar photovoltaics will revolutionise the electricity system mai arată că este de așteptat ca prețurile din domeniul fotovoltaicelor să scadă cu până la 59% în următorii 10 ani. Lucru care va face investițiile în energia solară foarte atractive, în ciuda continuării menținerii unor prețuri mici pentru combustibilii fosili.

energie-solara---ecoprofit-2

Costurile mici din industrie vor însemna și costuri mici pentru energia electrică la consumatori. Dacă în ultimii ani marile instalații solare din Europa, China, India, Africa de Sud sau SUA au oferit energie cu prețuri între 6 și 10 cenți/kWh, în 2015 s-au înregistrat adevărate recorduri de prețuri mici, în Emiratele Arabe Unite, Peru sau Mexico ajungându-se chiar sub 5 cenți/kWh.

Pe fondul acestor avantaje, s-a remarcat o creștere a investițiilor în instalațiile rezidențiale, de până în 100 kW – practic, 30% din piața energiei solare este în acest moment ocupată de panourile fotovoltaice montate în gospodării sau de firme mici. Iar mulți specialiști din domeniu consideră că, prin stimularea acestui sector, se poate crește mai rapid capacitatea totală decât prin sprijinirea unor investiții la scară mare.

energie-solara---ecoprofit-3

Studiul IRENA este sprijinit și de estimările organizației SolarPower Europe, care vine cu un forecast pe termen mai scurt: în 2020, capacitatea instalațiilor solare pe plan mondial va depăși totalul de 600 GW. Într-un scenariu pesimist, în care guvernele nu vor sprijini prin măsuri favorabile industria, în 2020 se vor adăuga capacități de numai 60 GW. Însă, în scenariul optimist, la finalul acestui deceniu se va ajunge la 120 GW/an.

Cei de la IRENA mai adaugă în ecuație și scăderea prețurilor la energia eoliană, deși procentele sunt mai mici (dacă electricitatea produsă de panourile fotovoltaice poate scădea cu până la 59%, cea provenită de la eolienele din largul mării, cele mai eficiente, nu va scădea cu mai mult de 35%). În principiu, presiunea sectoarelor eolian și fotovoltaic asupra domeniului cărbunilor și gazelor naturale va forța marile companii energetice să investească rapid în soluții regenerabile cât mai la îndemână – ceea ce ar putea avantaja mai mult domeniul solar.

energie-solara---ecoprofit-4

În sprijinul acestei afirmații aduc două argumente. Pe de o parte, eficiența noilor tehnologii din domeniul solar crește vertiginos. Recent, promițătoarea tehnologie a panourilor bazate pe perovskit a depășit bariera de 20% a eficienței (în condițiile în care în 2009, adică acum 6-7 ani, eficiența se cifra la doar 4%), iar până în 2020 sunt șanse mari să apară pe piață astfel de panouri având o eficiență chiar și de 30%. Iar asta în condițiile unor prețuri chiar mai mici decât a actualelor fotovoltaice bazate pe silicon!

Pe de altă parte, analiștii îi „trag de mânecă” pe investitorii interesați în privința unui domeniu foarte promițător în viitor: reciclarea panourilor fotovoltaice. IRENA consideră că, până la jumătatea acestui secol, industria reciclării panourilor fotovoltaice va fi un business de circa 50 de miliarde de dolari anual!

energie-solara---ecoprofit-5

Până în 2050, este de așteptat ca totalul capacităților solare de pe mapamond să atingă pragul de 5.000 GW, iar cantitatea de panouri fotovoltaice scoase din uz anual va depăși 60 de tone. Este de așteptat ca la summit-ul COP22, din noiembrie 2016, să se pună la punct și un sistem de producție a fotovoltaicelor care să permită reciclarea cât mai facilă a acestora. Deci suficiente motive pentru ca „invazia” energiei solare să continue în ritm accelerat.

Închei citându-l pe cunoscutul Thomas Alva Edison, care declara la începutul secolului XX:

Suntem ca niște fermieri ignoranți, care taie gardul din jurul casei pentru a produce energie în loc să utilizăm sursele inepuizabile ale Naturii – soarele, vântul și valurile. Eu pariez pe soare și pe energia solară. Ce sursă de putere! Sper că nu va trebui să așteptăm epuizarea resurselor de petrol și cărbuni până vom face trecerea la energia solară

SOURCEIRENA
SHARE