5 recorduri negative ale schimbărilor climatice în 2014

Peste 400 de cercetători din 58 de țări se ocupă de monitorizarea planetei prin măsurarea mai multor indicatori. Iar raportul ”State of the Climate 2014” (în traducere ”Starea Climei în 2014”) ne arată un tablou general foarte clar: planeta se încălzește rapid.

2014 a fost un an al recordurilor negative, care ar trebui să îi facă să-și revizuiască poziția pe cei care consideră că încălzirea globală nu prezintă riscuri sau, mai rău, că ar fi doar o farsă. Măsurătorile de pe tot globul nu mint, iar Societatea Americană de Meteorologie a realizat un raport exhaustiv, pentru al 25-lea an consecutiv, în care se observă foarte clar trendurile diverșilor indicatori.

În continuare, o scurtă trecere în revistă a celor mai importanți dintre aceștia, care au atins niveluluri record în 2014. Ceea ce nu e deloc îmbucurător.

1. Cea mai ridicată temperatură din 1880 încoace

state climate 2014 recorduri - ecoprofit 1
În 2014, planeta a avut mai multe zone foarte calde decât zone reci. În unele zone, oceanele au fost chiar și cu 1 grad Celsius mai calde!

Patru echipe de experți au măsurat temperaturile la suprafața solului, respectiv a oceanelor. Este important de menționat că fiecare echipă a folosit metode diferite, deoarece rezultatele obținute sunt similare. Iar asta dovedește clar că temperatura globului crește.

Mai exact, temperatura medie anuală pe Pământ a fost mai ridicată cu 0,27-0,29 grade Celsius față de media înregistrată între 1881-2010. Pe uscat, diferența de temperatură a fost de circa 0,37-0,44 grade Celsius, iar la suprafața oceanelor a fost de 0,21-0,27 grade Celsius.

Practic, în 135 de ani, temperatura la suprafața Pământului a crescut cu 0,88 grade Celsius, dar creșterea ei s-a accentuat în ultimii 30 de ani, fiind vorba despre o corelație directă cu accentuarea poluării, cauzată în primul rând de arderea combustibililor fosili.

Mai mult, 17 dintre cei mai calzi ani din 1880 încoace sunt în ultimii 18 ani, ceea ce ne arată trendul crescător al valorilor temperaturilor.

state climate 2014 recorduri - ecoprofit 2
Trendul crescător al valorilor temperaturilor ne arată că, în medie, temperatura globală crește cu un grad/secol. Dar, în realitate, încălzirea globală s-a accelerat în ultimii 30 de ani

2. Cel mai mare nivel al apelor oceanelor și mărilor

state climate 2014 recorduri - ecoprofit 3
O creștere de circa 6 cm în 10 ani a nivelului apelor pare mică. Dar anunță efecte catastrofale pe termen mediu și lung

Creșterea nivelului apelor se consideră că va afecta peste 50% din populația planetei, care este concentrată în special în zonele de coastă. Dovada: 8 dintre cele mai mari 10 metropole din lume sunt situate în zone de coastă, iar o creștere de numai 1 metru a apelor poate să distrugă majoritatea zonelor în care locuiesc oameni – deoarece, în paralel, se intensifică valurile, mareea și furtunile.

Însă mult mai grav este că, odată cu creșterea nivelului oceanelor și mărilor, apa sărată poate ajunge în depozitele acvifere, afectând iremediabil apa potabilă, necesară atât oamenilor, dar și celorlalte viețuitoare și ecosistemelor din zonele de coastă.

În 2014, nivelul global al apelor din oceane și mări a fost mai mare cu 67 mm față de cel înregistrat în anul-record 1993. Ceea ce înseamnă că, în medie, oceanele și mările au crescut cu 3,2 mm pe an. Dar, la fel ca în cazul temperaturilor, creșterea nu este constantă, ci s-a accentuat în ultimele decenii.

state climate 2014 recorduri - ecoprofit 4
Graficele ar trebui să vorbească de la sine despre creșterea temperaturilor și nivelului apelor oceanelor

O parte din creșterea nivelului este cauzată de topirea ghețarilor. Însă cea mai importantă influență o are temperatura ridicată: apa crește în volum când se încălzește, iar pătura superioară a oceanelor și mărilor demonstrează cel mai bine acest simplu fenomen fizic.

3. Scăderea în volum a ghețarilor se accelerează

state climate 2014 recorduri - ecoprofit 5
Topirea ghețarilor este măsurată prin pierderea în volum a acestora, care a ajuns în 2014 la o valoare considerată alarmantă

În multe zone ale Pământului, viața se bazează exclusiv pe existența ghețarilor, care sunt o sursă de apă potabilă pentru viețuitoare, dar și de hidratare pentru biosferă. În plus, ghețarii influențează clima și asigură echilibrul necesar pentru ecosistem.

Măsurarea volumului ghețarilor (de fapt, a pierderii în volum a acestora) a început relativ recent, în 1980. Ghețarii cresc sau scad în volum în funcție de diferențele între zăpada acumulată iarna și topirea gheții vara. Iar în ultimele trei decenii măsurătorile arată că ghețarii se topesc constant, un semn extrem de clar al încălzirii globale.

În anii ’80, scăderea în volum a ghețarilor era de circa 221 mm, în anii ’90 de 389 mm, iar la începutul anilor 2000 a ajuns la 726 mm. După cum se observă, nu este doar un trend clar al scăderii volumului ghețarilor, ci asistăm și la o accelerare a topirii ghețarilor.

state climate 2014 recorduri - ecoprofit 6
Acest ghețar din SUA s-a topit aproape de tot în doar 73 de ani

Practic, deși 2014 nu este considerat un an record, el reprezintă al 31-lea an consecutiv de topire a ghețarilor, care, în medie, au scăzut în volum cu 16,8 metri, lucru extrem de grav din punct de vedere al influențelor negative asupra mediului.

4. Mai multe zile căldurose și mai puține nopți răcoroase

state climate 2014 recorduri - ecoprofit 7
Trendul este clar: din ce în ce mai multe zile călduroase și din ce în ce mai puține nopți răcoroase

Temperatura globală este o medie a temperaturilor din diverse puncte ale globului. Creșterea temperaturii globale este determinată atât de creșterea temperaturilor zonale, dar și de scăderea diferențelor între temperaturile zilelor și nopților.

Este un factor mai important decât am credere, deoarece temperatura pe timp de zi a ajuns la extreme periculoase atât pentru sănătate umană, cât și pentru biosferă. În plus, succesiunea unor zile caniculare poate afecta iremediabil agricultura, creșterea animalelor și viața marină.

În general, în 2014 au fost contorizate în multe părți ale globului zile neobișnuit de călduroase față de media din 1961-1990, în timp ce nopțile reci sunt mai puține decât înainte. Creșterea numărului celor mai călduroase zile s-a înregistrat în Europa – ceea ce ne arată, de fapt, cât de mult influențează poluarea variațiile de temperatură.

state climate 2014 recorduri - ecoprofit 8
Frecvența celor mai călduroase zile comparată cu media din perioada 1961-1990

5. Cea mai mare concentrație de gaze cu efect de seră în atmosferă

state climate 2014 recorduri - ecoprofit 9
Emisiile de CO2 din atmosferă cresc într-un ritm accentuat

Prin arderea combustibililor fosili (cărbuni, petrol, gaze naturale) se elimină în atmosferă multe gaze nocive. Dar cel mai important este dioxidul de carbon antropomorfic – adică, pe scurt, ”CO2-ul rău”, cauzat de activitatea umană.

Acumularea acestuia în atmosferă duce la absorbția căldurii emanate de suprafața Pământului, ceea ce duce inevitabil la încălzirea globală. Mai grav este că omul se face responsabil de creșterea concentrației de CO2 din atmosferă cu circa 40% într-o perioadă foarte scurtă de timp (circa 200 de ani în loc de două milioane de ani…).

În 2014, concentrația de CO2 a fost, în medie, de 397,2 ppm (parts per million), cu 1,9 ppm mai ridicată decât în 2013. Însă în lunile aprilie, mai și iunie, a fost depășită valoarea de 400 ppm. Practic, din 1968 până acum, concentrația de CO2 din atmosferă a crescut cu 25%, principalul responsabil fiind omul.

state climate 2014 recorduri - ecoprofit 10
Principalele gaze nocive, cu efect de seră, sunt dioxidul de carbon (CO2), metanul (CH4) și oxizii de azot (NOx)

Mai mult, vorbim și de o accelerare a creșterii concentrației: dacă în anii ’60 aceasta era de circa 0,6 ppm/an, în ultimii 10 ani creșterea a ajuns la peste 2 ppm/an. O mențiune: concentrația de CO2 variază în ”valuri” din cauza fenomenului El Niño–Southern Oscillation (ENSO), care influențează schimbul de CO2 între sol, ocean și atmosferă.

Pentru 2015, prognozele nu sunt deloc îmbucurătoare. Date fiind trendurile crescătoare ale principalilor indicatori de mai sus, oamenii de știință se așteaptă ca 2015 să fie un nou an al recordurilor negative. În plus, curentul El Nino din Oceanul Pacific a intrat într-o fază caldă, ceea ce va influența drastic creșterea temperaturii globale în 2015. Dacă încă mai credeți că poluarea produsă de om nu are legătură cu schimbările climatice, e grav: leacul pentru ignoranță este doar informarea.