5 sfaturi simple și eficiente pentru a evita utilizarea excesivă a aerului condiționat

”Căldură mare, mon cher!” spunea un personaj al lui Caragiale cu peste un secol în urmă. De atunci, s-a inventat aerul condiționat. Care, însă, poate fi utilizat mult mai puțin sau chiar deloc dacă se aplică niște reguli dezarmant de simple.

În teorie, aerul condiționat este arma anti-caniculă. În practică, însă, nu este ieftin, are un consum mare și foarte multe persoane au probleme respiratorii din cauza acestui dispozitiv. Din fericire, există câteva ”secrete” care pot înlocui cu succes acest dispozitiv.

aer conditionat sfaturi - ecoprofit 1
Nu vă gândiți la ”ice bucket challenge”. Mai bine adăugați în peisaj un ventilator…

1. Găleata cu gheață și ventilatorul

Cea mai simplă metodă pentru a răcori o cameră presupune câteva lucruri: un vas (de exemplu o găleată), o pungă de gheață (sau cubulețe de gheață din congelator) și un ventilator.

Gheața se pune în vas, iar ventilatorul se pune să sufle peste vas. Gheața se topește, iar apa rece evaporată este împrăștiată în cameră, răcind atmosfera.Cum ar veni, aer condiționat do-it-yourself!

 

2. Fixează sensul de rotație al ventilatorului

aer conditionat sfaturi - ecoprofit 3
Știi în ce sens este sensul opus sensului acelor de ceas? Are vreun sens chestia asta?…

În timpul zilei, un ventilator obișnuit nu va reuși să facă față caniculei și va consuma curent degeaba. Însă un ventilator montat în tavan poate fi extrem de eficient dacă se rotește în sens contrar acelor de ceas.

Astfel, se creează un curent turbionar care antrenează aerul mai rece de la nivelul podelei. Deci atmosfera interioară va deveni mai suportabilă.

3. Nu găti în casă

Bucătăria devine un adevărat iad pe timp de vară, deoarece utilizarea aragazului și a cuptorului presupun degajare de căldură suplimentară într-un spațiu de obicei restrâns. Deci, oricât de aiurea ar putea suna, este de preferat ca gătitul să se desfășoare afară.

Sau, dacă nu există această posibilitate (în primul rând pentru cei care locuiesc la bloc), măcar gătitul ar trebui să nu se facă în timpul zilei, când este prea cald.

aer conditionat sfaturi - ecoprofit 2
Pe timp de vară, jaluzelele sunt cea mai rentabilă investiție

4. Folosește draperiile, jaluzelele, rulourile

Razele soarelui intră în casă prin intermediul ferestrelor. Oricât de bun coeficient termic ar avea geamurile, acestea nu fac față vremii caniculare, iar atmosfera interioară se încălzește rapid peste limitele suportabile.

Deci trebuie minimizat aportul de energie solară, acoperind încă de la primele ore ale dimineții ferestrele cu dispozitive dedicate. După care, seara, se vor deschide ferestrele pentru a permite intrarea de aer proaspăt, răcoros.

5. Nu lăsa în priză aparate pe care nu le folosești

Orice aparat lăsat în priză, chiar dacă nu este pornit, ci doar în stand-by, degajă o cantitate mică de căldură. Acumulată în timp și de la mai multe aparate, această căldură contribuie suficient de mult la încălzirea atmosferei interioare. Deci nu lăsa nimic în priză (cu excepția frigiderului…) dacă nu folosești.

Chiar dacă aceste sfaturi par insignifiante, trebuie reținut că, pe timpul verii, aproape 40% din consumul de energie electrică pe plan mondial este cauzat de utilizarea intensivă a dispozitivelor de aer condiționat. Punând în practică aceste sfaturi, se va reduce consumul de energie, deci și poluarea pentru producerea acestei energii. Totul se face cu pași mici, dar importanți.