5 trenduri interesante în domeniul construcțiilor eco

Clădirile de locuit și de birouri sunt responsabile de 30-40% din emisiile poluante pe plan global. Prin urmare, e loc destul pentru inovații eco în domeniul materialelor de construcție, a arhitecturii și concepției constructive. Iată câteva idei inedite care, în curând, vor deveni obișnuite.

trenduri-constructii-pasive---ecoprofit-0

 

1”Designul pasiv”

Designul pasiv contravine multor reguli ale arhitecturii convenționale

Pentru ca o casă să polueze cât mai puțin, e nevoie de un consum cât mai redus de energie. Deci trebuie gândite soluții noi pentru climatizarea și încălzirea ei, pornind în primul rând de la tipul de materiale utilizate și modul în care e realizată izolația. Dar lucrurile merg mai departe, cuprinzând aerisirea naturală, asigurarea inteligentă a umbrei sau circulația optimă a aerului în spațiul închis. Adică spuneți ”la revedere” soluțiilor convenționale de arhitectură.

2Casele ”downsizing”

Un spațiu mai mic înseamnă și nevoi mai reduse de consum: iată cum a început să evolueze, foarte rapid, mișcarea ”Tiny House Movement”. Care propune spații de locuit cât mai inteligent concepute, astfel încât oferă condiții similare de trai ca o casă convențională, dar într-un spațiu de 5 ori mai mic! Și cu niște cheltuieli de zeci de ori mai reduse, care au ca efect și adoptarea unei vieți mai simpliste (o adevărată lovitură pentru consumerism…).

3Acoperișurile verzi

Un mod plăcut de revenire la comuniunea cu natura

Din ce în ce mai multă lume începe să aprecieze avantajele unui acoperiș acoperit de iarbă sau diverse plante:

  • nu presupun un proiect complex și pot fi adaptate și clădirilor mai vechi;
  • mențin răcoarea pe timpul verii, diminuând mult necesarul de climatizare;
  • stochează suficientă apă pe timp ploios, care poate fi filtrată și utilizată;
  • în cazul clădirilor din mediul urban, aceste ”petice” verzi contribuie la reciclarea CO2-ului, etc.

4”Co-housing”: partajarea locuințelor

Pare un cartier rezidențial obișnuit. Însă ”co-housing” transformă acest tablou în cu totul altceva

Dacă fenomenul ”car-sharing” ia amploare, de ce nu s-ar întâmpla asta și cu locuințele? Atâta doar că nu e doar simpla adunare la un loc a unor locatari (fie că vorbim de un bloc de locuințe ori de un cartier rezidențial cu vile), ci de un alt timp de interacțiune între vecini, în care toți cei implicați doresc să contribuie la activitățile comunității. Practic, fenomenul ”co-housing” nu înseamnă doar să locuiești într-un loc, ci și să faci parte dintr-o ”familie de locatari”. În țările dezvoltate, aproape 80% din populația activă suferă de depresie din cauza izolării de ceilalți oameni. Fenomenul ”co-housing” ne reînvață ce înseamnă comuniunea cu ceilalți și cu mediul înconjurător.

5Locuințele ”centrale de energie”

Cu niște idei simple, dar inteligente, locuința devine autosustenabilă, dar și mini-generator de energie

În ultimii 5 ani, costurile panourilor fotovoltaice au scăzut cu 80%. De exemplu, proiectul ”Casa Solaris” se bazează aproape exclusiv pe energia solară, ba chiar produce curent în exces, pentru care locatarii pot fi plătiți de compania de distribuție. În viitorul apropiat, o casă obișnuită se va putea baza integral pe energia solară pentru energia electrică și termică, iar investiții suplimentare în mini-sisteme eoliene sau hidro/geo vor transforma locuința într-un… mini-generator de energie. O idee care, transpusă la scară macro, duce la proiecte de genul Dutch Windwheel. Practic, domeniul rezidențial poate deveni rapid nu doar auto-sustenabil, ci și producător de energie. O adevărată provocare pentru sistemul centralizat de distribuție.