5 valori importante din 2014 – mini-retrospectivă eco

Iată un TOP 5 al celor mai interesante lucruri din domeniul eco pe care le-am aflat în 2014.

top 5 2014 valori eco - ecoprofit

0,68 grade celsius – creșterea de temperatură față de media secolului XX

Oups! Iată că 2014 stabilește un nou record, dar unul de natură să inducă multe motive de îngrijorare: conform meteorologilor, sunt 99% șanse (după finalizarea tuturor măsurătorilor pe plan mondial) ca anul trecut să devină cel mai călduros an din 1880 încoace, de când s-a început măsurătoarea oficială a temperaturii globale. Pentru moment, 0,68 este valoarea măsurată pentru perioada ianuarie-octombrie, dar specialiștii se așteaptă ca valorile măsurate în ultimele două luni din 2014 să nu afecteze decât minimal această valoare.

Temperatura crestere
Din ce în ce mai cald – vom evita creșterea cu mai mult de 2 grade?

Până acum, 2010, 2005 și 1998 au fost considerați cei mai călduroși ani, iar 2014 practic demonstrează faptul că încălzirea globală continuă într-un ritm chiar mai accelerat decât au prevăzut specialiștii. Ca să mai băgăm niște cifre în ecuație, în 2014 temperatura medie globală a aerului la suprafața uscatului și oceanelor a fost cu 0,57 grade celsius mai mare decât media de 14 grade celsius a perioadei 1961-1990, respectiv cu aproape 0,1 grade celsius mai mare decât media din ultimul deceniu. Mai mult, 14 dintre cei mai călduroși 15 ani din ultimii peste 130 de ani au fost înregistrați doar în secolul XXI, așa că suntem foarte curioși dacă în cadrul congresul de la Paris din 2015 chiar se vor lua măsuri radicale pentru stoparea încălzirii globale.

174 terenuri de fotbal – suprafața uzinei de baterii Tesla ”Gigafactory”

2014 a fost anul în care Elon Musk i-a făcut pe marii actori din industria petrolieră, dar și pe construsctorii auto să rămână cu gura căscată: ”așa ceva este imposibil!”. Ei bine, nu e imposibil, iar fondatorul Tesla a arătat că e dispus să investească 5 miliarde de dolari pentru ceea ce, în opinia mea (și nu numai), este cel mai mare proiect din lumea mașinilor electrice: o fabrică de baterii care se va întinde pe o suprafață de aproape un milion de metri pătrați (!), care va produce anual baterii pentru 500.000 de mașini Tesla. Peste 6.500 de oameni vor lucra în ”Gigafactory”, iar energia necesară va proveni exclusiv din surse regenerabile, în principal solară și eoliană.

Nu doar atât: până în 2020 Elosn Musk vrea să construiască încă vreo câteva Gigafactory, atât în SUA, cât și în alte părți ale globului (cu precădere în China), iar bateriile produse în aceste uzine vor fi utilizate și pentru aplicații rezidențiale, nu doar pentru mașini. În plus, Elon Musk mai face un lucru important: le forțează mâna constructorilor auto, unii dintre aceștia urmând a descoperi că e mai profitabil să cumperi bateriile Tesla decât să investești în facilitățile proprii de producție. O idee măreață, sper ca și rezultatul să fie pe măsură.

1.500.000.000 de oameni vor avea viața revoluționată de tehnologia LED premiată cu Nobel

În 2014, premiul Nobel pentru Fizică a fost acordat unui grup de trei oameni de știință, toți japonezi, creditați cu inventarea primului bec beneficiind de noua tehnologie LED – astăzi, tehnologia LED e folosită pentru becuri de circa 20 de ori mai eficiente și care rezistă de până la 100 de ori mai mult decât becurile cu incandescență.

2014-Nobel-Prize
Invenția care va ajuta la evoluția a 20% din populația planetei până la finalul acestui deceniu!

Conform estimărilor analiștilor, în acest moment există în lume un miliard și jumătate de oameni care nu beneficiază de iluminare și curent electric, deoarece folosirea becurilor obișnuite este prea scumpă pentru aceștia. Ei bine, tehnologia LED se pare că va face posibilă foarte curând ideea de a lumina fiecare casă de pe Pământ. Juriul Nobel a argumentat că ”becul cu incandescență a iluminat secolul XX; becurile cu LED sunt lumina secolului XXI”. Deja în țările subdezvoltate viețile oamenilor au început să se schimbe: aceste becuri sunt alimentate gratis de la panouri solare low-cost.

5.100.000.000 de dolari a costat iluminarea la Cupa Mondială de Fotbal

Rămânem în domeniul becurilor și ne legăm de evenimentul major din lumea fotbalului, petrecut în 2014. Cu ocazia World Cup, rețeaua de curent electric a Braziliei a fost supusă la grea încercare: nocturnele de pe stadioane, televizoarele și iluminatul public au dus la creșterea drastică a nevoii de alimentare cu energie electrică.

Marea problemă a Braziliei este că 75% din curentul electric la nivel național provine din surse hidroelectrice. Un lucru care sună bine din punct de vedere ecologic, dar seceta din 2014 a dus la o scădere a capacității rețelei naționakle de 30%. De aceea a fost nevoie de o investiție de peste cinci miliarde de dolari în surse de rezervă, ceea ce a însemnat utilizarea unor centrale alimentate cu gaz din import.

4,1% – cu atât a scăzut consumul de energie în Danemarca din 1990 încoace

Poate părea ireal, dar, deși nevoia de consum de energie este în creștere, de la an la an, iată că 2014 a consemnat pentru danezi o situație opusă celei logice: în ultimii 25 de ani, consumul de energie al Danemarcei a SCĂZUT cu 4,1%. În foarte mică parte din cauza crizei economice, dar în foarte mare parte datorită măsurilor care obligă companiile de utilități să reducă anual consumul de energie cu 2-3%.

consum energie danemarca
Consum mai mic de energie înseamnă scăderea poluării

Deși consumul de energie a scăzut (cu o valoare mică, la prima vedere, dar foarte importantă raportat la domeniul consumului de energie), produsul intern brut al națiunii a crescut cu aproape 40%! Deci iată un exemplu că se poate evolua și în condițiile în care se reduce suficient consumul.