5G va crește de 10.000 de ori (!) eficiența consumului energetic din telecomunicații

Oricât de incredibil poate părea titlul de față (”să reduci de ZECE MII DE ORI consumul?!”), consumul de energie și, implicit, poluarea produsă de infrastructura de telecomunicații, în special cea wireless, este la cote foarte ridicate. Însă până în 2020 există un plan ambițios, despre care vorbim în continuare.

5g energie telecomunicatii - ecoprofit 00

Tehnologia 5G pare un vis îndepărtat, mai ales dacă ne gândim la implementarea greoaie a actualei tehnologii 4G pentru transmiterea informațiilor. Dar unii specialiști din domeniul telecomunicațiilor afirmă că 5G va deveni realitate înainte de 2020. Și va contribui într-o măsură inimaginabilă la reducerea consumului de energie pe care îl necesită în acest moment infrastructura de telecomunicații.

Ei bine, la ce nivel se poate ridica acest consum? Doar vorbim de telefoane și calculatoare, care au un consum extrem de redus de curent electric, nu-i așa? Nu e chiar așa – pentru că telefoanele și calculatoarele fac parte dintr-un ecosistem complex, care conține de la servere până la antene. Toate consumatoare de energie.

5g energie telecomunicatii - ecoprofit 1Conform unui studiu din 2013, ecosistemul digital global consumă anual 1.500 terrawatt-oră. Deci o valoare uriașă: 1.500.000.000.000 kWh! Dacă v-ați pierdut în zero-uri, e suficient să spunem că această cantitate de curent electric este consumată de Germania și Japonia, cumulat într-un an. Sau, altfel spus, 10% din energia electrică produsă la nivel mondial este consumată de această infrastructură de telecomunicații.

Pare greu de crezut, dar utilizarea unui smartphone sau a unei tablete consumă energie într-un an cam dublu față de un frigider. Elocvent, nu? Iar creșterea volumului de trafic de date, precum și înmulțirea exponențială a device-urilor mobile duc la creșterea necesarului de curent pentru infrastructura de telecomunicații.

La aceste valori, deja ajungem într-un impas: cum producem această energie, cu ce costuri și care sunt efectele conexe?

Paradoxal, studiul amintit mai sus a fost comandat de… companii din domeniul mineritului, pentru a justifica nevoia de a exploata și utiliza cărbunii și pe viitor. Însă, cum noile date privind pericolele poluării duc treptat la închiderea termocentralelor, ce surse putem găsi rapid pentru satisfacerea acestui consum în creștere de energie?

Sau poate că soluția este alta: eficientizarea infrastructurii de telecomunicații într-un mod care să necesite un consum mult mai mic de energie. Cam de 10.000 de ori mai mic!

5g energie telecomunicatii - ecoprofitÎn 2000, mai multe companii importante din domeniul telecomunicațiilor (printre care Alcatel-Lucent, France Telecom, Fujitsu, Huawei sau Vodafone) au format consorțiul GreenTouch. Care își propunea să identifice soluții prin care să crească eficiența infrastructurii de 1.000 de ori față de nivelul din 2010. Sau, altfel spus, să reducă, până în 2020, consumul de energie cu 90% față de nivelul din 2010.

Iată că, după 5 ani de cercetări intensive, președintele GreenTouch, Thierry Van Landegem, afirmă că:

Dacă punem cap la cap toate propunerile și soluțiile găsite, putem crește eficiența totală de 10.000 de ori, nu doar de 1.000 de ori!

5g energie telecomunicatii - ecoprofit 3Rezultatele studiilor GreenTouch au fost reunite pe platforma Gwatt, de unde aflăm că, până în 2017, societatea va ajunge să fie ultraconectată. Informațiile vor fi stocate în principal în cloud și vor fi accesate grație noilor tehnologii ultra-broadband prin intermediul a 20 de miliarde de dispozitive mobile (smartphone-uri, tablete și alte dispozitive mobile).

Specialiștii GreenTouch estimează că, peste numai 2 ani de acum, cloud-ul va stoca peste 5 zettabyte de informație (adică peste 5.000 de miliarde de GB!), ceea ce ar echivala cu a asculta muzică timp de un miliard de ani… De asemenea, se mai estimează că traficul de date va fi de peste 1,4 zettabyte anual – ca și cum toată populația pământului ar folosi Twitter non-stop timp de 100 de ani.

Sunt date incredibile, dar realiste. Iar dacă ne gândim că ”informația este energie” (adică transmiterea informației înseamnă și un consum specific de electricitate), realizăm magnitudinea consumului de energie care ne așteaptă în viitorul apropiat pentru comunicare.

Pentru început, eficientizarea actualei infrastructuri nu va fi posibilă fără evoluția cât mai rapidă la noua tehnologie mobilă 5G. Al cărei principal rol este de a eficientiza atât consumul de energie, cât și transmiterea informațiilor (latență sub 1 ms, viteză mai mare de 1 GBs, acoperire mai mare, stabilitate mai bună a semnalului, etc).

5g energie telecomunicatii - ecoprofit 4Apoi trebuie eficientizată tehnologia antenelor și a turnurilor de transmitere, aplicându-se metoda ”downsizing”. Deja în New York și Seoul se lucrează intens la montarea de noi dispozitive denumite ”small cells”.

Acestea, pe lângă că au dimensiuni mai reduse decât turnurile obișnuite, își pot reduce consumul de energie proporțional cu rata de utilizare – ceea ce nu se întâmplă acum în cazul turnurilor convenționale.

5g energie telecomunicatii - ecoprofit 5De viitor pare să fie și noul sistem Large Scale Antenna. Prin acesta, o antenă obișnuite (care transmite permanent semnale spre toate dispozitivele din toată zona înconjurătoare) este înlocuită cu un grup de antene mai mici, dar care transmit informațiile selectiv către dispozitivele care trebuie să primească anumite semnale. Cu cât sunt mai multe astfel de antene mici, cu atât mai mult scade și energia necesară, comparativ cu antenele actuale.

Și încă un lucru important de menționat: aplicarea principiului ”downsizing” în multe aspecte ale infrastructurii telecomunicațiilor face mult mai simplu de adaptat tehnologiile care utilizează sursele regenerabile, în principal solară și eoliană. Ceea ce reprezintă un factor-cheie în reducerea drastică a poluării produse de telecomunicații.

Deocamdată, tehnologia 5G este foarte greu de explicat și de înțeles, chiar și de către actorii din domeniul telecomunicațiilor. Poate pentru că nu poate fi privită izolat de noua paradigmă ”Internet of Things”, spre care se îndreaptă vertiginos societatea ultra-tehnologizată. Dar e îmbucurător că evoluția spre 5G ia în considerare și nevoia de a găsi soluții nepoluante (sau măcar cât mai puțin poluante).