De la început trebuie menționat că vorbim de 7 motive generale, unele dintre ele nefiind neapărat conforme condițiilor de la noi din țară. Totuși, este doar o problemă de timp până când și în România le vom putea ”bifa” fără probleme pe toate.
1. Scăderea vertiginoasă a prețurilor
Din 2008 până acum (deci într-un interval de circa 7 ani), prețurile medii pentru panourile fotovoltaice au scăzut cu 80%! În funcție de originea lor, de tehnologia folosită și de calitatea fabricației, panourile fotovoltaice sunt mai scumpe sau mai ieftine, dar ideea de bază este că vor deveni din ce în ce mai ieftine în următorii ani.
2. Subvenții atractive
Sunt din ce în ce mai multe țări în lume unde guvernele oferă programe de subvenționare mai mult sau mai puțin atractive – România încă nu e printre exemplele pozitive, dar foarte curând este de așteptat să ia exemplul altor state europene. Subvențiile din cele mai populare piețe acoperă în medie cam 30% din investiția inițială într-un sistem solar.
O investiție de circa 10.000 de euro într-un sistem de panouri fotovoltaice de 3 kW a ajuns să se amortizeze în circa 5 ani în majoritatea țărilor care sprijină energia solară. Cum durata medie de funcționare a unui astfel de sistem la capacitatea nominală este în jur de 10-15 ani, rezultă economii de încă 5-10.000 de euro!
4. Valoare la revânzare mai mare
Studii recente ale pieței imobiliarelor arată că valoarea la revânzare a locuințelor care beneficiază de sisteme solare este cu cel puțin 10% mai mare. Iar în anii următori, odată cu generalizarea acestor sisteme, valoarea la revânzare tinde să crească datorită utilizării energiei solare.
5. ”Combustibil” gratis pentru mașinile electrice
Un avantaj conex considerabil îl reprezintă economiile rezultate din producerea ”in house” a curentului pentru alimentarea bateriilor mașinilor electrice. Studii din SUA arată că, pentru un rulaj de circa 20.000 km/an, se economisesc 1.300-1.500 USD încărcând bateriile de la panourile fotovoltaice montate pe acoperișul casei. Iar în următorii ani se estimează că 80% dintre mașinile electrice de pe piață vor funcționa aproape exclusiv cu energia electrică produsă acasă!
6. Industria solară asigură locuri de muncă
În acest moment, pe plan mondial se estimează că numărul locurilor de muncă legate în mod direct de producerea și comercializarea panourilor fotovoltaice este de peste 7 milioane. Creșterea vertiginoasă a acestui business aduce și o creștere a cererii de forță de muncă în acest domeniu, care include și serviciile conexe (de la transport la mentenanță).
7. Energia solară duce la eliminarea poluării
Cel mai important aspect al folosirii panourilor fotovoltaice îl reprezintă, fără doar și poate, eliminarea poluării cauzate de arderea combustibililor fosili (care acum asigură cea mai mare parte a necesarului de energie electrică). Pentru moment, nu știm să contorizăm exact financiar aceste avantaje, dar acestea sunt incomensurabile. Deci merită investit în panourile fotovoltaice, indiferent că, pe moment, investiția pare scumpă.