A doua zi COP21 Paris 2015: cine e vulnerabil în fața schimbărilor climatice

cop21 paris 2015 vulnerabile - ecoprofit

Grupul țărilor V20

Una dintre marile provocări pentru marile puteri economice participante la COP21 Paris 2015 va fi acceptarea cerinței venite din partea grupului țărilor vulnerabile în fața schimbărilor climatice. Acestea cer ca limita de 2 grade Celsius (creșterea maximă acceptată a temperaturii medii globale la finalul acestui secol, față de perioada pre-Revoluției Industriale) să fie redusă la 1,5 grade Celsius, pentru a evita un impact dezastruos asupra acestor țări defavorizate.

Printre cele mai importante țări considerate vulnerabile se numără Filipine, Bangladesh, Etiopia, Ghana, Kenya, Afganistan, Insulele Maldive, Costa Rica, Tuvalu, Vanuatu sau Vietnam. De altfel, cu ocazia COP21 2015 acestea s-au și constituit în așa-numitul grup V20, care mai militează și pentru renunțarea totală la combustibilii fosili până în 2050 și înlocuirea acestora cu energii regenerabile, astfel încât emisiile de gaze cu efect de zero să devină zero până în 2060-2080.

Femeile și egalitatea șanselor

Nu doar țările sărace și cu o plasare geografică dezavantajoasă, ci și femeile sunt mai vulnerabile în fața schimbărilor climatice – asta conform unui studiu al Institutului din Georgetown pentru Femei, Pace și Securitate. Femeile sunt mai expuse decât bărbații la riscurile de a suferi și chiar a muri din cauza schimbărilor climatice. Discrepanțele structurale și culturale le fac pe femei inferioare bărbaților din punct de vedere legal, în foarte multe părți ale lumii. De asemenea, ele sunt amenințate și chiar abuzate deoarece trebuie să călătorească mai mult pentru a face rost de resurse esențiale pentru familie (de la apă și mâncare până la lemne de foc).

Conform studiului menționat, femeile sunt esențiale pentru schimba lucrurile în bine. În ciuda vulnerabilităților, femeile contribuie din plin, mai ales prin talentele și potențialul de a găsi soluții inovatoare, la adaptarea și combaterea schimbărilor climatice. De aceea, la COP21 Paris 2015 un subiect interesant va fi și creșterea procentului femeilor în posturile de decizie, atât la nivelul guvernelor și instituțiilor guvernamentale, cât și în cadrul companiilor.

Africa, interes major

Continentul african se anunță ”calul de bătaie” al acestui summit, deoarece este ultimul continent de pe planetă care promite un boom economic în deceniile următoare. Însă acest lucru nu e posibil dacă majoritatea țărilor sărace de pe acest continent vor fi afectate de schimbările climatice – acestea amenințând în primul rând agricultura.

Prin urmare, Franța a anunțat că va investi 2 miliarde de euro în energii regenerabile, până în 2020, în programe axate pe energia solară, eoliană, hidro și geo. Este o sumă cu 50% mai mare decât în ultimii 5 ani și va fi gestionată de Banca Mondială și de Banca de Dezvoltare a Africii. Fondurile sunt destinate în principal țărilor care fac parte din Uniunea Africană, dar și alte țări africane vor beneficia de astfel de investiții.

Banii sunt suficienți?

Bill Gates, Mark Zuckerberg și Richard Bransos sunt principalele figuri care, cu ocazia COP21 Paris 2015, au lansat programul Breakthrough Energy Coalition, prin care 28 de mari investitori privați din 10 țări dezvoltate vor investi miliarde de dolari în energii regenerabile în țările sărace sau în curs de dezvoltare. În primul rând pentru a evita utilizarea combustibililor fosili, dar și pentru că, astfel, se consideră că populațiile vor putea fi scoase mai repede din sărăcie.

Aici mai este de menționat și mesajul comun transmis de peste 300 de artiști, printre care David Bowie, Bjork sau formația Coldplay. Mesaj prin care acești artiști cer urgentarea luării unor măsuri anti-poluare. Însă, de asemenea, mai trebuie menționate și cerințele multor altor țări vulnerabile, care cere așa-numita ”justiție climatică”: până la urmă, oricât de multe miliarde de dolari promit națiunile cele mai dezvoltate, adevărul este că doar stoparea poluării produse de acestea (în principal China) poate duce la evitarea unui deznodământ catastrofic pentru mai mult de jumătate din națiunile planetei.

Închei acest raport amintind și de mesajul unui grup format din 40 de guverne, reunite sub titulatura ”Friends of Fossil Fuel Subsidy Reform”. Acest grup militează pentru eliminarea cât mai rapidă a subvențiilor pentru combustibilii fosili și pentru adoptarea unor politici transparente în domeniul energetic. Pe lângă scăderea poluării cu 10% până în 2050, grupul consideră că acești bani ar putea fi direcționați mult mai eficient spre educație, sănătate și infrastructură, dar și în cercetarea din domeniul regenerabilelor. Prin urmare, multe subiecte, care nu mai pot fi ocolite la COP21 Paris 2015.

AFLĂ MAI MULTE DESPRE COP21 PARIS 2015