Arabia Saudită vrea să înlocuiască exporturile de petrol cu exporturile de… energie solară?!

Ce ne spune despre viitorul industriei petroliere faptul că Ali al-Naimi, Ministerul Petrolului din Arabia Saudită, a încercat să dezbată și să susțină sectorul energiei solare la ultima întâlnire a OPEC?

arabia saudita energie solara - ecoprofit 0

Fără nicio glumă, ministrul petrolului (!) din Arabia Saudită, țara situată pe locul al doilea în topul celor mai mari exportatori de petrol din lume, susține energia solară. Și nu doar prin niște declarații răzlețe, ci, spre surprinderea industriei petroliere, chiar cu ocazia ultimei conferințe a OPEC, de la Viena, din acest an.

Unde Ali al-Naimi a concluzionat că jucătorii cunoscuți în lume ca ”Big Oil” ar trebui să ia în considerare și sursele regenerabile pentru viitoarele investiții, în special cea solară. Ca să pună și mai mult gaz pe foc (sau petrol, cum doriți…), ministrul saudit susține că, în viitor, Arabia Saudită va deveni un mare exportator de energie provenită din surse solare, odată ce va scădea cererea pentru petrol.

Care este explicația pentru această poziție a ministrului petrolului din Arabia Saudită?

arabia saudita energie solara - ecoprofit 1
Dubai: de la 155.000 de locuitori în 1960 la peste 5 milioane în 2015. Și o creștere a consumului de energie de 7% pe an (foto: Reuters)

La sfârșitul lui 2014, producția de petrol a Arabiei Saudite se cifra la 9,7 milioane de barili pe zi (de vreo 120 de ori mai mult decât producea România…), iar până în prezent se consideră că saudiții au consumat deja jumătate din rezervele prognozate. După unele rapoarte ale americanilor, rezervele ar fi chiar mai mici decât s-a comunicat oficial.

Un sfert din petrolul extras este folosit pentru uz intern, în special la producerea curentului electric. Iar saudiții sunt mari consumatori de curent electric: în ultimii 20 de ani, creșterea consumului a fost de 7% pe an, de trei ori mai mare decât rata de creștere a populației. În acest ritm, până în 2020 Arabia Saudită va fi nevoită să consume tot petrolul pe care îl produce, iar cel târziu în 2040 va deveni importator de petrol, deoarece își va fi epuizat resursele.

Moment în care sistemul de guvernare din Arabia Saudită se va prăbuși: acum, populația nu plătește taxe, iar familia regală asigură toate serviciile și investițiile publice, deoarece exporturile de petrol aduc venituri extrem de mari țării. În lipsa petrolului, practic Arabia Saudită va intra în colaps, iar, odată cu ea, și zona Orientului Mijlociu, cu urmări greu de estimat realist pe plan geo-politic.

Așa încât cum se pregătește Arabia Saudită pentru înlocuirea petrolului?

arabia saudita energie solara - ecoprofit 2
Arabia Saudită ar putea obține 100% din curentul electric din surse solare cu investiții de circa 100 de miliarde de dolari (foto: SolarGis)

Răspunsul evident este energia solară. Saudiții sunt norocoși să stea pe zăcăminte impresionante de petrol, dar sunt la fel de norocoși și în ce privește ”baia” de soare. De fapt, Arabia Saudită se numără printre țările care au cel mai mare potențial în privința utilizării energiei solare, mai ales că beneficiază și de largi areale deșertice, unde pot fi instalate fără griji ”ferme solare”.

Ceea ce i-ar putea pune din nou într-o poziție fericită: cea de mari exportatori de energie, obținută foarte ieftin, nepoluant și care este, nu-i așa, inepuizabilă, față de petrol. Tot ce trebuie să facă este să aplice un program de investiții majore în mari proiecte solare, care în maximum o decadă sau două le-ar asigura venituri impresionante.

Dacă ne uităm puțin la planurile actuale ale unor mari puteri mondiale, se observă că nu toată lumea este dispusă să renunțe ușor la energia provenită din sursele poluante în favoarea celei din surse regenerabile. Principalul motiv ține de lobby-ul disperat al industriei din domeniul combustibililor fosili.

arabia saudita energie solara - ecoprofit 3
În realitate, ajutorul dat de Germania sectorului energiilor regenerabile este mic, pentru a ține cât mai mult ”în joc” industria mineritului

De exemplu, în Germania, în ciuda declarațiilor cancelarului Angela Merkel cu privire la susținerea sectorului regenerabilelor, programul de subvenționare a fost redus, în paralel fiind susținută industria mineritului, care asigură combustibil pentru termocentrale. Dată fiind creșterea prognozată a cererii de energie în următoarele decenii, Germania va ajunge nevoită să importe o mare parte din curentul electric până la jumătatea acestui secol.

La fel, Japonia, care insistă că trebuie să înlocuiască energia nucleară cu energii regenerabile, și-a impus un obiectiv insignifiant în privința energiei eoliene. Până în 2030, guvernul japonez consideră că este suficient ca doar 1,7% din cantitatea totală de curent electric să provină din energia eoliană. Asta în condițiile în care studiile arată că investițiile în energia eoliană sunt cele mai profitabile în acest moment. Deci în următorii 50 de ani japonezii ar putea ajunge dependenți de importurile de energie electrică în proporție de 20-30%.

arabia saudita energie solara - ecoprofit 4
Mongolia, exemplul surprinzător al unei viitoare puteri solare (foto: UN)

În schimb, Mongolia a anunțat un plan ambițios de a deveni ”Arabia Saudită a energiilor regenerabile”, guvernul actual având un plan foarte ambițios de investiții în următorii ani. Clientul cel mai important pe care se bazează Mongolia că le va importa o mare parte din curentul ”verde” este chiar China, care se preconizează că nu va reuși, prin surse proprii, satisfacerea cererii galopante de energie nici până la jumătatea acestui secol.

Prin urmare, Arabia Saudită pare să aibă un viitor asigurat ca mare exportator de energie, cel puțin în zona Orientului Mijlociu. Dar asta numai dacă guvernul saudit chiar va face acest pas important spre investițiile masive în energia solară. Ceea ce ar putea da un nou imbold investițiilor pe plan mondial în energiile regenerabile. Dacă Arabia Saudită renunță la petrol în favoarea soarelui, devine clar că ieșim din era ”aurului negru.