Landul Austria de Jos obține energia electrică 100% din surse regenerabile. Iată cum

austria de jos energii regenerabile - ecoprofit 0

Niederösterreich (Austria de Jos) este unul dintre cele 9 landuri ale Austriei, fiind situat în partea estică, la granița cu Cehia și Slovacia. Așa cum Bucureștiul este un fel de insulă în cadrul zonei Ilfov, la fel se întâmplă și cu Viena, capitala Austriei, care este ”înconjurată” de teritoriul Austriei de Jos.

Însă, spre deosebire de Ilfov, Niederösterreich se laudă cu un fapt remarcabil: toată energia electrică provine acum doar din surse regenerabile. Exact, curentul electric necesar populației de circa 1,65 milioane de locuitori din această zonă a Austriei provine 100% din surse regenerabile: 63% din hidrocentralele de pe Dunăre, 26% din parcurile eoliene, 9% din proiectele axate pe biomasă și 2% din parcurile solare.

Ministrul Austriei de Jos, Erwin Proell, a afirmat că, pentru a se ajunge la această situație, de-a lungul a 13 ani au fost investiți 2,8 miliarde de euro în realizare de proiecte ”verzi”, dar și în retehnologizarea infrastructurii de hidrocentrale de pe cunoscutul fluviu european. Între timp, au fost create circa 38.000 de locuri de muncă ”verzi”, valoare care se estimează că va crește la circa 50.000 până în 2030.

austria de jos energii regenerabile - ecoprofit 1
Circa două treimi din energia electrică a Austriei de Jos sunt asigurate de hidrocentralele de pe Dunăre

Trebuie menționat că, în restul Austriei, circa 75% din energia electrică provine din surse regenerabile, doar un sfert fiind obținută cu ajutorul combustibililor fosili (în condițiile în care cunoscuta companie petrolieră OMV este austriacă…). În mod interesant, austriecii au decis, în urma unui referendum din 1978, să nu investească în energia nucleară. Și, iată, chiar și în aceste condiții, Austria de Jos a ajuns, la mai puțin de 40 de ani, să utilizeze doar energii regenerabile pentru curentul electric.

Astfel, Austria devine lider în UE în ce privește procentul de curent electric obținut din energii regenerabile, topul fiind completat de Suedia (care a anunțat recent că vrea să devină prima națiune din lume care să nu mai fie deloc dependentă de combustibilii fosili), Latvia și Danemarca (unde în această vară eolienele au produs mai mult decât necesarul de energie al țării!).

Vestea privind Austria de Jos este una foarte bună, mai ales că vine cu atât de puțin timp înaintea summit-ului COP21 de la Paris, pe tema schimbărilor climatice. Poate exemplul dat de acest land va duce la luarea unor decizii care să privilegieze investițiile în regenerabile și retragerea suportului pentru combustibilii fosili. Un pas important, dar nu decisiv, în combaterea efectelor poluării.