Bateria BioSolar ”Super Cathode”: capacitate dublă, preț de 4 ori mai mic

baterie-low-cost-super-cathode---ecoprofit-0

Cei de la compania BioSolar susțin că, foarte curând, vor oferi o tehnologie revoluționară, care va avea performanțe mai bune în condițiile unui preț mult mai mic decât actuala tehnologie litiu-ion, cea mai populară în zilele noastre, fie că vorbim de gadgeturi, mașini electrice sau soluții statice de stocare a energiei.

Deși poate părea doar un alt anunț promițător, compania BioSolar are un mic atu în mânecă: asociatul Alan Heeger a câștigat în 2000 premiul Nobel pentru chimie și deține peste 50 de patente în domeniul stocării energiei. În plus, BioSolar derulează un parteneriat cu Universitatea din California, care a rezultat recent cu un nou patent din domeniul supercapacitorilor polimerici hibrizi.

baterie-low-cost-super-cathode---ecoprofit-1
Capacitatea bateriilor litiu-ion este limitată în primul rând de capacitatea de stocare a catodului, care necesită și materiale foarte scumpe. Deci un super-catod low-cost reprezintă o soluție excelentă

Ok, care este secretul din spatele ideii ”Super Cathode”? Nu știm, însă cei de la BioSolar susțin că, printr-un nou procedeu chimic, a fost realizat un catod de foarte mare capacitate dintr-un polimer similar cu materialele plastice obișnuite. Cel puțin în teorie, acest super-catod ar putea avea o densitate energetică de până la 1.000 Wh/kg (de 2,5 ori mai mult decât cel mai performant catod actual, realizat din grafit).

Mai mult, cei de la BioSolar afirmă că un supercapacitor cu un astfel de supercatod ar putea avea o durată de viață de până la 50.000 de cicluri încărcare/descărcare rapidă – imens față de cele numai 1.000 de cicluri de care sunt capabile bateriile actuale înainte de a scădea sub 80% din capacitate (de reținut că, totuși, comparația nu e făcută cu bateriile litiu-ion scumpe, de genul celor cu litiu-polimer folosite de mașinile electrice Tesla).

baterie-low-cost-super-cathode---ecoprofit-2
Conform unor estimări mai vechi, până în 2020 ar trebui să se atingă obiectivul unui cost de 100 USD/kWh. Deocamdată, evoluțiile majore s-au petrecut în laborator, nu la scară industrială

Cum materialele folosite în construcția actualelor baterii litiu-ion reprezintă în jur de 70% din costul total al bateriei, iar catodul costă cam 35% din suma totală, devine evident că soluția BioSolar ”Super Cathode” ar putea duce la obținerea unei baterii litiu-ion low-cost. Care ar putea fi chiar și de 4 ori mai ieftină decât actualele baterii litiu-ion, în condițiile în care capacitatea s-ar putea dubla.

În fapt, BioSolar afirmă că, la scară industrială, costul energetic al unei baterii litiu-ion low-cost ar coborî fără probleme sub 100 USD/KWh (unul dintre marile obiective al producătorilor de baterii). Mai mult, comparativ cu actuala baterie de pe Tesla Model S, tehnologia celor de la BioSolar ar duce la un cost de numai 54 USD/kWh – ceea ce ar face mașinile electrice super-competitive față de mașinile cu propulsie convențională.

Într-adevăr, totul sună foarte bine, însă, pentru moment, rezultatele excelente pe care le prezintă BioSolar au fost obținute doar în laborator. Specialiștii companiei susțin, totuși, că fac progrese majore, acum fiind în etapa de teste pentru producția industrială. Dacă totul merge conform estimărilor, s-ar putea ca, până în 2020, să vedem și primele astfel de baterii puse în vânzare. Deci fiți gata să mai auziți despre tehnologia ”Super Cathode” a BioSolar.