Bateria cu electrozi din nanofire promite o durată de viață… de sute de ani

baterie-nanofire---ecoprofit-2

Poate părea o glumă, dar conceptul de „tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte” e foarte important pentru domeniul bateriilor. Smartphone-urile sau mașinile electrice au actualmente baterii care rezistă maximum câteva mii de cicluri de încărcare/descărcare – însă ce-ar fi dacă durabilitatea ar crește la sute de mii de astfel de cicluri?

Într-un nou studiu publicat de Universitatea Irvine din California, specialista Mya Le Thai a realizat un experiment în cadrul căruia susține că a testat un electrod timp de 3 luni la circa 200.000 de cicluri încărcare/descărcare, fără a observa pierderea capacității. Adică a obținut (în condiții de laborator) o performanță de peste 30 de ori mai bună decât ce se întâmplă acum în realitate.

baterie-nanofire---ecoprofit-1

Secretul? A fost utilizat un electrod realizat din nanofire de aur, acoperite cu un gel din dioxid de manganeziu (Mn2O3). Ca electrolit a fost folosită o soluție de sulfat de sodiu (Na2SO4), testul presupunând cicluri de încărcare/descărcare la un curent de maximum 0,08V. Trecând peste alte detalii super-specializate, e de remarcat faptul că nanofirele din care e realizat electrodul sunt mult mai durabile decât se credea – deci iată încă un mare avantaj pe care nanotehnologia îl promite.

În mod interesant, cei care au realizat acest experiment susțin că numărul de cicluri poate fi chiar dublat dacă grosimea nanofirelor este înjumătățită. Mai mult, ideea poate fi aplicată și în cazul capacitorilor, promițând cicluri de viață incredibil de mari. Deocamdată, trebuie să rămânem cu picioarele pe pământ și să admitem faptul că vorbim doar de niște experimente în laborator. Rămâne de văzut dacă replicarea la scală industrială va fi de succes și când s-ar putea întâmpla.

ne gândim puțin cam cât de mult s-ar schimba lumea dacă s-ar reuși obținerea unei baterii care să reziste la 100.000 de cicluri de încărcare/descărcare. În teorie, o astfel de baterie încărcată zilnic ar putea rezista vreo 270 de ani… Iar dacă, prin absurd, am încărca/descărca o astfel de baterie în fiecare oră, tot am vorbi de o durabilitate de peste 10 ani.

SOURCEACS Energy Letters
SHARE