Big Oil, poluarea și schimbările climatice: are soluție această ecuație?

PE SCURT

 – marile companii petroliere știau încă de acum 30 de ani care sunt pericolele poluării și ale încălzirii globale cauzate de arderea combustibililor fosili

 – actul RICO ar putea deveni o unealtă de atac împotriva companiilor din domeniul combustibililor fosili, prin care acestea să fie obligate să plătească daune enorme și chiar să-și sisteze activitatea

 – guvernul SUA, în ciuda angajamentului de a reduce poluarea, a luat recent o decizie care limitează prerogativele EPA și poate duce la creșterea poluării

 – guvernele lumii continuă subvenționarea mult prea generoasă a companiilor din domeniul combustibililor fosili, prin metode de multe ori ascunse de ochii publicului

 – populația lumii arată că este mult mai conștientă de pericolele poluării decât se credea; oamenii vor acțiuni ferme de la liderii mondiali pentru a contracara efectele încălzirii globale

 – pregătirile pentru COP21 de la Paris, cel mai important summit dedicat schimbărilor climatice, promit adoptarea unor decizii fără precedent, dar există și suspiciuni privind ajungerea la un acord între toate națiunile lumii

Mai multe detalii, în continuare

Dezvoltarea economică a societății moderne are un efect implacabil: poluarea. Care, până nu demult, era considerată acceptabilă, cu influențe nu așa de grave și care urma să fie combătută la un moment dat, într-un viitor incert, nu se știe de către cine și prin ce mijloace. Cu alte cuvinte, societatea a preferat strategia struțului – să-și ascundă capul în nisip, complăcându-se în iluzia de moment a îmbunătățirii calității vieții, adusă de evoluția galopantă a economiei și de întărirea spiritului consumerist.

Însă ”lasă ce ai de făcut pentru mâine, că poate nu mai trebuie făcut” nu se aplică și în cazul poluării. Iar acum am ajuns într-un moment sensibil, în care, oricât ar fi de dureros și greu de acceptat, trebuie să ne schimbăm percepția și modul de viață, la nivel global.

Pe scurt, despre implicarea Exxon în cercetările climatice

Nu cu mult timp în urmă, publicația Inside Climate News, câștigătoare a premiului Pulitzer, a scos la suprafață documente care arată că una dintre cele mai mari companii petroliere din lume, Exxon, știa care sunt riscurile poluării și ale încălzirii globale încă de la sfârșitul anilor ’70. Deci de acum trei decenii și jumătate, când lumea științifică de-abia începea să-și pună această problemă.

big-oil-poluare-schimbari-climatice-ecoprofit
Încă din 1977 specialiștii Exxon preconizau că poluarea cauzată de arderea combustibililor fosili va duce la încălzirea globală

În 1977, James F. Black, cercetător senior în cadrul Exxon, expunea în fața șefilor săi teoria conform căreia arderea pe scară largă a combustibililor fosili va duce la încălzirea atmosferei și va pune în pericol însăși umanitatea într-un final. Un an mai târziu, același cercetător estima că o dublare a concentrației de emisii de CO2 în atmosferă va duce la creșterea temperaturii globale cu 2 până la 3 grade Celsius, ba chiar și cu 10 grade Celsius la poli.

În 1979, Exxon a investit un milion de dolari (deși bugetul diviziei de cercetare se ridica la 300 de milioane USD!) pentru investigarea problemelor climatice ridicate de specialistul său. Prin urmare, a fost pus la dispoziția cercetătorilor un petrolier, pe care au fost montate diverse aparate și dispozitive de măsură, în vederea analizării aerului și apelor oceanului într-o zonă aflată între Golful Mexic și Golful Persic.

Ulterior, departamentul de cercetare al Exxon a realizat diverse modele computerizate, iar concluziile au fost chiar mai pesimiste decât preconizase Black: conform unui memoriu intern, concentrația de CO2 ajungea la 340 ppm. Principalele cauze arătate cu degetul erau arderea combustibililor fosili și defrișările masive. Recomandarea cercetătorilor a fost foarte simplă: reducerea masivă a utilizării combustibililor fosili. Altfel efectele urmau să devină ireversibile și catastrofale.

Interesul financiar a subminat soluționarea problemelor climatice

La mijlocul anilor ’80, pe fondul prăbușirii prețului petrolului, Exxon a trecut prin restructurări masive. Iar grijile ținând de efectele poluării asupra mediului au devenit, dintr-o dată, mult mai puțin importante decât cele ținând de acționari. Și așa s-a ajuns la o contradicție: principalul obiect de activitate al companiei era responsabil de încălzirea globală, fenomen care începea încet să alerteze autoritățile.

big oil poluare schimbari climatice - ecoprofit 102
Estimările de acum peste 30 de ani sunt acum validate științific. Dacă nu ar fi existat interese financiare meschine, aceste provocări ar fi putut fi evitate…

Așa încât cei care conduceau destinele Exxon au luat decizia de a finanța metode prin care să planeze neîncrederea asupra ipotezei că încălzirea globală este cauzată de arderea combustibililor fosili. De la fondarea Global Climate Coalition (o alianță a celor mai mari corporații din lume, care încercau să oprească măsurile guvernelor de limitare a folosirii combustibililor fosili) până la finanțarea American Petroleum Institute (care emitea studii false, prin care se demonstra că efectele poluării nu ar fi nici pe departe așa de grave cum susțineau tocmai cercetătorii Exxon cu doar câțiva ani înainte), Exxon a făcut eforturi uriașe pentru a submina noua știință axată pe schimbările climatice.

big oil poluare schimbari climatice - ecoprofit 103
O poantă tristă, care ne arată ubicuitatea corporatiștilor care prioritizează banii și profiturile în detrimentul dezvoltării sustenabile

Lee Raymond, șeful Exxon în anii ’90, declara cu ocazia Protocolului de la Kyoto, din 1997, că ”avem timp pentru a înțelege mai bine aceste schimbări climatice și este improbabil ca temperatura globală să fie afectată, fie că se iau măsuri anti-poluare acum sau peste 20 de ani”. Iar unii dintre cei mai importanți cercetători Exxon, care înainte trăgeau semnale de alarmă privind încălzirea globală, acum erau de cealaltă parte a baricadei, contrazicând lumea științifică.

S-a ajuns ca, în 2006, academia britanică de științe Royal Academy să someze public Exxon să nu mai dezinformeze publicul și să înceteze finanțarea organizațiilor care militau împotriva științei schimbărilor climatice. De-abia în 2008, la presiunea unei părți a acționariatului, Exxon a dat curs acestei cerințe. La circa 30 de ani de la primele avertismente pe care le iniția tocmai un angajat al companiei!

Din 1998 până acum, se estimează că Exxon ar fi cheltuit nu mai puțin de 31 de milioane de dolari pentru campania de denigrare a schimbărilor climatice. Sunt de notorietate advertorialele publicate în New York Times, precum și legăturile strânse între Exxon și administrația Bush, care era partizanul exploatării petrolului, gazelor naturale și cărbunilor. (mai multe detalii, în Ecowatch.com)

Va avea industria petrolului soarta industriei tutunului, datorită RICO?

Mai întâi, ce înseamnă actul RICO: RACKETEER INFLUENCED AND CORRUPT ORGANIZATIONS (”Organizații corupte și influențate de afaceriști”). Este o lege americană anti-corporații, adoptată încă din anii ’60, dar care de-abia în anii 2000 a înregistrat cel mai de răsunet succes legislativ.

În 1999, Departamentul de Justiție a pornit o investigație RICO împotriva producătorilor de tutun, care timp de aproape o jumătate de secol au investit sute de milioane de dolari în campanii de denigrare a dovezilor care arătau pericolele fumatului. A fost nevoie de 7 ani pentru a stopa, în mod legal, practicile grupului de companii cunoscute drept Big Tobacco.

Perhaps it’s all smoke and no fire. But there’s an awful lot of smoke (Senator Sheldon Whitehouse)

Big Tobacco aveau o strategie bine pusă la punct. Erau mituiți cercetători de renume, care realizau studii favorabile utilizării țigărilor. Erau angajate mari companii de PR, al căror rol era de a induce publicul în eroare și de a arunca umbre de îndoială asupra studiilor anti-fumat. Nu în ultimul rând, erau atacați virulent (și implicați în campanii denigratoare în mass-media) toți specialiștii ale căror rezultate nu puteau fi combătute în mod științific.

big oil poluare schimbari climatice - ecoprofit 104
Big Tobacco a fost un bun studiu de caz pentru Big Oil în demersul de a induce lumea în eroare…

Practic, se poate spune că Big Oil, cel puțin în SUA, au aplicat un procedeu similar – în unele cazuri, s-a apelat la serviciile acelorași firme de PR care au lucrat și pentru Big Tobacco! De aceea, un grup de politicieni și oameni de știință din SUA apelează acum la guvernul american pentru a iniția o investigație la adresa Big Oil, folosind același act RICO responsabil pentru detronarea industriei tutunului.

În mod interesant, scrisoarea publicată online a dispărut acum (fiind înlocuită de un text explicativ discutabil), dar textul integral îl puteți citi pe site-ul activist Redgreenandblue.org. Din păcate, este puțin probabil să vedem guvernul american să ia în mâini ”hățurile” acestei probleme prea curând, din cauza imenselor interese economice și politice legate de Big Oil.

Parlamentul american vrea să evite ”costul social al carbonului”

Probabil cea mai bună dovadă că o investigație RICO a Big Oil este încă îndepărtată este și recentul vot pentru RAPID Act (Responsibly And Professionally Invigorating Development Act of 2015) – o lege prin care se dorește simplificarea procesului de acordare a permiselor pentru diverse investiții și construcții, în special cele ținând de strategia energetică – unde interesele Big Oil sunt extrem de mari.

Deși, în teorie, o reducere a birocrației pare bună, în realitate RAPID Act vine cu o derogare importantă: EPA (Agenția americană pentru protecția mediului) nu are voie să ia în calcul costurile sociale ale poluării. Mai mult, dacă EPA nu formulează obiecții într-un anumit deadline (considerat de unii prea mic în cazul proiectelor de anvergură), permisul se acordă automat.

Papa o știe, tinerii noștri o știu, chiar și China știe că problema schimbărilor climatice este urgentă. Însă Parlamentul american este, din păcate, unul dintre ultimele bastioane de iresponsabilitate (Alan Lowenthal, parlamentar democrat)

Aici mai trebuie menționat că vorbim și de o luptă între democrați și republicani, primii mizând mai mult decât oricând pe problematica schimbărilor climatice pentru a câștiga simpatia publicului. Pe fondul adoptării de către administrația Obama a ”Clean Power Plan”, democrații au depus un proiect de includere a costurilor sociale ale poluării în noua legislație anti-poluare. Proiect pe care votarea RAPID Act l-a făcut, practic, inutil…

Exemplul de mai sus ne arată destul de clar cât de mare este influența Big Oil asupra factorului politic și cât de dificilă este lupta societății împotriva intereselor de anvergură ale marilor companii petroliere. Pentru care un asemenea ”social cost of carbon” ar reprezenta, fără doar și poate, începutul declinului.

big oil poluare schimbari climatice - ecoprofit 105
Taxa pe carbon este un coșmar pentru Big Oil, deoarece, pe lângă reducerea poluării, are și mari avantaje de ordin economic

Mai ales dacă ne uităm la exemplul vecinilor canadieni: în provincia British Columbia, o taxă pe carbon introdusă în 2008 a dus la reducerea consumului de petrol cu 16% pe cap de locuitor. Vorbim de o taxă apreciată chiar și de Banca Mondială și care a ajutat la obținerea unei creșteri economice peste media națională în provincia canadiană.

Însă, din punct de vedere al companiilor din domeniul combustibililor fosili, o astfel de taxă contribuie din plin la scăderea activității acestora. Banii obținuți din taxa pe carbon (care crește de la an la an cu 5 dolari pe tona de emisii de CO2) mergând în investiții menite a înlocui utilizarea combustibililor fosili – fie că vorbim de petrol, cărbuni sau gaze naturale.

Guvernele continuă să subvenționeze masiv industria combustibililor fosili

În primăvară, aflam cu stupoare la ce sumă exorbitantă se ridică totalul subvențiilor și scutirilor de taxe de care beneficiază companiile din sectorul petrolului, cărbunilor și gazelor naturale, inclusiv costurile conexe ale poluării și schimbărilor climatice la nivel global. FMI estimează că, doar în 2015, vorbim de un total de circa 5,3 trilioane de dolari.

big oil poluare schimbari climatice - ecoprofit 110
Deși în ultimii ani subvențiile pentru combustibilii fosili au început să scadă ușor, cuantumul lor rămâne extrem de ridicat, mai ales în țările din BRIICS

Mai nou, un studiu al OECD (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică) analizează peste 800 de programe de subvenționare și scutiri de taxe din nu mai puțin de 40 de țări dezvoltate și în curs de dezvoltare accelerată. Concluzia: între 2010 și 2014, sumele totale variază între 160 și 200 de miliarde de dolari anual. Adică mai mult decât subvențiile anuale pe plan global în sursele de energie regenerabilă…

Și mai grav este că două treimi din sumele totale reprezintă subvenții și scutiri de taxe acordate în doar 6 dintre cele 40 de țări – este vorba despre națiunile din grupul BRIICS (Brazilia, Rusia, India, Indonezia, China și Africa de Sud), cu economii în dezvoltare, care necesită multă energie, deci produc și multă poluare.

Conform realizatorilor studiului, aceste guverne cheltuie de două ori mai mulți bani pentru sectorul combustibililor fosili decât cei 100 de miliarde de dolari anual, pe care comunitatea internațională a stabilit să îi strângă până în 2020, pentru finanțarea obiectivelor climatice. Sau, pe scurt, un pas înainte în combaterea poluării, doi pași înapoi din cauza subvențiilor guvernamentale.

Populația devine încet mai conștientă de pericolele poluării

În cadrul proiectului internațional WWViews on Climate and Energy, 10.000 de persoane din 75 de țări (printre care și România) au participat la un amplu studiu-chestionar, prin care s-a urmărit care este percepția publicului asupra schimbărilor climatice. Iar rezultatele au fost peste așteptări de optimiste.

Probabil cel mai interesant rezultat ține de faptul că locuitorii din țările în curs de dezvoltare sunt mai îngrijorați de impactul schimbărilor climatice decât cei din țările dezvoltate. Iar cea mai mare îngrijorare o manifestă cei din grupul țărilor insulare în curs de dezvoltare – care vor fi cele mai afectate de creșterea nivelului mărilor și oceanelor.

big oil poluare schimbari climatice - ecoprofit 1
Aproape 80% din locuitorii țărilor în curs de dezvoltare se declară foarte îngrijorați de impactul schimbărilor climatice, față de 70% în cazul țărilor dezvoltate

Un alt rezultat care arată că oamenii își înțeleg foarte bine responsabilitatea ține de răspunsurile date la întrebarea ”Ar trebui ca țara dumneavoastră să ia măsuri pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră?” – aproape 80% din cei intervievați sunt de părere că acest lucru trebuie să se întâmple, chiar dacă alte țări nu iau astfel de măsuri.

big oil poluare schimbari climatice - ecoprofit 8

Există, însă, și influențe foarte clare ale activităților companiilor din sectorul petrolului, cărbunilor și gazelor naturale. La întrebarea directă ”Ce ar trebui să facem cu noile rezerve de combustibili fosili?”, mai puțin de jumătate dintre repondenți au ales răspunsul fără echivoc ”încetarea explorării oricăror rezerve”, în timp ce aproape un sfert consideră că ”lumea ar trebui să continue explorarea”.

big oil poluare schimbari climatice - ecoprofit 2
În țările cu multe rezerve de petrol sau cărbuni, repondenții sunt mai reticenți când vine vorba despre încetarea exploatărilor combustibililor fosili

De altfel, o împărțire a răspunsurilor pe țări ne arată elocvent cât de mare este dependența populației de rezervele de combustibili fosili. Față de Canada, în Rusia și Iran (mari exportatori de petrol și gaze naturale) sunt de aproape 4 ori mai puțini oameni care să susțină încetarea totală a exploatărilor combustibililor fosili. Deși, la nivel global, procentul celor care au răspuns pozitiv la prima întrebare (a.) este de 45%, se observă că, de fapt, în țările cu economia în curs de dezvoltare (în special țările din BRIICS) procentul celor care susțin varianta stopării exploatărilor rezervelor de combustibili fosili este mai apropiat de 30%, ba chiar sub această valoare.

big oil poluare schimbari climatice - ecoprofit 3
În țările cu o economie puternic dependentă de resursele fosile se constată o reticență, în unele cazuri foarte mare, în privința stopării exploatării de petrol, cărbuni și gaze naturale

Va reuși summit-ul COP21 de la Paris să vină cu soluții salvatoare?

Toate problemele economice, politice și sociale care împânzesc mass-media vor deveni brusc secundare în decembrie, când, la Paris, va avea loc cel mai important summit pe tema schimbărilor climatice. Un summit considerat de mulți activiști drept ultima șansă pentru ca societatea umană să ajungă la un consens în vederea evitării creșterii temperaturii globale cu mai mult de 2 grade Celsius.

big oil poluare schimbari climatice - ecoprofit 111
La summit-ul de la Paris se va decide, cel mai probabil, soarta umanității

Un draft al documentului care va fi discutat și negociat la Paris urmează să fie supus dezbaterii într-un summit preliminar, care va avea loc la Bonn, începând cu 19 octombrie. Specialiștii consideră că acest draft aduce niște modificări de bun augur, menite a crește optimismul privind deciziile care vor fi luate la Paris.

În primul rând, se recunoaște relația intrinsecă existentă între combaterea schimbărilor climatice, eradicarea sărăciei și dezvoltarea sustenabilă. Nu e un lucru nou, însă până acum națiunile dezvoltate au evitat subiectul sensibil al discrepanței extrem de mari față de națiunile cele mai defavorizate de pe planetă.

Continuând această idee, se dorește aplicarea principiului ”responsabilități comune, dar diferențiate” între țările dezvoltate și cele sărace. La care se adaugă luarea în considerare a ”loss and damage” (”pierderi și daune”) – adică exact costul social pe care am văzut că parlamentul american a reușit recent să îl ocoloească…

big oil poluare schimbari climatice - ecoprofit 112
No comment

Pe de altă parte, există o ”portiță” pe care partizanii Big Oil ar putea încerca să o speculeze cât mai mult: ”nevoia de acțiuni universale și susținute pentru a răspunde provocărilor schimbărilor climatice în baza celor mai bune informații științifice”. Mulți sunt de părere că, dacă se va reușit aplicarea stratagemei de a fi puse sub semnul întrebării dovezile științifice, summit-ul de la Paris va fi un fiasco monumental.

Totuși, sunt tot mai multe semnale că majoritatea covârșitoare a națiunilor și a liderilor acestora au ajuns să înțeleagă că schimbările climatice și încălzirea globală au devenit pericole reale pentru însăși existența umană, nu doar pentru evoluția actualei societăți de consum. Și este de așteptat ca, la Paris, să se ajungă la un consens pentru a scădea și mai mult nivelul poluării până în 2020. Dar asta numai dacă interesele meschine ale Big Oil nu vor avea, din nou, câștig de cauză.

CONCLUZIE

Fără a avea pretenția că am deconspirat modul în care Big Oil ne-au adus într-un moment foarte delicat al existenței noastre, cred că este destul de clară influența nefastă a companiilor din domeniul petrolului, cărbunilor și gazelor naturale. Cu atât mai mult cu cât Big Oil nu doar că erau conștiente de pericolele poluării, dar au dus timp de câteva decenii și un adevărat război de dezinformare și ascundere a adevărului.

big oil poluare schimbari climatice - ecoprofit 112 (2)Făcând o paralelă cu recentul ”Dieselgate” din lumea auto, în cazul Big Oil vorbim de premeditare și de afectarea cu bună știință a viitorului umanității, din cauza unor interese financiare meschine. Din păcate, mulți bani înseamnă și multă putere și influență, deci se explică de ce ne este așa de greu să scăpăm de dependența de combustibili fosili, dar și de ce domeniul energiilor regenerabile se dezvoltă cu atâtea piedici.

Adevărul este că nimeni nu știe cu exactitate ce va însemna creșterea temperaturii globale cu mai mult de 2 grade Celsius. Poate duce la extincția vieții pe Pământ, dar poate că natura se va echilibra de la sine. Cert este că dovezile științifice sunt din ce în ce mai numeroase și mai clare: încălzirea globală este în primul rând legată de creșterea concentrației de CO2 din atmosferă (o mare parte cauzată de arderea combustibililor fosili), iar efectele schimbărilor climatice nu vor fi nicidecum pozitive.

A afirma că utilizarea combustibililor fosili n-ar avea legătură cu schimbările climatice nu mai este o chestiune de scepticism – ține mai mult de rea-voință și de ignorarea deliberată a adevărului. Oricât de dureroasă și de imposibilă ni se pare trecerea la o societate fossil-free (care să nu mai fie dependentă de petrol, cărbuni și gaze naturale), este cam singura alternativă viabilă. Așa încât, dacă vreți să aveți un viitor, pregătiți-vă pentru R.I.P. Big Oil. Altfel, va fi R.I.P. pentru omenire.