Prognoze privind utilizarea și producerea biocombustibililor până în 2018

Specialiștii din domeniul biocombustibililor afirmă că acest sector se va dezvolta în următorii ani, datorită noilor descoperiri. Iată prognozele lor până în 2018.

Momentan, sectorul biocarburanților pare să stagneze, în principal din cauza schimbărilor legislative influențate în mod direct de dilema ”carburanți sau mâncare?” – principiul conform căruia utilizarea suprafețelor agricole pentru cultivarea plantelor care pot fi transformate în biocarburanți riscă să ducă la apariția unei crize alimentare globale.

Totuși, analiștii Lux Research consideră că există premisele pentru o dezvoltare a sectorului biocombustibililor. Care își revine greu după momentul crizei economice: între 2007 și 2012, industria biocarburanților a scăzut, pe plan mondial, de la o rată de utilizare de 80,9% la numai 56,9%. În 2014, procentul a crescut ușor până la 60,4%, iar capacitatea globală a ajuns la 55,1 BGY (miliarde de galoane pe an – corespunzător unei valori de 208 miliarde de litri pe an).

biocarburanti generatie noua biodiesel etanol - ecoprofit 1

Ei bine, analiștii consideră că noile descoperiri făcute de chimiști, atât în privința unor noi biocarburanți, cât și a unor surse noi de biomasă, vor duce la creșterea cu 11% a capacității globale până în 2018, adică până la 61,4 BGT (peste 230 miliarde de litri pe an). Etanolul și biodieselul convențional vor înregistra creșteri extrem de reduse, de maximum 1,5%. În schimb, vom asista la o dezvoltare de aproape 20% a biocarburanților de nouă generație, în principal biodieselul ”regenerabil” și etanolul celulozic.

Cum în multe părți ale lumii nu mai este viabilă cultivarea plantelor pentru producerea de biocombustibili (în principal în Europa), o sursă foarte importantă de materie primă va consta din uleiurile uzate, care vor asigura producerea a circa 3 BGY în 2018 (adică 11 miliarde de litri) de biocombustibili de nouă generație. Conform analiștilor, potențialul pentru noii biocarburanți este destul de mare în 2018: este de așteptat o producție de circa 3,4 miliarde de litri de etanol celulozic, respectiv de 2,6 miliarde de litri de biodiesel ”regenerabil”, cei mai importanți biocarburanți de nouă generație. China, SUA și Brazilia vor rămâne piețele cele mai importante pentru noii biocombustibili.

Totuși, rămân de surmontat problemele ținând de sursele de obținere a materiilor prime în cantități suficiente și în condiții financiare fezabile. Încă nu există un cadru legislativ bine pus la punct pentru preluarea în mod centralizat a reziduurilor cu potențial în producția de biocarburanți, dar nici strategii clare ale marilor actori din domeniu, menite să le asigure business-ul pe termen lung. Mai ales în condițiile în care, în maximum 10 ani, companiile aviatice speră să poată utiliza și ele biocarburanți pentru avioane.

Un lucru rămâne cert: piața biocombustibililor nu trebuie neglijată, având un rol destul de important în economia globală. Pe de o parte, poate asigura niveluri mai scăzute de poluare față de utilizarea combustibililor convenționali, în special în sectorul transportului greu sau al utilajelor din agricultură. Pe de altă pate, poate asigura o reciclare binevenită a reziduurilor din industria alimentară. Este nevoie, însă, de o strategie coerentă și de o cât mai bună eficiență.