BMW i3 a ”alergat” la Sibiu Moonlight Run 2015

În seara zilei de 20 august a avut loc prima ediţie a Sibiu MOONLIGHT RUN, un cros de 5 km prin pitorescul centru vechi al Sibiu. Pe lângă promovarea alergării în aer liber, a unui stil de viaţă sănătos, dar şi a oraşului în care este organizată, competiția a marcat şi o premieră automobilistică: i3 este primul automobil electric care a deschis o cursă de alergare în România.

bmw i3 sibiu moodnight run 2015 - ecoprofit 0

Competiţia a fost câştigată de Gheorghiţă Vitalie, cu un timp de 15 minute şi 44 secunde. La fete s-a impus Zudor Iulia, cu un timp de 17 minute şi 45 de secunde.

bmw i3 sibiu moodnight run 2015 - ecoprofit 1Organizată ca parte a Sibiu Rally Challenge, competiţia a adus printre participanţi şi piloţii Andrei Mitraşcă. Alex Filip sau Adiran Drăgan care concurează în Raliul Sibiului, eveniment programat în perioada 20 – 22 august, dar şi jurnalişti auto, precum Tudor Bratu sau Gabriel Mistodie. Noul BMW i3, aflat în pregătiri pentru debutul pe piaţă în România, a fost o altă prezenţă indeită în eveniment. Automobilele electrice asigură o deplasare cu emisii zero, aşa că acestea sunt o alegere firească pentru acest tip de evenimente.

bmw i3 sibiu moodnight run 2015 - ecoprofit 2De altfel, primul concept electric al mărcii, BMW 1602 Electric, era prezentat în cadrul cursei de maraton cu prilejul Olimpiadei de la München din 1972. Modelul de atunci era echipat cu un motor electric de 43 CP (32 kW). Motorul de 85 kg îşi obţinea puterea de la un set de 12 baterii convenţionale cu plumb care cântăreau în total 350 kg şi asigurau o capacitate de 12,6 kWh. Încă de atunci, automobilul era construit cu un sistem de recuperare a energiei la frânare, motorul funcţionând şi ca un generator. În total, au fost construite patru prototipuri, toate fiind folosite în cadrul mai multor evenimente sportive ale Olimpiadei din 1972.

bmw i3 sibiu moodnight run 2015 - ecoprofit 3La mai bine de 40 de ani mai târziu, este lansat pe o serie de pieţe selectate primul automobil electric al mărcii – BMW i3. Nu este surprinzător că acest model este un automobil de suport întâlnit frecvent la cursele de alergări, aşa cum a fost cazul maratonului de la Berlin, München, Frankfurt sau semi maratonului de la Atena. La Sibiu, prezenţa BMW i3 a marcat folosirea în premieră a unui automobil de asistenţă electric într-o competiţie de alergare în România şi anticipează lansarea modelului pe piaţa locală.

bmw i3 sibiu moodnight run 2015 - ecoprofit 4