BMW i3 – completare inedită pentru transportul public

BMW i3 atrage atenția prin două evenimente noi: pe de o parte a intrat în flota de car-sharing londonez a serviciului DriveNow, iar pe de altă parte sistemul său de navigație BMW i a primit premiul ”GreenTec Award 2015” datorită ineditei funcții care propune utilizarea și a mijloacelor de transport în comun.

Londra este prima metropolă europeană unde flota de vehicule a serviciului de car-sharing DriveNow este completată cu modele BMW i3. Vorbim, practic, de o premieră, deoarece este pentru prima dată când clienții acestui serviciu vor putea utiliza un automobil 100% electric.

Pentru început, flota DriveNow din Londra va beneficia de 30 de mașini BMW i3, marele avantaj fiind faptul că utilizatorii vor putea folosi aceste vehicule în centrul capitalei britanice, fără a fi obligați să achite costisitoarea ”taxă de congestie”, deoarece vehiculele electrice sunt scutite de aceasta.

În plus, BMW i3 este primul automobil din lume (alături de i8) care dispune de noul sistem de navigație BMW i cu trasee modale. Noua funcție a BMW i, unică la nivel mondial, propune conducătorului alternative pentru utilizarea transportului public, astfel încât acesta să ajungă cât mai repede și mai eficient la destinație. Nu este de mirare că noul sistem de navigație BMW i a primit premiul ”GreenTec Award 2015”.

 

Soluţiile de carsharing eliberează centrul oraşelor

bmw i3 car sharing drivenow bmw i - ecoprofit 1DriveNow este un serviciu necentralizat, care dă clientului posibilitatea să recepţioneze şi să părăsească un automobil fără a fi nevoie de un reprezentat al serviciului şi oriunde în oraş, în zonele de parcare stradală. Pentru aceasta are nevoie doar de un card de acces.

Studii şi analize de trafic au putut deja să demonstreze impactul pozitiv pe care îl au astfel de soluţii în zonele congestionate. De aceea, servicii precum DriveNow sunt văzute ca o completare ideală a mijloacelor de transport public local şi împreună cu acestea favorizează soluţii de transport intermondale, care combină mai multe mijloace de transport în comun, şi poate deveni o alternativă la utilizarea automobilului propriu.

În acelaşi timp, posibilitatea de a utiliza un automobil spontan, de oriunde din oraş, fără a fi nevoie de un proces birocratic complicat, reprezintă un potenţial important de a accesa un grup ţintă nou de clienţi pentru serviciile de carsharing.

Conform Asociaţiei Federale Germane de Carsharing, sunt deja mai mult de un milion de clienţi în această ţară care utilizează aceste servicii şi trendul este crescător. Conform unui studiu intern, 38% dintre clienţii DriveNoew şi-au vândut maşina personală ca urmare a utilizării acestui serviciu. În multe cazuri este vorba de automobile mai vechi şi puţin eficiente. Clienţii declară că cel mai important motiv pentru o astfel de decizie este o flotă flexibilă de automobile accesibilă în oraş care poate fi folosită spontan, cu uşurinţă, alături de mijloace de transport în comun de bună calitate.

Avantaje DriveNow: Londonezii evită taxele de acces în centrul oraşului cu BMW i3

Mulţumită DriveNow şi a serviciilor similare, se deschid noi perspective pentru promovarea mobilităţii cu emisii zero în zonele urbane. De exemplu, utilizarea modelelor propulsate electric BMW ActiveE în flotele DriveNow din München, Berlin şi San Fancisco a crescut deosebit de mult interesul pentru automobilele electrice. Ca rezultat, din martie 2013, 3000 de clienţi lunar au putut descoperi şi testa automobile electrice, ceea ce a dus numărul acestora în total la 100.000. Incluzând BMW i3 în flota de carsharing, se deschid astfel noi oportunităţi în acest sens.

bmw i3 car sharing drivenow bmw i - ecoprofit 3În Londra, eCarsharing nu oferă doar avantajul decongestionării traficului urban şi a reducerii emisiilor. Utilizatorii au acces în centrul oraşului fără a fi nevoie să plătească faimoasa taxă londoneză, rezervată strict automobilelor cu motor cu ardere internă. Astfel, automobilele electrice au un argument suplimentar al costurilor foarte important.

Baza succesului programelor de eCarhsharign este colaborarea cu autorităţile locale. Cel mai important aspect în acest sens este disponibilitatea unor staţii de încărcare publice, precum şi locuri rezervate şi acces la locuri de parcare pentru automobile electrice şi flotei de carsharing. Aceasta este de importanţă majoră pentru un serviciu flexibil. De aceea, DriveNow menţine un dialog constant cu municipalităţile. Informaţiile şi studiile cu privire la utilizarea BMW ActiveE, care este folosit în München şi Berlin într-un program extins de teste cu clienţi reali, reprezintă o bază foarte importantă pentru înţelegerea nevoilor de infrastructură de încărcare electrică.

Odată cu introducerea BMW i3 în flota din Londra, utilizatorii DriveNow au acces la aproximativ 12 staţii de încărcare pentru toată zona de operare. În Berlin, clienţii au deja acces la mai mult de 150 de staţii de încărcare. De la jumătatea anului 2016, acestea vor ajunge la 420, dintre care 20 vor fi de încărcare ultrarapidă, de curent continuu. Alte 700 de staţii pot fi instalate ulterior, dacă se dovedeşte a fi necesar. Consiliul municipal München a adoptat o decizie iniţială de a sprijini dezvoltarea de automobile electrice, care include şi dezvoltarea infrastructurii publice de încărcare. Mai mult, pentru 2015 este programat startul proiectului BMW i „Light and Charge”, care presupune instalarea de soluţii de încărcare pe stâlpii de iluminat.

Pentru a susţine dezvoltarea mobilităţii electrice, BMW are colaborări cu parteneri politici, din sectorul energiei şi al industriei auto pentru dezvoltarea unor proiecte suplimentare de infrastructură în Europa şi SUA. Acesta include un iniţiativă comună cu Volkswagen şi ChargePoint pentru aproximativ 100 de staţii de curent continuu în USA, proiectul „SLAM” pentru 600 de staţii de curent continuu şi alternativ în Germania, precum şi implicarea în proiectul TEN-T, finanţat de Uniunea Europeană pentru dezvoltarea de infrastructură.

Despre DriveNow

bmw i3 car sharing drivenow bmw i - ecoprofit 2DriveNow, un proiect de carsharing bazat pe colaborarea dintre BMW Group şi Sixt SE, care oferă accesul la automobilele premium BMW şi MINI în oraşe mari din Europa şi SUA, pe principiul că acestea pot fi utilizate liber, ridicate şi parcate în orice zone de parcare stradală, doar pe baza unui card de acces. DriveNow are deja mai mult de 450.000 de clienţi la nivel mondial. Clienţii pot utiliza automobilele fie accesându-le direct de pe stradă sau rezervându-le pe baza unei aplicaţii de smartphone sau web dedicate. DriveNow este disponibil în prezent în München, Berlin, Düsseldorf, Köln, Hamburg, Viena, Londra şi San Francisco, cu planuri de extindere continuă, atât a flotei, cât şi a reţelei de oraşe.

 

BMW i3 şi BMW i8 dispun de primul sistem de navigaţie din lume care ia în considerare şi transportul public pentru orientarea în marile oraşe

bmw i3 car sharing drivenow bmw i - ecoprofit 5Sistemul de navigație cu trasee intermodale (care foloseşte soluţii combinate cu mijloace de transport în comun), care a fost dezvoltat pentru sistemele de navigaţie ale automobilelor BMW i, a fost recompensat cu “GreenTec Award” 2015. Unică la nivel mondial, funcţia sistemelor de navigaţie cu care sunt echipate modelele BMW i3 şi BMW i8 propune conducătorului alternative prin utilizarea transportului public, astfel încât acesta să ajungă mai repede şi mai eficient la destinaţia dorită. Astfel, planificatorul de trasee intermodale contribuie în mod eficient la reducerea aglomeraţiilor şi a emisiilor în zonele urbane.

Elmar Frickenstein, vicepreşedinte executiv pentru electrică/electronică şi sisteme de condus în cadrul BMW Group, a acceptat premiul în cadrul unei ceremonii exclusive ce precede gala: “Planificatorul de trasee intermodal este unul din numeroasele exemple ale conceptului de mobilitate globală de la BMW i. Cu BMW i ne gândim ce se întâmplă în afara automobilului. Iar acest lucru poate însemna părăsirea automobilului şi utilizarea transportului public, soluţie care evită formarea ambuteiajelor şi care, în anumite condiţii, este mai eficientă”.

bmw i3 car sharing drivenow bmw i - ecoprofit 6Planificatorul de trasee intermodale este opţiune standard pentru sistemul de navigaţie Professional disponibil la BMW i3 şi BMW i8. Pe lângă reţeaua rutieră şi sistemul de informaţii în timp real despre trafic (Real Time Traffic Information), acesta ia în considerare, la prezentarea alternativelor de a ajunge la destinaţie, şi traseele şi orarele transportului public. Pe baza acestor informaţii, conducătorului i se sugerează traseul ideal, dar şi mai multe rute alternative intermodale – fiecare dintre acestea cu informaţii exacte cu mijloacele de transport şi liniile acestora, locurile de transfer, lungimea distanţei ce trebuie parcursă pietonal şi timpul total necesar pentru a ajunge la destinaţia dorită.

După alegerea traseului preferat, conducătorul este direcţionat spre o locaţie Park-and-Ride. După aceea, cu ajutorul aplicaţiei BMW i Remote, el poate transfera traseul pe smartphone-ul său. Astfel, după urcare în autobuz sau metrou, el va primi indicaţii precise spre destinaţia finală, precum şi pentru reîntoarcerea la automobil.

bmw i3 car sharing drivenow bmw i - ecoprofit 4Datele cu reţeaua şi orarul transportului public, necesare pentru determinarea traseelor intermodale, sunt disponibile pentru un număr tot mai mare de metropole din Europa, SUA şi China. În planificatorul de trasee sunt incluse liniile de autobuz, tramvai, metrou şi S-Bahn (sistem de tip metrou – tren regional), precum şi conexiunile de transport regional. În funcţie de oră şi de situaţia traficului, se poate determina mereu combinaţia optimă între transportul cu atuomobilul şi transportul în comun. Prin urmare, sistemul de navigaţie intermodal ajută clienţii BMW să utilizeze, într-un mod cât mai eficient, atât automobilul propriu, cât şi oferta de transport public, totul cu obiectivul de asigura un timp cât mai scurt până la destinaţie.

 

Așadar, iată două informații care ar trebui să ne facă să înțelegem rolul mai amplu pe care îl are automobilul electric în societate: nu doar un mijloc de transport nepoluant, ci o parte integrantă a noului concept de mobilitate globală, mai ales în combinație cu sisteme de tip car-sharing, ajutate de sisteme inedite precum planificatorul de trasee intermodal al sistemului de navigație BMW i.