BMW va testa PRIMUL CAMION ELECTRIC de 40 de tone

BMW Group a încheiat un parteneriat cu compania de logistică SCHERM Group pentru ca în vara lui 2015 să implementeze, la nivel urban, un camion de 40 de tone, cu propulsie integral electrică, şi să devină primul constructor auto din Germania care utilizează un camion electric de aceste dimensiuni pentru transportul materialelor pe drumuri publice.

camion electric bmw group scherm - ecoprofit 0

O nouă surpriză din partea BMW în domeniul propulsiei electrice, dar de data asta la un cu totul alt nivel față de gama BMW i: este vorba despre un proiect-pilot gândit pe o perioadă de un an, în care ineditul camion electric va fi utilizat pentru transportul materialelor pe distanțe scurte. Practic, vehiculul va parcurge de opt ori pe zi traseul dintre compania de logistică SCHERM Group și uzina BMW Group din Munchen, acoperind o distanță de aproximativ doi kilometri la un singur drum.

camion electric bmw group scherm - ecoprofit 1Este vorba despre un vehicul special Terberg YT202-EV, construit de specialistul britanic Terberg DTS și prezentat, în premieră mondială, în 2013. Specificațiile sale sunt excelente: motorul electric dezvoltă 138 kW, fiind foarte fiabil, iar bateriile pot fi încărcate în numai 1,5 ore, durata de viață cifrându-se între 3500 și 5000 de cicluri de încărcare/descărcare, echivalentul a 5-7 ani de utilizare.

BMW Group și SCHERM Group au investit o sumă de câteva mii de euro în proiectul-pilot, iar, dacă vehiculul își va dovedi utilitatea în condiții reale de condus urban, cei doi parteneri vor căuta soluții pentru extinderea proiectului. Șansele de continuare sunt destul de mari, deoarece acest camion electric nu emite emisii poluante în utilizare, deci e complet ecologic. Dacă luăm în considerare evaluarea globală a vehiculului în comparație cu un camion diesel convențional, camionul ecologic va genera, de-a lungul unui an, cu 11,8 tone mai puţine emisii CO2 – nivel pe care un model BMW 320d Efficient Dynamics l-ar atinge dacă ar înconjura de trei ori globul pământesc.

camion electric bmw group scherm - ecoprofit 3E adevărat, suntem departe de momentul în care BMW ar putea lansa un camion electric purtând cunoscuta siglă a constructorului bavarez… Dar la fel de adevărat este că vorbim de un pas important în domeniul mobilității electrice, experiența proiectului ”e-truck” urmând a fi extrem de valoroasă pentru programul BMW i, dar și pentru domeniul transporturilor din logistică. Pentru BMW este un argument în plus în cadrul strategiei companiei de dezvoltare durabilă, completând faptul că 2014 a fost primul an în care s-a constatat că mai mult de jumătate din necesarul global de energie electrică al BMW Group a provenit din surse regenerabile.

După autobuzul electric, camionul electric pentru transportul materialelor în mediu urban ar trebui să fie următoarea idee pe care autoritățile să o încurajeze cât mai mult. Deoarece orașele au nevoie cel mai mult de mobilitate electrică, pentru a scădea nivelul excesiv al poluării, în mare parte produsă de vehiculele cu motoare convenționale, care consumă cel mai mult în aglomerația urbană.

camion electric bmw group scherm - ecoprofit 5
Camionul electric pe care BMW Group îl va utiliza din vara lui 2015