Boeing vrea să facă avionul propulsat de lasere și explozii atomice…

Oare cine ar avea curajul să urce într-un avion ale cărui motoare funcționează pe baza exploziilor atomice? Și totuși, Boeing ne oferă un preview al unuia dintre patentele cele mai extravagante ale momentului.

Lasere și explozii nucleare – sunt chestii care țin mai mult de ”Războiul Stelelor” decât de sectorul aviatic actual. Oricât ar părea de incredibil sau, dimpotrivă, de comic, Boeing a patentat un sistem de propulsie care nu necesită combustibil. Un lucru greu de acceptat de lumea actuală, nu-i așa?

Lucrurile par destul de simple. Rezumând, motorul ”cu reacție” gândit de cei de la Boeing folosește laserele pentru a produce o reacție de fuziune a unui material radioactiv (deuteriu sau tritiu). În urma exploziei termonucleare controlate, este produsă o mare cantitate de hidrogen care asigură propulsia datorită ieșirii cu mare presiune din reactor.

În același timp, partea interioară a camerei de fuziune, placată cu uraniu-238 reacționează cu neutronii rezultați din explozia termonucleară și generează o cantitate uriașă de căldură. Căldură care transferă energie lichidului de răcire de partea cealaltă a peretului, care, la rândul său, activează o turbină.

Turbina pune în mișcare un generator de curent electric, acesta producând suficientă energie pentru alimentarea sistemului de lasere. Care apoi continuă procesul, fără a fi nevoie de arderea vreunui carburant.

Nu e vorba despre ”perpetuum mobile”, cum am fi tentați să credem, deoarece materialul radioactiv se consumă în timp. Însă proiectanții cred că durata de viață a unui astfel de motor ar fi extrem de ridicată. În plus, tehnologia are potențial și pentru rachete sau nave spațiale – deci suntem curioși dacă Elon Musk nu ar fi interesat de ea pentru programul SpaceX…

În ce privește domeniul auto, slabe șanse să vedem adaptarea unui motor cu lasere și explozii nucleare pe un autoturism. În cazul mașinilor, tot ideea ”bateriei nucleare” rămâne tentantă pentru propulsia vehiculelor electrice ale viitorului. Dar ne bucură faptul că, iată, nu ducem lipsă de idei pentru a înlocui dependența de combustibilii fosili. Totul este să le și punem în aplicare cât mai repede.