Borne mobile de alimentare a mașinilor electrice. Din bateriile uzate ale mașinilor electrice…

Infrastructura publică de alimentare pentru mașinile electrice este în curs de dezvoltare, dar, pentru moment, este insuficientă. În acealași timp, bateriile mașinilor scoase din uz trebuie reciclate. Ei bine, Mobi Charger rezolvă aceste probleme ”la pachet”, fiind o idee care ar merita generalizată.

Așadar, numărul de mașini electrice este în creștere, ceea ce înseamnă că și numărul stațiilor de alimentare ar trebui să fie mai mare. Cum, însă, programele guvernamentale în privința infrastructurii publice se mișcă mai mult sau mai puțin încet, în locurile unde sunt mulți proprietari de mașini electrice apare un inconvenient agasant: sunt insuficiente borne de alimentare pentru câte mașini ar avea nevoie la un moment dat.

Cei de la Freewire Tech se pare că au găsit o soluție dezarmant de simplă: încărcătorul portabil Mobi Charger. Care nu este altceva decât un ”cărucior” cu baterii, care poate fi mutat oriunde cu ușurință. Filosofia lui este, de asemenea, simplă: ”în loc să duci mașina la încărcat, aduci… încărcarea la mașină”. Iată un scurt video explicativ:

Această soluție mobilă ar putea înlocui cu succes (spun creatorii săi) încărcătoarele fixe, care presupun investiții mari și neajunsuri ținând de aglomerarea numărului de mașini electrice. Totuși, și bateriile acestui Mobi Charger trebuie încărcate de undeva, nu-i așa? Exact, iar acest lucru se întâmplă în general noaptea, când curentul este foarte ieftin.

Un alt aspect foarte important al lui Mobi Charger ține de modelul de business: acest dispozitiv utilizează baterii ale mașinilor electrice deja scoase din uz. Cu alte cuvinte, Mobi Charger este una dintre soluțiile convenabile găsite pentru ”second life battery”, pentru început fiind utilizate baterii de la Nissan, firma fiind în discuții și cu GM sau BMW.

mobi charger incarcator mobil masini electrice - ecoprofit 1După ce unei baterii i-a scăzut capacitatea nominală sub 75-80%, utilizarea ei într-o mașină nu mai este optimă. Însă ea poate stoca energie în continuare, fără probleme – așa încât Mobi Charger se pretează chiar și la încărcarea rapidă a mașinilor electrice, deoarece bateriile sale sunt concepute încă de la început pentru așa ceva. Doar mașinile Tesla nu pot fi deservite, deoarece nu au o mufă universală…

Pentru a demonstra viabilitatea acestei soluții, creatorii lui Mobi Charger au demarat un parteneriat-pilot cu LinkedIn. Timp de trei luni, angajații LinkedIn care au mașini electrice pot parca oriunde, iar, după ce lansează o comandă prin intermediul unei aplicații de mobil, un angajat Mobi Charger aduce dispozitivul la mașină, pe care o pune la încărcat.

Iar lucrurile nu se opresc aici, deoarece Freewire intenționează să-și extindă domeniul de activitate: de exemplu, vor folosi dispozitive precum Mobi Charger pentru a înlocui generatoarele de curent alimentate cu motorină, în cadrul evenimentelor. Pentru început, Freewire va asigura astfel iluminarea unui stadion, pentru un meci de fotbal, iar ulterior pentru un concert.

Așadar, lucrurile se mișcă foarte rapid în domeniul mașinilor electrice și al infrastructurii de alimentare a acestora. Chiar dacă Mobi Charger nu pare neapărat o idee de viitor, se dovedește o idee genială pentru a rezolva problemele de moment. Iar acest lucru este foarte important, deoarece, odată eliminate niște impedimente considerate mari, se poate continua inovația în alte sectoare. Deci, bravo pentru acest start-up!