Capitala UE a achiziționat mașini electrice BYD e6… Made in China

Renault, BMW sau Nissan produc mașini electrice în Europa, însă iată că oficialii de la Bruxelles, capitala Uniunii Europene, au decis să investească într-o mică flotă de mașini electrice produse de constructorul chinez BYD.

BYD E6 masini electrice ue - ecoprofit

BYD nu e un constructor chinez oarecare, lucru demonstrat și de originea denumirii sale: Build Your Dreams. Însă mai important este că BYD deja are experiență cu astfel de flote de mașini electrice: în Shenzen, orașul chinezesc în care BYD are sediul central, circulă deja peste 800 de taxiuri electrice și peste 700 de mașini de poliție electrice, toate produse de BYD. În plus, BYD a convins deja autorități din alte orașe importante, precum Hong Kong, Londra, Copenhaga sau Rotterdam, să investească în taxiuri electrice și autobuze electrice produse de firma chinezească. Iar în lunile următoare vor urma și alte metropole.

Ei bine, iată că BYD mai face un pas important, reușind să câștige licitația organizată de autoritățile din Bruxelles, care au semnat pentru achiziționarea unei flote de 50 de taxiuri BYD e6, dintre care 35 deja au fost livrate, urmând ca alte 15 să ajungă în capitala UE în curând. Achiziția face parte dintr-un program ambițios, de promovare a mobilității cu emisii zero, prin care se speră ca mașinile electrice să devină mai interesante pentru potențialii clienți.

BYD E6 masini electrice ue - ecoprofit
Taxiuri electrice Made in China în capitala Uniunii Europene. E ciudat că BYD e6 a fost preferat în detrimentul unor mașini electrice produse în Europa și care au prețuri mai mici

BYD e6 e o propunere foarte pragmatică, fiind vorba despre un van familist compact, de 4,56 metri lungime și cu un ampatament de 2,83 metri, ceea ce înseamnă mult spațiu pentru pasageri. Motorul electric este oferit în două variante de putere, 75 kW (102 CP) sau 90 kW (122 CP), iar cuplul motor este foarte bun, de 450 Nm. Performanțele dinamice nu sunt lăudabile, în principal din cauza masei proprii mari, de 2,4 tone: demarajul 0-100 km/h durează 16 secunde, însă BYD e6 nu e neapărat o mașină lentă, deoarece poate atinge o viteză maximă de 140 km/h, suficient pentru deplasările pe autostradă.

Masa mare a mașinii poate fi pusă pe seama bateriilor cu fosfat de fier (mai grele decât cele litiu-ion), însă autonomia e surprinzător de bună, cifrându-se în teorie la un maxim de 300 km. În plus, încărcarea totală de la bornele speciale BYD durează doar 2 ore, în timp ce încărcarea de la o priză normală de 220 V durează circa 8 ore, la fel ca în cazul unei baterii litiu-ion actuale. BYD oferă o garanție de 5 ani sau 300.000 km pentru taxiul electric e6, bateria fiind schimbată gratuit în cazul în care capacitatea acesteia scade sub 80% înainte de terminarea garanției.

BYD E6 masini electrice ue - ecoprofit
Deși bateria lui BYD e6 are o tehnologie inferioară uneia litiu-ion, autonomia maximă promisă este de 300 km

Deși vorbim de o mașină chinezească, BYD e6 nu e nicidecum ieftin: prețul unui astfel de taxi electric se cifrează la 46.000 de euro, Bruxellul plătind 2,3 milioane de euro pentru această flotă. Ceea ce ne face să ne întrebăm de ce oare această licitație nu a fost câștigată de Renault sau Nissan, care produc mașini electrice similare mai ieftine (Renault Kangoo Z.E. ori Nissan e-NV200).

E posibil ca una dintre explicații să țină de experiența bogată acumulată până acum de BYD (mașinile sale electrice vândute până acum însumează peste 200 de milioane de kilometri parcurși în condiții reale), dar și de planurile mai ambițioase ale constructorului chinez față de cei europeni. Să sperăm că noua flotă de taxiuri electrice Made in China își va atinge scopul și va impulsiona vânzările de mașini electrice pe plan european.