Car-sharing cu mașini electrice Renault alimentate 100% cu energie verde

renault energie regenerabila scotia - ecoprofit 0

În zona insulelor Long Island din Scoția (zonă cunoscută și ca Outer Hebrides) a fost inițiat un parteneriat inedit între organizația E-Car Club, dedicată pasionaților mașinilor electrice, și Pentland Road Wind Farm, operatorul local de energie eoliană.

Astfel, nouă modele Renault Zoe și un model Kangoo Z.E. vor face parte dintr-un program de car-sharing destinat atât rezidenților, cât și vizitatorilor, energia electrică pentru încărcarea celor 10 mașini electrice urmând a fi asigurată exclusiv de cele șase eoliene montate în Outer Hebrides.

Ceea ce înseamnă că amprenta de carbon în utilizare a acestor mașini electrice va fi aproape de zero, singurele emisii asociate fiind cele legate de procesul de producție și de uzura unor componente (cum ar fi pneurile). Practic, astfel se demonstrează foarte clar potențialul mobilității electrice de a diminua drastic poluarea față de mașinile cu motoare convenționale.

Exemplul de față mai este interesant și din punctul de vedere al direcției în care se îndreaptă transportul personal, prin combinarea a trei concepte: propulsia electrică, energia provenită din surse regenerabile și eficiența utilizării în comun a mașinilor. Cât de repede se va generaliza acest exemplu în viitorul apropiat, rămâne de văzut.