De ce vor fi înlocuite cărbunii, petrolul și gazele naturale de energiile regenerabile, mai repede decât credem

Industria gigantică a combustibililor fosili (cărbuni, petrol, gaze naturale) trece printr-un cutremur. Care, într-un final, va duce la prăbușirea ”Erei negre”. Iar asta tocmai din cauza filosofiei ”business as usual” a celor implicați în această industrie super-poluantă. Dar mai multe detalii, în continuare.

Încălzirea globală a devenit, în sfârșit, unul dintre cele mai importante puncte pe ordinea de zi a marilor puteri. Care, în decembrie, la summit-ul de la Paris pe tema schimbărilor climatice, ar trebui să ia măsuri drastice pentru a contracara efectele dezastruoase care se anunță din cauza poluării în creșere.

sfarsit combustibili fosili carbuni petrol gaze - ecoprofit 3În SUA, deja administrația Obama face valuri cu un nou plan, Clean Power Plan, care își propune să reducă mai mult decât înainte emisiile de CO2. Ceea ce va afecta din plin industria combustibililor fosili: cărbunii, petrolul și gazele naturale.

Reuniți sub titulatura ”Big Oil”, mai-marii acestei industrii nu mai au argumente pentru a contracara realitatea că nivelul exagerat al poluării la care s-a ajuns este cauzat de extracția, procesarea și arderea resurselor fosile. Dar, cumva, nici nu realizează că modelele de business pe care se bazează vor duce rapid la falimentarea acestor mamuți industriali.

Prețul scăzut al petrolului – semnătura condamnării

Cel puțin în SUA, prețul mic al carburanților i-a făcut pe americani să revină la metehnele consumeriste, odată trecuți de perioada de recesiune de după criza din 2008. La jumătatea lui 2015, oficialii Departamentului de Transport declarau că americanii au stabilit un nou record: aproape un miliard de mile parcurse în primele 4 luni ale anului.

Iar vânzările de SUV-uri, pick-up-uri și mașini cu motoare mari au reînceput să crească, în timp ce vânzările de mașini electrice și plug-in hibride s-au mai domolit. Este o imagine a societății capitaliste perfecte: produsul e ieftin, consumul crește, profiturile producătorilor ar trebui să crească.

 

Însă este o imagine falsă

Din punct de vedere financiar, creșterea economică și, implicit, creșterea nivelului de trai ar trebui să ducă și la creșterea prețurilor produselor petroliere. Din punct de vedere geo-politic, instabilitatea din anumite țări care influențează în mod direct piața petrolieră (cum ar fi Golful Persic, Nigeria, Rusia sau Venezuela) ar trebui să ducă tot la creșterea prețului petrolului.

Și totuși, prețul barilului, în loc să crească peste 100 USD, cum ar vrea petroliștii, oscilează în jurul valorii de 50 USD. Și asta deoarece asistăm la un mare surplus al producției de petrol, față de necesități. Pur și simplu, chiar dacă în SUA consumul de carburant a crescut ușor, pe plan mondial rămâne mult sub așteptări.

sfarsit combustibili fosili carbuni petrol gaze - ecoprofit 4Surplusul este pus de mulți pe seama mișcării puterilor din OPEC de a menține ridicat ritmul producției, la 30 de milioane de barili pe zi. Dar adevărul este că principalii vinovați pentru acest surplus sunt SUA și Canada. SUA, de exemplu, a ajuns la adevărate recorduri de producție, nemaiîntâlnite în ultimii 30 de ani (boom-ului sectorului exploatării gazelor de șist a dus la reducerea consumului de petrol). Iar canadienii se bazează pe zăcămintele bogate din șisturile bituminoase.

Unii analiști consideră că vorbim de o strategie subversivă, în stil Rockefeller: slăbirea pieței prin surplusul producției, pentru a falimenta concurența care are costuri mari de producție. Deja Rusia, Nigeria sau Venezuela sunt afectate drastic de prețurile mici la petrol, care duc la crizele economice și sociale deja cunoscute. Iar când și Iranul va ”inunda” piața cu petrol ieftin, lucrurile vor atinge o limită.

Apoi intervine factorul consumului, care nu a atins cotele prognozate de cei din OPEC. Aproape trei sferturi din petrol este consumat de sectorul transporturilor. China și India s-au oprit brusc din creșterea economică exuberantă, deci a scăzut drastic cererea din partea lor. Iar în SUA și în Europa sectorul transporturilor a devenit mai eficient, cu mașini care consumă mai puțin. Deci petroliștii sunt pur și simplu victimele unor estimări eronate privind evoluția consumului.

Prețurile mici subminează planurile de viitor

Momentan, publicul american, dar nu numai, jubilează când vede prețurile mici la pompă. ”Big Oil”, însă, suferă. Nu e cazul să le plângem de milă, deoarece profiturile rămân încă uriașe. Dar nu mai vorbim de sume nesimțite de trilioane de dolari, ci numai de sute de milioane. Pentru că aceste companii sunt nevoite să apeleze la reducerea drastică a costurilor.

sfarsit combustibili fosili carbuni petrol gaze - ecoprofit 5În primul rând, investițiile sunt amânate sau chiar anulate. Experții din domeniu estimează că marile companii petroliere și-au revizuit planurile pentru viitorul apropiat, renunțând la investiții de 200 de miliarde de dolari în diversele proiecte de explorare (de exemplu, în Oceanul Arctic) sau de căutare a unor noi zăcăminte.

Apoi vorbim de concedieri, în unele cazuri masive. De renunțare la parteneriatele prea puțin profitabile, ceea ce-i trage pe linie moartă pe micii producători, care funcționează ca subcontractori. De găsirea unor soluții de a acoperi costurile cu depozitarea petrolului în exces. Să nu uităm de presiunea din partea băncilor și a fondurilor de investiții.

NU energiile regenerabile afectează industria petrolieră

Pe fondul acestor probleme, mulți din domeniul petrolier și-au îndreptat acuzațiile în direcția sectorului energiilor regenerabile. Care s-ar dezvolta pe zi ce trece profitând de problemele ”Big Oil”. Însă aici are românul o vorbă: ”ce treabă are xxxx cu prefectura?”.

sfarsit combustibili fosili carbuni petrol gaze - ecoprofit 6Sursele de energie solară, eoliană, nucleară și hidro sunt direcționate aproape exclusiv pentru producerea energiei electrice și a celei termice (unde contează și energia geotermală). Pe plan mondial, doar 5% din petrol este folosit în domeniul electricității, dominat de cărbuni și gaze naturale. Arabia Saudită este, de departe, cel mai mare consumator de petrol pentru a-și produce energia electrică.

Acuzațiile la adresa mașinilor electrice și hibride plug-in sunt realmente hilare. În lume sunt aproape 2 miliarde de vehicule (inclusiv avioane și vapoare) care utilizează carburanți fosili, dar numai 1 milion de mașini cu propulsie neconvențională. Deci, serios, cum ar putea o nișă de numai 0,05% din piața auto totală să influențeze într-o asemenea măsură prețurile petrolului?

Prețul petrolului va crește. Nu există alternativă

Pe fondul actualelor probleme, ”Big Oil” sunt mult mai reținuți în privința planurilor de după 2020. Până atunci, opinia generală este că prețul petrolului nu are cum să ajungă la 100 USD/baril. Consumul s-a putea să nu crească nici în 2016 la cotele așteptate, iar surplusul de acum va prelungi așteptarea.

Dar principala întrebare este dacă industria mai poate rezista până în 2020 cu prețurile acestea mici. ”Big Oil” au intrat în modul de supraviețuire, din punct de vedere financiar. În mod logic, operatorii trebuie să înceteze sau să-și diminueze ritmul de exploatare, doar pentru a împiedica scăderea și mai mult a prețurilor petrolului.

sfarsit-combustibili-fosili-carbuni-petrol-gaze-ecoprofit-7Așa încât nu există altă soluție pentru redresare decât creșterea prețului barilului. Însă, așa cum scăderea de 50% s-a petrecut într-un timp destul de scurt, și revenirea la peste 100 USD/baril va fi rapidă. Ceea ce va echivala cu un șoc pe plan mondial. Mai ales în condițiile în care economia mondială este departe de a se fi stabilizat după 2008, în ciuda unor creșteri pe hârtie.

Însă marea problemă a ”Big Oil” ține chiar de mediul economic schimbat, în care scenariile de tip ”business as usual” nu mai au efectul așteptat. În timp ce industria petrolieră se zbate, tehnologiile din domeniul regenerabilelor au avansat puternic și vor continua să avanseze accelerat.

Ceea ce înseamnă că petroliștii vor da piept cu o concurență teribilă prin 2020, situație unică în ultimii 150 de ani. Bateriile vor fi mult mai performante și mai ieftine, iar mașinile electrice vor deveni realmente competitive față de cele cu ardere internă. Sistemele de producție vor fi dominate de ideea de reciclare, și nu de consum de noi resurse. Iar măsurile antipoluare cel mai probabil se vor reflecta în taxe extrem de mari pentru poluatori și eliminarea subvențiilor și scutirilor pentru ”Big Oil”.

sfarsit combustibili fosili carbuni petrol gaze - ecoprofit 8În mod paradoxal, industria petrolieră și-a creat singură probleme financiare, din motive mai mult sau mai puțin transparente. Și, în timp ce încearcă să și le rezolve, îi permite industriei regenerabilelor să evolueze fără piedici majore. Ceea ce contribuie și la schimbarea mentalității populației de pe glob, referitor la dependența de combustibilii fosili și la efectele poluării.

Deci, dacă petrolul rămâne ieftin, industria petrolieră se sufocă încet și sigur. Dacă prețul petrolului crește (ceea ce se va întâmpla, garantat, înainte de 2020), industria petrolieră va fi complet necompetitivă față de cea a regenerabilelor. ”Lose-lose scenario”.

Gazele naturale – soluția pentru criza energetică? Doar un miraj

Recent, cei din industria petrolului și gazelor naturale au făcut front comun împotriva celor din industria cărbunilor. Deoarece procentul cel mai mare al poluării provine de la termocentrale (utilizate pentru producerea energiei electrice, în principal), ”Big Oil” au hotărât că este cazul să-i sacrifice pe vecinii ”murdari”, oferind în schimb alternativa ”combustibilului curat”: gazele naturale.

Este o mișcare care amintește mult de lumea interlopilor, în care găsirea și sacrificarea unui ”țap ispășitor” le dă celorlalți mai mult timp de supraviețuire. În plus, prin punerea la zid a industriei cărbunilor, ”Big Oil” dau impresia că sunt parteneri de încredere ai autorităților care și-au propus să declare, în sfârșit, război poluării. O imagine pe care doar credulii și ignoranții o pot înghiți…

sfarsit combustibili fosili carbuni petrol gaze - ecoprofit 9Este de notorietate șantajul Rusiei asupra Europei în privința furnizării de gaze naturale. De aici a și apărut ideea de ”independență energetică”, îmbrățișată mai ales de țările care au norocul să beneficieze de diverse resurse energetice, printre care și gazele naturale.

Ei bine, gazele naturale sunt strâns legate de zăcămintele de petrol. Cine are petrol, are și gaze naturale. Iar cine are multe gaze naturale, le poate exporta, asigurându-și venituri consistente. Ba chiar și o anumită dominație zonală – cum este cazul Rusiei.

Însă mai devreme am văzut că industria petrolului este într-o situație foarte delicată. Iar odată cu scăderea producției de petrol va interveni și o scădere a producției de gaze naturale. Lucru pentru care unii, cum ar fi americanii, s-au pregătit din timp.

Gazele de șist – soluție îndoielnică

Așa încât, de câțiva ani încoace, în SUA suntem martorii unei așa-zise revoluții a gazelor de șist. O tehnologie care și nouă ne este binecunoscută, în urma scandalurilor dintr-o anumită parte a țării, unde o anumită companie americană a încercat să extragă gaze de șist.

sfarsit combustibili fosili carbuni petrol gaze - ecoprofit 9Odată cu schimbarea politicii americane, de dominație în Orientul Mijlociu (ceea ce a dus, printre altele, la escaladarea terorismului), SUA a ajuns la concluzia că gazele de șist pot fi pașaportul pentru renunțarea la dependența de petrol. Sau cel puțin pentru diminuarea acestei dependențe – totuși, SUA se numără încă printre cei mai mari consumatori de petrol din lume.

Cu toate că ultimii ani par să le dea dreptate, din punct de vedere energetic, artizanilor unei Americi bazate pe gaze naturale, exploatarea gazelor de șist începe să își arate efectele nefaste. În primul rând, afectarea drastică a mediului, prin poluarea apelor freatice și otrăvirea terenurilor arabile. Deja pentru mulți americani gazele de șist sunt o amenințare mai gravă decât petrolul.

După care a apărut surpriza estimărilor eronate. Informațiile pe acest subiect încă se bat cap în cap, dar sunt semnale destul de serioase că zăcămintele de gaze de șist nu sunt nici pe departe așa de mari cum se credea acum câțiva ani. Pe scurt, SUA se poate trezi în orice moment într-o gravă criză energetică.

Zăcămintele subacvatice de metan – nu vă atingeți de ele!

Până acum câțiva ani, zăcămintele de metan de pe fundul oceanelor păreau o sursă foarte atractivă pentru ”Big Oil”. Chiar și la noi au fost nenumărate discuții pe tema pungilor de metan din Marea Neagră. Odată surmontate problemele extracției la mare adâncime, companiile din domeniu jubilau la ideea unor profituri poate chiar mai mari decât în domeniul petrolului.

sfarsit combustibili fosili carbuni petrol gaze - ecoprofit 10Însă, mai nou, au început să apară piedici din partea comunității oamenilor de știință. În principal, din direcția celor care cunosc mediul și clima. Da, acei oameni care îi calcă pe nervi pe petroliști ori de câte ori trag câte un semnal de alarmă asupra schimbărilor climatice și asupra poluării de care se fac răspunzători petroliștii.

În cazul de față, teoria conform căreia emisiile de metan în cantități uriașe pot duce rapid la extincția vieții pe pământ nu mai este luată în derâdere nici de către autorități, nici de către publicul larg, dar nici de o parte a celor din industria combustibililor fosili. Pur și simplu, nu ne permitem un asemenea risc. Ceea ce nu-i împiedică pe unii să caute, totuși, soluții de a extrage acel metan…

Energiile regenerabile devin din ce în ce mai competitive

Deocamdată, gazele naturale demonstrează că, în utilizare, sunt mai puțin poluante decât petrolul și, mai ales, cărbunii. O parte din industria auto a investit în mijloace de propulsie bazate pe gaz natural, în timp ce soluția GPL-ului are deja ani buni în spate.

În paralel, termocentralele încep să fie înlocuite de centrale pe gaz, mai eficiente și mult mai puțin poluante, deci gazul pare o soluție excelentă pentru producerea curentului electric. În condițiile în care rămâne una dintre cele mai ieftine soluții pentru încălzire.

sfarsit combustibili fosili carbuni petrol gaze - ecoprofit 11Și totuși, gazele naturale rămân tributare faptului că fac parte din categoria combustibililor fosili. Ceea ce presupune costuri mari de extracție și de transport, plus poluarea din momentul arderii. Și nu am adus în discuție efectele grave din cauza scăpărilor de metan în aceste procese…

Deci prețurile gazelor nu mai pot scădea decât foarte puțin. Asta în timp ce prețurile energiei eoliene și energiei solare devin competitive într-un ritm galopant. Și fără ”balastul” poluării produse de gazele naturale. Este adevărat, mulți vor aduce în discuție subvențiile de care beneficiază regenerabilele și care, la prima vedere, par un avantaj necinstit față de gaze.

Dar să nu uităm că și gazele beneficiază de subvenții, iar operatorii de multe scutiri financiare. Industria cărbunilor deja este necompetitivă în fața regenerabilelor. Nu mai este decât o chestiune de timp (și nu mult) până când gazele, care înlocuiesc cărbunii, vor deveni complet nerentabile față de regenerabile.

Cărbunii au zilele numărate

sfarsit-combustibili-fosili-carbuni-petrol-gaze-ecoprofitIndustria cărbunilor se estimează că este responsabilă pentru mai mult de 60% din emisiile de CO2 ”aruncate” anual în atmosferă de umanitate. În plus, exploatarea și utilizarea cărbunilor se face de mai mult timp decât a petrolului și gazelor naturale, deci sunt principala cauză a efectului de seră și a creșterii concentrațiilor de diverse chimicale periculoase pentru sănătate.

Practic, industria cărbunilor fiind cea mai veche și mai poluantă, este și prima în ”rândul condamnaților”.

Consumul de cărbuni pe plan mondial

În deceniul dinainte de criza din 2008, cererea de cărbuni a înregistrat cel mai mare salt: peste 60%. China era cel mai mare consumator, aproape 30% din producția mondială fiind ”arsă” în țara care, atunci, demonstra o creștere economică galopantă.

sfarsit combustibili fosili carbuni petrol gaze - ecoprofit 12Omenirea are nevoi de energie din ce în ce mai mari, iar trei sferturi din energia electrică este obținută din arderea cărbunilor. Mai ales în țările în curs de dezvoltare, unde termocentralele sunt încă o soluție avantajoasă financiar pentru producerea curentului electric.

În momentul crizei economice, în 2009, producția totală de cărbuni se cifra la circa 7.000 de megatone. După numai 2 ani, producția a crescut cu 12%, la 7.700 de megatone, datorită faptului că, fiind ieftin, cărbunele a fost văzut ca soluția cea mai bună pentru a asigura energie cât mai ieftină.

Totuși, din 2011 încoace producția mondială de cărbuni a început să stagneze, iar consumul a început să scadă începând cu 2013. De ce?

Greșelile celor din industrie

La fel ca în cazul petrolului, cei din industria cărbunilor au făcut estimări eronate privind necesarul de cărbuni al omenirii. Și, la fel ca în cazul petrolului, a fost accelerată extracția de cărbuni, pentru a avea suficiente rezerve pentru cererea care se considera că va crește în următorii ani.

sfarsit combustibili fosili carbuni petrol gaze - ecoprofit 13Lovitura principală a venit din partea Chinei. Care, din cauza problemelor foarte grave cu poluarea, a decis să ia măsuri drastice de reducere a emisiilor nocive. Ceea ce a însemnat, în primul rând, diminuarea utilizării cărbunilor, prin renunțarea la multe termocentrale.

Apoi intervine ”revoluția gazelor” din SUA, care, având prețuri mai competitive și fiind creditate cu un nivel mai redus al poluării, au înlocuit multe termocentrale. Și în Europa s-a înregistrat un astfel de fenomen, ceea ce a dus la scăderea accentuată a prețului cărbunilor. Mai ales în condițiile în care Indonezia și Australia, cei mai mari producători de cărbuni pe plan mondial, continuau extracțiile într-un ritm alert.

sfarsit combustibili fosili carbuni petrol gaze - ecoprofit 14Un factor mai puțin băgat în seamă este necesarul de cărbune de foarte bună calitate, pentru industria metalurgică. Este un sortiment scump de cărbuni, care presupune investiții și costuri mari pentru extracție. Așa încât, odată cu apariția problemelor în industria metalurgică (din nou, în principal în China și India), acest cărbune a rămas în stocuri mari în SUA și Australia.

Aici intervine și o problemă geo-politică: țările din grupul BRIC (Brazilia – Rusia – India – China) se susțin reciproc. Astfel sunt preferate importurile de cărbuni din Rusia sau Brazilia, în ciuda prețurilor mai competitive ale americanilor sau australienilor. Însă, prețurile fiind mai mari, și cererea este mai mică.

Așadar, cumulând scăderea cererii de cărbuni pe plan mondial cu producția intensivă, a rezultat scăderea prețului pentru tona de cărbune. Un lucru care a dus, inevitabil, la tăieri de costuri, rezultând închideri de mine și concedieri masive. În SUA, de exemplu, patru dintre cei mai mari operatori au intrat în faliment în ultimul an și jumătate.

sfarsit combustibili fosili carbuni petrol gaze - ecoprofit 15Dar nu numai atât. Scăderea cu zeci de procente a prețului cărbunilor pune în pericol marii operatori din perspectiva creditorilor și investitorilor. Devine din ce în ce mai clar că sectorul cărbunilor nu mai este profitabil, mai ales în condițiile în care vorbim de datorii de zeci de miliarde de dolari – unele pentru noi investiții, altele pentru achiziția companiilor mai mici.

De exemplu, în acest moment valoarea cumulată a celor mai mari 3 companii din industria cărbunilor din SUA a scăzut de la 6 milliarde USD la doar 350 milioane USD (deci cu 95%) în doar un an de zile! Iar datoriile cumulate au ajuns la peste 20 de miliarde de dolari.

Competiția din partea energiilor regenerabile

Mulți analiști sunt de părere că, practic, industria cărbunilor a intrat pe o așa-zisă ”death spiral” (”spirala morții”). Odată ce tehnologiile de producere a curentului din energii regenerabile câștigă din ce în ce mai mult teren, opțiunea de a păstra termocentralele poluante în mixul de energie devine din ce în ce mai puțin neatractivă pentru autorități.

sfarsit combustibili fosili carbuni petrol gaze - ecoprofit 17Deja am ajuns în situația în care prețul pe kWh obținut din energiile regenerabile este mai competitiv decât al unui kWh obținut prin arderea cărbunilor. Iar în 2020 se estimează că regenerabilele vor fi mult mai competitive fără aportul subvențiilor. În timp ce sectorul cărbunilor nu are cum să-și scadă prea mult costurile și profitabilitatea.

Practic, industria regenerabilelor este acuzată de cei din industria cărbunilor că duce un adevărat război împotriva termocentralelor. Dar, evident, este o afirmație tendențioasă. Iată de ce.

Mai mult de jumătate din subvențiile și scutirile de taxe, în valoare de peste 5 trilioane USD pe plan mondial, aplicate domeniului combustibililor fosili merg în ”buzunarele” celor din industria cărbunilor. Prin comparație, TOT sectorul regenerabilelor beneficiază de subvenții de circa 150 de miliarde USD, de peste 15 ori mai puțin decât sectorul cărbunilor!

sfarsit combustibili fosili carbuni petrol gaze - ecoprofit 21

În SUA, de exemplu, subvențiile și scutirile de taxe acordate industriei combustibililor fosili între 2002 și 2008 au cumulat o valoare de aproape 6 ori mai mare decât cea din sectorul regenerabilelor. Chiar și subvențiile pentru biocombustibil au fost mai mari decât cele pentru regenerabile – în condițiile în care producerea biocombustibilului este strâns legată de industria petrolieră…

sfarsit combustibili fosili carbuni petrol gaze - ecoprofit 18În schimb, războiul împotriva cărbunilor este dus chiar de ”frații” de suferință, din domeniul petrolului și gazelor naturale. Care am arătat mai devreme cum au decis sacrificarea industriei cărbunilor pentru a-și păstra poziția dominantă pe piața mondială de energie. Pare neverosimil ca, în condițiile în care acum peste jumătate din curentul electric este produs prin termocentrale, industria cărbunilor să devină istorie în doar câțiva ani.

Dar mai există un factor: opinia publică. Mișcarea ”divest fossil fuel (”renunțați la combustibilii fosili”) începe să ia amploare nu doar în rândul oamenilor de rând, ci și în cel al companiilor, mai mici sau mai mari. Iar efectele imediate se văd în legislația foarte dură adoptată de autorități împotriva poluării, în principal a termocentralelor.

E adevărat, în Australia sau Germania, de exemplu, autoritățile încă mai încearcă să sprijine industria mineritului, din rațiuni economice și politice. Dar acest lucru atrage oprobiul publicului, iar tendința generală devine clară: renunțarea la cărbuni. În viitorul apropiat.

CONCLUZIE FINALĂ

Din punct de vedere al marilor puteri, omenirea va continua să se bazeze pe combustibilii fosili până la finalul acestui secol. Pentru cei tributari concepției ”business as usual”, producerea energiei rămâne dependentă de cărbuni, gaze naturale și petrol, chiar dacă se acceptă faptul că energiile regenerabile vor avea un rol din ce în ce mai important.

Conform estimărilor celor de la Shell, până în 2100 energia solară va deveni dominantă, cu 37% din mixul total. În timp ce petrolul, gazele naturale și cărbunii vor mai avea doar în jur de 20% din mixul total – față de peste 80% acum. Adică este prognozată o scădere de 4 ori a importanței combustibililor fosili în următorii 75 de ani.

sfarsit combustibili fosili carbuni petrol gaze - ecoprofit 2

Totuși, este omis un aspect important: industria combustibililor fosili se bazează pe reguli de funcționare megalomanice și de monopol. Adică, odată coborâtă cifra de afaceri sub un anumit prag, business-ul respectiv nu-și mai are sensul. La care se adaugă adaptarea extrem de greoaie a industriei la provocările mediului de afaceri.

Deci este greu de crezut că, în condițiile unui consum anual chiar și de circa 50 TWh (de circa 3 ori mai mare decât acum), industria cărbunilor va mai avea sens pentru a produce doar 2 TWh: costurile pentru exploatare vor fi uriașe, rezervele din ce în ce mai greu accesibile, iar poluarea de neconceput raportat la energiile regenerabile.

Mai realist este să înțelegem imaginea de ansamblu: combustibilii fosili reprezintă resurse limitate, în timp ce energiile regenerabile se bazează pe resurse nelimitate și care vor fi din ce în ce mai ieftin de utilizat, datorită evoluției tehnologiei. O evoluție pe care cei din industria cărbunilor, gazelor și petrolului pur și simplu nu o pot accepta, deoarece nu poate fi aplicată și în cazul combustibililor fosili.

Următorul grafic explică foarte bine cum stăm: potențialul energiei solare este de 1.000 de ori mai mare decât necesarul de consum anual al omenirii. Energia eoliană poate satisface, în condiții optimiste, chiar și dublul necesarului de consum anual. În timp ce restul surselor regenerabile, deși contribuie mult mai puțin, cumulat pot fi soluții viabile.

sfarsit combustibili fosili carbuni petrol gaze - ecoprofit 1

Este adevărat, vorbim de un tablou foarte optimist. Dar, chiar dacă ajustăm cât mai pesimist valorile, tot la aceeași conlcuzie ajungem: rezervele totale de combustibili fosili pot asigura de 10-15 ori mai puțină energie decât o poate face soarele într-un singur an.

Și, chiar dacă, în teorie, combustibilii fosili ar fi suficienți pentru încă 100-150 de ani (în condițiile unui consum mare, la nivelul anului 2009), factorul poluare anihilează total avantajele cărbunilor, petrolului și gazelor naturale.

sfarsit combustibili fosili carbuni petrol gaze - ecoprofit 20Practic, industria cărbunilor, petrolului și gazelor se pregătește de propria înmormântare. Doar că încă nu vrea să conștientizeze acest lucru. E în firea umană ca oamenii cu multă putere sau cu mulți bani să refuze să accepte că i-a venit sfârșitul. Muribundul se va zbate până în ultima clipă să se agațe de viață.

La fel se întâmplă și cu ”Big Oil”: se zbat să-și amâne finalul prin orice mijloace. De la denigrarea efectelor poluării până la diverse jocuri geo-politice sau chiar subminarea industriei regenerabilelor. Între timp, însă, nu pot opri lanțul de implozii declanșate tocmai de gândirea ”business as usual” într-un mediu total diferit și care se schimbă vertiginos.

Revoluția regenerabilelor a început și nu mai poate fi oprită. Avem tehnologia, avem inteligența, avem banii pentru a o pune în practică. Mai trebuie lucrat la percepția populației și voința politică, dar și aceste aspecte se rezolvă, nu neapărat încet. Și, oricât de greu ar părea de crezut, e nevoie doar de 20 sau 30 ani, nu de 100, pentru a asista la, probabil, cea mai mare schimbare din istoria cunoscută a omenirii. Schimbarea care ne va asigura viitorul, nu dispariția.

CÂND CREDEȚI CĂ VA RENUNȚA OMENIREA
LA CĂRBUNI, PETROL ȘI GAZE NATURALE?