De curând am descoperit cu uimire o casă inedită în peisajul periferic bucureștean, despre care aveam să aflu cu stupoare că nu face parte din categoria construcțiilor excentrice. Nicidecum, Casa Solaris este, după cum mi-a explicat inginerul Neculai Neguț, o propunere pertinentă de casă foarte bine gândită din punct de vedere al eficienței energetice, dar și al viabilității pentru clienții interesați de o casă modernă și nepoluantă.

Cine este, însă, inginerul Neculai Neguț? Absolvent al Facultății de Telecomunicații, în perioada post-decembristă a activat în acest domeniu, al electronicelor, dar în urmă cu 10 ani a făcut o schimbare majoră: abordarea domeniului energiilor neconvenționale, cu precădere a sectorului pompelor de căldură. Și nu vorbim de o afacere de import a unor astfel de echipamente, ci de implicarea în înțelegerea, cercetarea și dezvoltarea de prototipuri și dispozitive care utilizează energia pământului, apei și a aerului, prin crearea unei firme de consultanță, concepție, proiectare și execuție a sistemelor de încălzire/răcire bazate pe pompe de căldură.

Prin urmare, Casa Solaris a fost concepută de un specialist al pompelor de căldură, mai ales al celor geotermale. Și aici ajungem la o contradicție: Casa Solaris nu beneficiază de un astfel de sistem! De ce?

Păreri despre viitor

Este adevărat, o pompă de căldură geotermală are cele mai scăzute costuri de operare și întreținere raportat la alte tipuri de pompe de căldură sau soluții de încălzire actuale, pentru o durată de funcționare foarte mare, între 20 și 30 de ani. Însă marile dezavantaje țin de complexitatea tehnologică (trebuie forate puțuri, de exemplu) și de costul inițial foarte mare din punctul de vedere al unui client obișnuit. Merită făcută investiția în pompe de căldură geotermale când vorbim de case foarte mari și scumpe, ansambluri rezidențiale sau construcții industriale/comerciale, unde costul unui astfel de sistem reprezintă un procent mic din investiția totală a construcției pe care o deservește.

Părerea mea este că pompele de căldură mai au o durată de viață destul de limitată în domeniul construcțiilor. În circa 15 ani mă aștept ca evoluțiile în domeniul pilelor de combustie să fie suficient de mari pentru ca acestea să fie adoptate fără probleme din domeniul auto în cel rezidențial, astfel încât să poată asigura căldura și curentul electric, nepoluant și extrem de ieftin

Trebuie să recunosc, afirmația lui Neculai Neguț m-a mirat, deoarece ideea tehnologiei fuel-cell cu hidrogen este foarte mult vehiculată în domeniul auto, dar aproape deloc în domeniul rezidențial. Revenind, însă, la utilizatorul obișnuit, e clar că factorul determinant este cel financiar, iar pompele de căldură eficiente rămân, pentru cei mai mulți clienți, foarte scumpe ca investiție inițială. În același timp, însă, soluțiile convenționale, bazate pe combustibili precum gazul sau lemnul, sunt prea poluante.

casa solaris interviu oraan - ecoprofit 1
Casa Solaris, un nume evident și suficiente ”indicii” vizuale că vorbim de utilizarea energiei solare

Așa încât energia solară rămâne soluția cea mai convenabilă (gratuită, regenerabilă și nepoluantă), Casa Solaris venind cu un pachet de astfel de soluții, gândite ca alternativă la pompele de căldură, dar și suplinind necesitatea folosirii surselor poluante.

Așadar, Casa Solaris este un concept de casă independentă energetic, ”off the grid”? Din nou răspunsul ar putea părea surprinzător: nu chiar.

Independență văzută pragmatic

”E o nuanță aici” mă lămurește domnul Neguț.

Nu vorbim de o casă izolată, cum sunt cabanele din vârf de munte, deci nu avea sens să facem eforturi pentru o independență absolută față de utilități. Acest deziderat e mai mult o chestiune de orgoliu și se pretează când nu există constrângeri de buget – însă independența totală nu a fost pe lista noastră de priorități, deoarece nu e justificată din punct de vedere comercial.

Ca o paranteză, stocarea energiei prin acumulatori nu este, în momentul de față, o soluție chiar atât de bună cum am vrea să credem. Pe lângă costul foarte ridicat al acumulatorilor, se pune și problema duratei limitate în care se poate realiza această stocare, de ordinul a doar câteva zile. Dacă ne gândim la perioade de câteva săptămâni fără soare (cum s-a întâmplat chiar și pe final de 2014), rezultă destul de clar că, deocamdată, este mai logică o soluție ”on grid”.

Casa Solaris nu are nevoie de gaze sau rețea de apă și canalizare, lucruri care, după cum știm, necesită infrastructuri consumatoare de mulți bani și efort. Ne-a interesat doar conectarea la rețeaua generală de curent, din două motive majore: este o soluție la îndemână cam oriunde se dorește construirea de case, mai ales că nu necesită costuri exagerate pentru branșare; după care trebuie înțeles că această casă produce mai mult curent decât consumă, deci preferăm să avem un câștig de pe urma reintroducerii surplusului în rețea.

Ei bine, da, Casa Solaris face posibilă realizarea de venituri suplimentare – estimativ, poate asigura câștiguri de circa 2.500 de euro/an din vânzarea energiei electrice și a certificatelor verzi (ceea ce poate însemna că în circa 10 ani se poate recupera investiția în soluțiile de utilizare a energiei regenerabile integrate în această casă).

Casa Solaris vrea să ducă mai departe conceptul de casă care utilizează energia curată, în special cea solară, într-un mod cât mai eficient și viabil din punct de vedere al costurilor. Nu am făcut un calcul comparativ, dacă e sau nu mai rentabilă soluția solară față de de o pompă de căldură geotermală, dar e destul de probabil ca, în principiu, panourile solare și cele fotovoltaice, împreună cu depozitul de căldură (idee unicat), să ajungă la un cost similar.

casa solaris interviu oraan - ecoprofit 2
Soarele nu e doar o sursă gratis de energie. El face din Casa Solaris și o locuință profitabilă

Intervin niște avantaje clare față de pompele geotermale: veniturile rezultate din producerea de curent electric suplimentar, instalarea mult mai simplă a panourilor solare și evoluția tehnologică mai galopantă a acestora, care presupune prețuri mult mai atractive, de la an la an. Practic, am încorporat soluții existente, care-și dovedesc fără probleme viabilitatea

După aceste afirmații ale inginerului Neculai Neguț, e cazul să trecem în revistă care sunt soluțiile folosite la Casa Solaris.

Lucruri mai mult sau mai puțin cunoscute

În primul rând, este utilizată energia solară în două feluri.

Pe de o parte, panourile fotovoltaice (având o suprafață de 72 de metri pătrați) asigură de patru ori mai multă energie electrică anual decât necesarul unei familii normale care ar locui într-o astfel de casă. Adică se generează 12 MWh/an, dar e nevoie de numai 3 MWh/an pentru iluminat și aparate electrocasnice (inclusiv cele pentru gătit, care elimină necesitatea gazului. Restul de 9 MWh/an se reintroduce în rețea, după cum spuneam, asigurând un venit anual.

Evident, există și posibilitatea ca o parte din acest surplus să asigure încărcarea bateriilor unei mașini electrice, deci utilizarea unui vehicul (sau mai multora) cu propulsie electrică va fi gratuită.

De cealaltă parte, panourile solare termice (acoperind o suprafață de circa 36 de metri pătrați) asigură producerea căldurii și a apei calde menajere. E un sistem care se bazează din plin și pe o invenție proprie: depozitul subteran de căldură. Pe scurt, vorbim de un sistem care stochează căldura preluată de la apa caldă pe care panourile solare o încălzesc în timpul lunilor cu temperatură ridicată și care apoi poate fi folosită în lunile cu temperatură scăzută.

casa solaris interviu oraan - ecoprofit 3
Depozitul subteran – o adevărată inovație, al cărei concept se bazează, evident, pe experiența proiectantului în domeniul pompelor geotermale.

Pentru că obiectivul a fost de a obține o casă cât mai eficientă energetic (cu un consum sub 50 Kwh/mp/an), s-a acordat o atenție deosebită izolării termice, prin utilizarea, printre altele, a polistirenului cu o grosime de 20 cm și a geamurilor tripan, alături de o proiectare prin care s-a încercat eliminarea punților termice.

De reținut că, spre deosebire de casele pasive, în cazul Casei Solaris nu s-au folosit materiale neobișnuite, ci materiale de construcție convenționale (beton, cărămidă, etc.), cu prețuri accesibile.

După care urmează ansamblul de sisteme pentru asigurarea climatului interior și de recuperare a căldurii. Foarte importantă este decizia de a integra sistemul de încălzire/răcire în pereții laterali și în tavan.

Pe de o parte, e o soluție mai simplă constructiv decât încălzirea în pardoseală. Pe de altă parte, astfel se obține o suprafață de încălzire mai mare, ceea ce necesită o temperatură mai coborâtă a agentului termic, deci panourile solare pot face față și fără ajutorul unei centrale sau a unei pompe de căldură. La care mai adaug omogenizarea mai bună a aerului cald în încăpere și lipsa curenților de aer.

casa solaris interviu oraan - ecoprofit 4
Casa Solaris nu are nici calorifere, nici aparate de aer condiționat inestetice. Atât încălzirea, cât și ventilația sunt disimulate perfect

Alt sistem care, la prima vedere, nu pare așa important este cel de ventilație cu recuperarea de căldură, pe care domnul Neguț îl consideră absolut necesar la casele bine izolate termic.

Aduce un mare câștig în materie de randament termic: aerul care urmează să fie evacuat din casă cedează căldura aerului proaspăt, deci se consumă mai puțină energie pentru încălzirea interiorului. Iar adăugarea unor sisteme de control al umidității și al dioxidului de carbon contribuie la asigurarea unui climat interior mai sănătos, lucru pe care mulți îl omit, neînțelegând importanța acestuia, dincolo de considerentele de eficiență termică.

Tot pe principiul recuperării căldurii se bazează și un mic dispozitiv asupra căruia domnul Neguț atrage atenția:

Recuperarea căldurii din apa de duș necesită o piesă simplă și accesibilă financiar, care încă nu e recomandată de mulți proiectanți și arhitecți, drept pentru care nici nu prea se importă la noi. Asta deși vorbim de recuperarea a mai mult de 30% din căldura apei folosite la duș. Dacă ne gândim că încălzirea apei menajere reprezintă cam jumătate din necesarul total de încălzire al casei, ne dăm seama că vorbim de economii suficient de importante, care duc la amortizarea acestui dispozitiv în maximum doi ani.

S-ar putea ca, în acest moment, să fiți puțin dezamăgiți că lipsesc din enumerarea de mai sus tehnologiile ultra-moderne sau materialele neconvenționale. Exceptând depozitul subteran de căldură, Casa Solaris utilizează soluții care există deja pe piață. De ce?

Viabilitate tehnologică, dar și financiară

Am vrut să demonstrăm că e posibil să faci o casă foarte eficientă energetic utilizând tehnologii curente, materiale deloc sofisticate și o echipă de lucru obișnuită, cu personal având calificare standard. E nevoie în plus doar de know-how și de atenția la niște detalii care țin de eficientizarea energetică. Iar rezultatul este o casă inedită, dar fezabilă pentru condițiile din România și, mai ales, mai accesibilă decât ceea ce se așteaptă lumea

Trebuie să recunosc, am fost destul de reticent auzindu-l pe domnul Neguț folosind termenul ”accesibil” în cazul unei case de acest fel. Casele foarte eficiente energetic, în special cele pasive, utilizează tehnologii avangardiste și au costuri de sute de mii de euro, de multe ori peste o jumătate de milion de euro, ceea ce le face inaccesibile publicului larg. Ei bine, oricât de greu de crezut ar părea, Casa Solaris nu intră în această categorie.

casa solaris interviu oraan - ecoprofit 5
Cam cât de mult credeți că poate costa Casa Solaris?

Dimpotrivă, acest prim prototip a fost pus în vânzare (vezi aici anunțul public) pentru un preț uluitor de apropiat de normalitate: 230.000 de euro. Preț valabil pentru un lot de peste 500 mp, casă P+M finisată ”la cheie”, cu 155 mp utili, potrivită pentru o familie de 3-4 persoane, incluzând toate sistemele enumerate mai sus, care-i conferă o eficiență energetică de invidiat, dar și posibilitatea de a obține venit din surplusul de curent electric produs.

Oricum, prețul unei Case Solaris variază în funcție de sursele de proveniență ale multora dintre materiale și sisteme. Așa încât, cu ajutorul unui investitor mare (cu putere financiară, logistică și un plan de vânzări la alt nivel), prețul unei case Solaris ar putea chiar coborî sub bariera celor 200.000 de euro, ceea ce e deja un rezultat impresionant.

casa solaris interviu oraan - ecoprofit 6
Casa Solaris e, pe lângă un prototip de casă foarte eficientă energetic, și un pachet reușit de idei inteligente pentru o familie eco

Foarte important de menționat este că o astfel de casă poate fi realizată în orice alt pachet arhitectonic, fiind, evident, obligatorii câteva condiții, cum ar fi orientarea casei, panta acoperișului, suprafața acestuia, nivelul de curent care se dorește a fi obținut, etc). În definitiv, dimensionarea judicioasă a sistemelor se obține doar printr-un calcul corect și profesionist de eficiență energetică și proiectare de arhitectură ecologică.

În final, trebuie să recunosc: Casa Solaris e un concept destul de impresionant, deoarece promite să ofere un compromis bun între preț și costuri, pe de o parte, respectiv eficență și confort, pe de altă parte. Pe lângă faptul că s-a dovedit o surpriză plăcută, personal consider că acest proiect mai demonstrează ceva – faptul că eficiența energetică și poluarea aproape zero nu sunt nici imposibile, nici inaccesibile, ci, dimpotrivă, mult mai la îndemână decât suntem obișnuiți să credem.

De aceea eu sper sincer că domnul inginer Neculai Neguț și echipa sa vor reuși să-și atingă scopul.

În acest moment, putem oferi consultanță pentru persoane sau companii care doresc să construiască locuințe și clădiri folosind aceste soluții, dar nu aceasta este neapărat direcția în care ne dorim să mergem. Ne gândim mai departe, să găsim parteneri de business care să ne ajute să evoluăm cu acest concept de Casă Solaris, să îl aplicăm la altă scară, să îmbunătățim soluțiile și să optimizăm proiectarea.

Mai multe detalii despre proiectul Casa Solaris aflați pe site-ul dedicat CasaSolaris.ro