Cât de importantă a fost prima ediție GreenTech Film Festival pentru mine

Fix în data de 10.10.2017 am avut ocazia de a modera o conferință-dezbatere în cadrul GreenTech Film Festival, conferința generală punând o întrebare relativ simplă: „How can technology help develop sustainable solutions?” („Cum poate ajuta tehnologia la dezvoltarea soluțiilor sustenabile?”).

Remarcați, vă rog, că am introdus termenul „relativ”. Pentru că răspunsurile la această întrebare nu sunt deloc simple. În condițiile în care fix utilizarea fără responsabilitate a tehnologiei ne-a adus în situația de criză de azi, e destul de greu să folosești tehnologia pentru a încerca să rezolvi problemele (cauzate, cum ziceam, tocmai de tehnologie…).

Să ne-nțelegem: tehnologia este amorală. Adică e indiferentă față de moralitate (a nu se confunda cu „imorală”). Totul depinde de cum alegem noi, oamenii, să folosim tehnologiile. Așa încât, pentru mine, ca inginer și ca jurnalist axat pe green-tech, devine foarte interesantă orice dezbatere legată de utilizarea în mod sustenabil a tehnologiilor avansate.

I-am avut pe scenă pe câțiva oameni care fac lucruri să se întâmple într-o Românie care, uneori, mă dezamăgește și mă demoralizează. Noroc, totuși, că astfel de oameni mă aduc cu picioarele pe pământ și mă fac să realizez că sustenabilitatea este deja înțeleasă și aplicată. Iar viitorul, în ciuda tuturor vicisitudinilor, sună bine.

Sunt nerăbdător să particip la cea de-a doua ediție a GreenTech Film Festival, din 2018. Și sunt foarte curios ce oameni a mai „sedus” tehnologia și ce proiecte sustenabile au pus aceștia în aplicare. Pentru că toate aceste exemple fac România să evolueze. Spre o Românie cu adevărat sustenabilă.

SHARE