Ce am aflat interesant la conferința „What does my Future City Look Like?”

În data de 22 noiembrie 2017, am avut plăcerea să fiu moderatorul conferinței „What does my Future City Look Like”, organizată de Idea Events și Together for a Better Tomorrow la Deutsche Bank Connect. Cei 18 speakeri au expus idei și teme extrem de importante, unele chiar surprinzătoare, pe care trebuie să le avem în vedere când ne gândim la „Smart City”.

my-future-city-smart-idea-events-ecoprofit-101

Conceptul „Smart City” a devenit, de câțiva ani, o preocupare prioritară pentru cele mai mari metropole din lume, care trebuie să se pregătească în viitorul apropiat atât pentru o expansiune exponențială (pe fondul exodului populației spre zonele urbane), cât și pentru provocările pe care le pun schimbările climatice și noile tehnologii care ne invadează viața.

my-future-city-smart-idea-events-ecoprofit-102
Marian Popa, Head of Deutsche Bank Global Technology

Conferința „What does my Future City Look Like?” a fost găzduită în spațiul foarte prietenos din cadrul Deutsche Bank Global Technology (Bd. Dimitrie Pompeiu 6A), prima intervenție având-o Marian Popa, director al DB Connect din 2014, de la inaugurarea acestui centru de cercetare-dezvoltare.

El a atras atenția că nu putem vorbi de progrese reale în direcția „Smart City” câtă vreme investițiile în cercetare-dezvoltare nu vor crește ca pondere în PIB-ul țării – actualmente, România alocă sub 0,4% din PIB acestui domeniu important (adică doar 75$/locuitor), în timp ce țările din top 3 (SUA, China și UE) alocă peste 2%, fruntașele în materie de cercetare-dezvoltare fiind Israel (4,3%) și Coreea de Sud (4,292%).

my-future-city-smart-idea-events-ecoprofit-201De aceea a fost pus la punct și așa numitul DB Technology HUB, prin care Deutsche Bank vrea să dinamizeze colaborarea între antreprenori și să încurajeze noile idei. Asta în condițiile în care potențialul pentru dezvoltarea unei capitale precum București în direcția „Smart City” este imens: 80% din populația capitalei (adică peste 1,5 milioane de oameni) locuiesc în doar 10% din suprafața administrativă a orașului, iar ultima sistematizare urbană semnificativă s-a făcut între 1966 și 1985…

Big Data & Cyber Security

Primul panel de discuții a avut ca temă principală Big Data și Cyber Security, două componente de bază pentru un oraș conceput „smart”. De ce? Deoarece, pe de o parte, datele și informațiile despre funcționarea orașului și comportamentul locuitorilor sunt esențiale pentru eficientizare, iar, pe de altă parte, digitalizarea și conectivitatea galopantă aduc cu ele și pericole cibernetice, pe care trebuie să le avem în vedere.

my-future-city-smart-idea-events-ecoprofit-103
Sebastian Cochinescu, Co-founder & CIO CyberSwarm Inc.

Antreprenorul Sebastian Cochinescu, Co-Founder & Chief Information Officer la CyberSwarm, a detaliat importanța crucială pe care operatorii de baze de date trebuie să o acorde protecției informațiilor și softurilor. Sub deviza „A Connected Worls is a Hackable World”, vorbitorul a ținut să explice nu doar cât de simplu este pentru un specialist rău-intenționat să afecteze siguranța afacerilor și cetățenilor, ci și cât de mult costă remedierea daunelor.

my-future-city-smart-idea-events-ecoprofit-103-1Doar în 2016, de exemplu, 9 din 10 mari companii au suferit atacuri cibernetice de anvergură, costul mediu pentru remedierea daunelor cifrându-se la peste 3,5 milioane $. Sebastian Cochinescu a explicat pe scurt și marele avantaj al companiei din care face parte: dezvoltarea de hardware conceput pentru a oferi mai multe niveluri de securitate de tip cybersecurity, o piață deosebit de competitivă, care până în 2021 se estimează că va ajunge la cheltuieli de circa 1 trilion de dolari!

Ca o paranteză, Sebastian Cochinescu este și doctorand în studii blockchain, un domeniu care va deveni, peste nu mult timp, de bază pentru societatea noastră conectată. Așa încât a explicat, foarte pe scurt, cum contribuie conceptele de blockchain la crearea unor orașe inteligente mai eficiente și mai sigure. Un subiect pe care abia aștept să îl detaliez și cu alte ocazii.

my-future-city-smart-idea-events-ecoprofit-104
Mădălin Bratu, Sales Director la Safetech Innovations

Următorul vorbitor a confirmat, practic, avertismentele legate de cybersecurity: Mădălin Bratu, Sales Director la Safetech Innovations, a remarcat multitudinea de puncte nevralnice din structura funcționării unui oraș, de la sistemul energetic până la infrastructura de transport.

De asemenea, a adus la cunoștința publicului și noua directivă europeană concepută în acest sens, care va impune în viitorul apropiat metropolelor un standard mult mai ridicat de protecție a sistemelor integrate, dar și penalități majore (!) în caz de neconformare.

my-future-city-smart-idea-events-ecoprofit-104-1Marea problemă a țărilor precum România ține, în mare măsură, de utilizarea unor sisteme și componente foarte vechi, care nu au fost concepute pentru nivelul de protecție impus de vremurile moderne. Prin urmare, vulnerabilitatea unui oraș este mult mai mare decât la prima vedere, așa încât devine necesară crearea unor sisteme de control care să nu mai fie accesibile prin rețeaua generală de internet.

Spre exemplu, un studiu făcut recent arată că, pe plan național, au fost identificate mai mult de 3.000 de sisteme vulnerabile la atacuri din exterior, ceea ce poate duce chiar la o problemă de siguranță națională. Cel mai bun exemplu dat de domnul Bratu a fost modalitatea în care hackerii au reușit să atace sistemul energetic național al Ucrainei, în 2015 și 2016, printr-un virus trimis prin mail… secretarei directorului general.

my-future-city-smart-idea-events-ecoprofit-105
Lucia Ciucă, Managing Director la Quantum Data Science

Totuși, e cazul să ne panicăm din cauza pericolelor, mai mari sau mai mici, presupuse de cyber security? Lucia Ciucă, Managing Director la Quantum Data Science, consideră că, la fel ca în alte aspecte ale vieții, riscurile trebuie conștientizate, dar, de asemenea, trebuie să înțelegem că transparența poate fi de un ajutor mult mai mare decât ne putem imagina.

Prin urmare, ea a prezentat succint audienței modul de funcționare al platformei DMP (Data Management Platform) pentru profilarea utilizatorilor.

my-future-city-smart-idea-events-ecoprofit-105-1Un proces necesar, deoarece înțelegerea comportamentului și nevoilor unui individ este esențială pentru a putea crea procese și echipamente eficiente. Iar o gestionare cât mai potrivită a datelor, printr-o platformă gândită altfel, face mai ușor de conceput sisteme care interacționează între ele.

Iar bazele de date moderne trebuie să fie concepute într-un cu totul alt mod, datorită cantității impresionante de informații ce trebuie procesate: zilnic sunt creați în lume 2,5 exabiți de date (echivalentul a peste o jumătate de miliard de melodii!), iar secretul constă în gestionarea cât mai eficientă a acestora, transparența bazându-se pe încredere.

my-future-city-smart-idea-events-ecoprofit-106
Yugo Neumorni, IT&C al Hidroelectrica și președinte al CIO Council Romania

Ultimul vorbitor din acest prim panel a fost Yugo Neumorni, IT&C al Hidroelectrica și președinte al CIO Council Romania, care ne-a împărtășit câte ceva din vasta sa expertiză în domeniul producerii, distribuției și consumului de energie electrică. Dar și câteva lucruri despre strategia energetică a României pentru perioada 2016-2030, cu perspectiva anului 2050, lucrurile arătând mai bine, la nivelul planurilor, decât am putea crede.

Vorbitorul a explicat pe înțelesul tuturor care este actuala problemă a injecției de energie în rețea de către prosumer (consumatorul casnic care este și producător de energie, datorită noilor tehnologii din domeniul regenerabilelor – de exemplu, panouri fotovoltaice), pe fondul unei sistem electroenergetic conceput acum câteva decenii și care se adaptează extrem de greu noilor realități.

my-future-city-smart-idea-events-ecoprofit-106-1În același timp, însă, există o mare oportunitate pentru adaptarea la conceptul de micro-grids, ceea ce va trebui să includă o mare atenție și la cum se face „data management”-ul și „data governance”.

O scurtă concluzie a sa a fost că decarbonizarea accelerată a sistemului energetic mondial, prin prioritizarea regenerabilelor, dar și evoluția tehnologiilor de stocare a energiei, nu se poate face decât în contextul înțelegerii și adaptării la noile paradigme ce includ un data management eficient și sigur.

Sustainable Mobility & Smart Environment

my-future-city-smart-idea-events-ecoprofit-107Cel de-al doilea panel al conferinței a fost inaugurat în mod inedit de Dan Rotaru, Managing Partner Segway Romania, care și-a făcut intrarea în sală pe… două roți, „plutind” pe unul dintre vehiculele electrice personale din gama de produse care pot fi achiziționate în România (Ecoprofit.ro a testat încă de acum doi ani un astfel de robot personal – citiți testul aici).

my-future-city-smart-idea-events-ecoprofit-202Chiar dacă la prima vedere aceste gadgeturi pe roți pot părea destinate doar petrecerii timpului liber, ele sunt mult mai mult decât atât. Iar rolul lor într-un oraș smart devine elocvent odată ce luăm în considerare mobilitatea eficientă pe care o asigură, scurtând foate mult timpii de deplasare și dovedindu-se un „antidot” neașteptat la aglomerația rutieră.

În plus, prin sisteme inedite de tip „car-sharing” sau „last-mile”, devin parte a unui sistem modal de transport inteligent și nepoluant. Cei prezenți la conferință au avut ocazia să testeze aceste inedite vehicule chiar în incinta DB Connect, apreciind ușurința utilizării și manevrabilitatea vehiculelor Ninebot by Segway – mai multe detalii despre gama de produse găsiți pe site-ul oficial.

my-future-city-smart-idea-events-ecoprofit-108Alexandru Nicola, Sales Manager Renovatio, a prezentat cel mai nou proiect al companiei, realizat cu fonduri europene: o rețea de stații de încărcare rapidă și ultra-rapidă, care va contoriza circa 60 de puncte până în 2020, legând vestul României de est. Renovatio este una dintre cele mai active companii implicate în domeniul electromobilității în România, vorbitorul prezentând avantajele utilizării unei mașini personale chiar din perspectiva exemplului propriu.

my-future-city-smart-idea-events-ecoprofit-203Dacă în mediul urban necesitatea vehiculelor electrice este evidentă, în primul rând datorită lipsei poluării în funcționare, în mediul extraurban, pe distanțe lungi, există încă multe impedimente, de la temeri gen „range anxiety” la timpii ridicați pentru încărcarea bateriilor.

Renovatio și-a propus să rezolve aceste probleme, inaugurând încă din 2015 prima rețea națională de stații de încărcare rapidă.

my-future-city-smart-idea-events-ecoprofit-109Tot în ideea de accelerare a adopției electromobilității în masă, Luminița Gughea, Sales Manager ALD Automotive, a prezentat viziunea și planurile companiei pe care o reprezintă. Pornind de la tendințele foarte clare ale pieței, care impun o schimbare a paradigmei în mobilitate, dar urmărind și creșterea constantă a pieței de vehicule electrificate (100% electrice și plug-in hibride), ALD Automotive aduce în prim plan avantajele TCO-ului (total cost of ownership) unui vehicul electric.

my-future-city-smart-idea-events-ecoprofit-204Ceea ce a dus și la inițierea unui program special de leasing dedicat electromobilității: prin „ALD ELECTRIC”, compania oferă un așa-numit bonus de mobilitate (pentru un anumit număr de zile, utilizatorul poate opta pentru serviciile unui autovehicul cu motor convențional, pentru deplasările lungi), asigură stații de încărcare, dar și asistență rutieră non-stop.

În plus, compania este foarte atentă la evoluția noilor tehnologii din domeniu, în special a celor legate de condusul autonom. Nu peste mult timp, este de așteptat să asistăm la o transformare masivă a sistemului de transport, care în mediul urban va fi axată pe vehicule autonome și sisteme de sharing. Lucru care necesită, evident, și adaptarea strategiei de business.

my-future-city-smart-idea-events-ecoprofit-110„Car sharing” și „pay-per-use” sunt caracteristici ale bine-cunoscutei companii UBER, reprezentată la conferință de Alexandra Corolea, purtător de cuvânt al UBER România. Plecând de la viziunea de acum aproape un deceniu a inițiatorilor UBER, ea a ajuns la planurile companiei de a achiziționa circa 24.000 de vehicule autonome Volvo, arătând cât de rapid se mișcă lucrurile în acest domeniu.

În ce privește prezența și activitatea UBER în București, de asemenea, vorbitorul a remarcat expansiunea foarte rapidă a acestui concept, timpul mediu de așteptare pentru o comandă scăzând, în doar doi ani, de la aproape un sfert de oră, la doar trei minute, în medie. Foarte interesantă a fost și analiza privind modul în care cursele UBER completează rețeaua de transport în comun din Capitală, dar și noul program UberGREEN, care va utiliza doar mașini electrice. Următorul pas? Vehiculele autonome… zburătoare, ale căror teste vor începe în 2025! (ca o picanterie, o parte din videoclipul următor a fost filmată chiar în București)

my-future-city-smart-idea-events-ecoprofit-111În contextul unui oraș smart, mobilitatea eficientă, fie că vorbim de roboți personali ori de mașini electrice sau chiar de vehicule zburătoare, se bazează în foarte mare măsură pe o infrastructură inteligentă. Iar Laurențiu Ivașcu, Sales Manager Dahua Technology, s-a axat pe explicarea importanței unui sistem cât mai bine pus la punct de monitorizare și supraveghere video urbană.

my-future-city-smart-idea-events-ecoprofit-205El a ținut să sublinieze că, deși astfel de soluții sunt implementate în diverse stadii, în special în București, suntem încă departe de a beneficia de întregul potențial în materie de siguranță și eficiență pe care îl oferă un sistem smart. În principiu, trebuie ca autoritățile să prioritizeze punerea la punct a unor dispecerate locale, legate la un dispecerat central printr-o rețea privată dedicată, unde interpretarea datelor în timp real să poată duce la adoptarea deciziilor optime pentru poliție, salvare sau pompieri.

my-future-city-smart-idea-events-ecoprofit-112Următorul invitat, Cristian Macedonschi, consilier local al Municipiului Brașov și președinte al Asociației Smart City Brașov, ne-a împărtășit câteva lucruri importante din cadrul strategiei de „Dezvoltare urbană inteligentă prin mobilitate multimodală metropolitană” – în ideea în care conceptul de „smart city” nu se poate rezuma doar la arealul unui oraș, ci trebuie să ia în considerare și zonele limitrofe, unde locuiește mare parte din populația care lucrează într-un oraș.

my-future-city-smart-idea-events-ecoprofit-206Domnul Macedonschi a accentuat și faptul că nu putem vorbi de un transport eficient dacă nu se trece de la o rețea fragmentată la un sistem integrat, inteligent și interconectat, bazat pe gestionarea eficientă a „big data” – astfel încât cetățenii să facă alegeri informate de călătorie, dar și autoritățile să poată răspunde mult mai eficient în cazul unor evenimente majore sau al unor situații de urgență.

În final, el le-a recomandat celor prezenți o publicație realizată de World Bank Group, care analizează subiecte mai puțin dezbătute și cunoscute. Lucrarea poate fi downloadată gratuit.

my-future-city-smart-idea-events-ecoprofit-113Un alt aspect prea puțin analizat când vorbim de infrastructura unui oraș smart ține de gestionarea deșeurilor. Andrei Coșuleanu, director executiv Let’s Do it, Romania!, și-a concentrat prezentarea pe explicarea noii aplicații „Let’s do it, Romania!”, prin care utilizatorii pot marca pe Harta Deșeurilor locurile de depozitare ilegală a deșeurilor în oraș sau în natură, situațiile fiind apoi raportate către autorități, iar locurile respective curățate în termen de 30 de zile de la data sesizării, conform legii. Iar rezultatele sunt încurajatoare: în luna septembrie, aplicația a fost descărcată de 9.000 de utilizatori, iar jumătate dintre sesizări au fost rezolvate de autorități.

my-future-city-smart-idea-events-ecoprofit-207Un alt concept prezentat de Andrei Coșuleanu a fost „mineritul urban”: asociația pe care o reprezintă colectează resurse de la companii sau populație (mobilier pentru casat, obiecte de îmbrăcăminte, jucării, etc), pe care le recondiționează sau repară în ateliere dedicate, iar ulteior acestea sunt vândute, o parte din profit fiind direcționat în programe pentru susținerea comunităților defavorizate.

Prin acest program deja sunt susținuți peste 1.000 de copii din medii defavorizate, iar 5 școli au fost dotate cu mobilier recondiționat. Planul „Let’s Share & Care” urmează să fie dezvoltat în viitor, cu ajutorul companiilor interesate.

Sustainable Cities

Ultima parte a conferinței „What does my Future City Look Like?” a fost dedicată domeniului construcțiilor, care sunt, până la urmă, cele mai importante componente dintr-un oraș inteligent.

my-future-city-smart-idea-events-ecoprofit-114Primul vorbitor, Leonidas Anastasopoulus, membru fondator și Managing Partner la Alesonor, a descris pentru cei prezenți care sunt principalele avantaje și particularități ale primului ansamblu rezidențial de locuințe verzi de lux din România, Amber Gardens. Pornind de la conceptele de bază ale „designului bioclimatic” și pricipiile unei case pasive, vorbitorul a prezentat tehnologiile integrate în construcții, cu rezultate excelente în materie de creștere a eficienței și scădere a costurilor.

my-future-city-smart-idea-events-ecoprofit-208În viziunea Alesonor, luxul și sustenabilitatea merg mână în mână, un design bine gândit asigurând un înalt nivel de confort și de sănătate în locuință. Prin urmare, s-a avut în vedere optimizarea a 20 de caracteristici de bază ale locuințelor, ceea ce în final a dus la o eficiență de 10 ori mai bună a consumului de energie, a circulației aerului și a insonorizării. Pasul următor pentru Alesonor este de a face trecerea de la locuințe sustenabile la comunități sustenabile, însă mai multe detalii despre noile planuri urmează în viitorul apropiat.

my-future-city-smart-idea-events-ecoprofit-115Cât de importantă este, oare, mentenanța unui imobil, în special când vorbim despre clădirile comerciale? Specialistul Cristian Vasiliu, director general al Asociației Române de Facility Management – ROFMA, aduce în discuție un subiect prea puțin cunosct: în noua eră IoT (Internet of Things), devine necesară trecerea de la Facility Managers la Workplace Leaders – un concept pe care vorbitorul l-a explicat pe scurt, punându-l în contextul evoluției galopante a automatizării.

Conform estimărilor, 40-68% din joburile curente în Facility Management vor fi automatizate sau preluate de roboți în următorii 10-15 ani, ceea ce va elimina un dezavantaj actual: 35-40% din spațiile de lucru dintr-o clădire sunt neutilizate în orice moment al zilei. Astfel, acumularea inteligentă de date despre comportamentul oamenilor din clădiri și analiza lor în timp real vor asigura o predicție fără precedent, care va optimiza activitățile dintr-o clădire. Iar cel mai bun exemplu dat a fost sediul ISS din Copenhaga.

my-future-city-smart-idea-events-ecoprofit-116Clădirile inteligente nu beneficiază doar de sisteme și tehnologii din domeniul IoT, ci și de materiale inteligente, după cum le-a demonstrat celor prezenți Oana Davidoglu, Marketing Manager al Saint-Gobain Romania – BU Rigips. Produsele prezentate de ea promovează conceptul de multiconfort: spații sănătoase, aer purificat, confort acustic și termic, spații cu rezistență la umiditate, la incendiu și la impact.

Principalele inovații prezentate în cadrul conferinței au fost soluțiile de izolare și control al umidității Isover, hidroizolația flexibilă bicomponentă Weber, gama de sticle neutrale Cool-Lite Xtreme, rigipsurile cu tehnologie „ACTIV’AIR”, cu rol de purificare activă a aerului din clădiri, precum și noul perete de rigips Habito, cu performanțe foarte ridicate în fonoizolare și rezistență.

my-future-city-smart-idea-events-ecoprofit-117Tot în ideea materialelor inteligente a vorbit și Daniel Popa, Country Manager la Reynaers Aluminium. El a pus accentul pe noul trend din domeniul rezidențial, de privilegiere a suprafețelor vitrate cât mai mari în arhitectura modernă – lucru care, însă, aduce cu sine mari provocări în privința soluțiilor și materialelor din componența acestor uriașe ferestre. Astfel, profilele de aluminiu trebuie să aibă o prezență cât mai discretă, dar, în același timp, trebuie să ofere o rezistență cât mai mare, dar și o durabilitate cât mai îndelungată.

my-future-city-smart-idea-events-ecoprofit-209 Ca fapt divers, Reynaers Aluminium oferă și soluții adaptate recondiționării clădirilor istorice, cu profile având un design ultraslim perfect adaptat. Nu în ultimul rând, vorbitorul a ținut să accentuze și modul smart în care proiectarea clădirilor se va face grație noilor tehnologii, precum proiectarea 3D cu BIM, realitatea virtuală sau automtizarea construcțiilor (roboți, drone, imprimante 3D).

my-future-city-smart-idea-events-ecoprofit-118A venit apoi rândul celui mai tânăr speaker din această conferință: Adrian Chelariu, student în anul 5 la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” și membru EFdeN de 3 ani, a avut rolul de a prezenta primele informații despre noul proiect EFdeN Signature – un prototip de casă cu care echipa de tineri EFdeN va participa pentru a treia oară la competiția Solar Decathlon, care va avea loc în 2018 la Dubai.

my-future-city-smart-idea-events-ecoprofit-210Noul proiect se confruntă cu provocări foarte diferite de mediul din România: temperaturi ridicate, ce pot ajunge și până la 48-50°C, umiditate crescută (în medie 64%) sau furtuni de nisip puternice, cu vânturi de până la 7-8 m/s. În esență, echipa EFdeN s-a inspirat din soluțiile de strategii pasive din arhitectura tradițională (atât europeană, cât și din Orientul Mijlociu), așa încât rezultatul este o clădire foarte originală, asigurând un spațiu flexibil și foarte tehnologizat. După stabilirea parteneriatelor cu firmele și companiile interesate, prototipul va fi asamblat în primăvara lui 2018, urmând ca în toamna lui 2018 să participe la competiția din Dubai.

my-future-city-smart-idea-events-ecoprofit-119Conferința a fost încheiată de lectorul Sergiu Cătălin Petrea, partener fondator și Director General al Tecto Arhitectura, care le-a prezentat celor prezenți proiectul DSBU, noul campus al Școlii Germane din București – probabil cea mai smart și sustenabilă școală din România. Proiectul este situat în zona de nord a Bucureștiului, în vecinătatea Petrom City, una dintre cerințele de bază ale beneficiarului fiind ca proiectarea să fie făcută integral în 3D BIM (Building Information Modeling), ceea ce reprezintă un uriaș pas înainte în proiectarea sustenabilă a clădirilor.

my-future-city-smart-idea-events-ecoprofit-211Este vorba despre un proiect foarte complex, care constă dintr-o grădiniță pentru aproape 200 de copii și o școală generală pentru circa 320 de copii, pe lângă care sunt integrate diverse alte facilități (de la cantină și sala de sport până la terenuri de spor și zonele exterioare cu diverse funcții utilitare sau de agrement – atrage atenția inedita piațetă „Central Plaza”, de exemplu). Construcția urmează să fie finalizată în cursul anului 2019.

Rezumând, conferința „What does my Future City Look Like?” a reunit un mare număr de oameni de afaceri și reprezentanți ai mediului corporatist, antreprenorial și organizațiilor non-profit, toți aceștia aducând în prim plan cele mai noi proiecte și idei ce pot și trebuie să stea la baza conceptului „smart city”.

Pe lângă oportunitățile de business identificate de speakeri, se remarcă trenduri foarte clare, al căror principal scop este de a face orașele în care trăim mai eficiente, mai sigure, mai sănătoase și mai prospere. Moderatorul evenimentului, Oraan Mărculescu, ține să le mulțumească tuturor participanților pentru expunerile exhaustive, dar și organizatorilor și partenerilor care au făcut posibilă desfășurarea acestui eveniment.

Organizatori:

Sponsori:

Organizații partenere:

Parteneri media:

SHARE