Ce este summit-ul COP21 Paris 2015?

cop21 paris 2015 summit schimbari climatice - ecoprofit 001

Summit-ul COP21 Paris 2015 reprezintă cea mai importantă conferință mondială pe tema schimbărilor climatice. Susținut sub egida Organizației Națiunilor Unite, COP21 reunește peste 195 de națiuni de pe mapamond, având ca obiectiv un tratat internațional de reguli, măsuri și legi anti-poluare, prin care să se limiteze creșterea temperaturii globale cu mai mult de 2 grade Celsius față de perioada ”Revoluției Industriale”.

Peste această limită, de 2 grade Celsius, lumea oamenilor de știință avertizează că ne putem confrunta cu schimbări climatice extrem de severe, ca efect al poluării prea mari: de la secetă, inundații și furtuni până la creșterea nivelului mărilor și oceanelor sau chiar amenințarea vieții de pe Pământ.

Este, probabil, cea mai dificilă sarcină pe care trebuie să o rezolvăm: aceea de a ne schimba în mod intenționat modelul de dezvoltare economică globală. Este o premieră în istoria umanității (Christiana Figueres, secretar executiv UNFCCC – United Nations Framework Convention on Climate Change)

Deja creșterea temperaturii medii globale cu aproape 1 grad Celsius față de începutul anilor 1800 are impact în mai multe părți ale lumii, unde se înregistrează fenomene meteo extreme, cu implicații directe asupra vieții oamenilor și a climatului socio-politic-economic. Prin urmare, la COP21 națiunile dezvoltate își propun să găsească și metodele prin care să ajute cele mai vulnerabile țări și comunități pentru a se adapta la impactul schimbărilor climatice.

Înaintea COP21, mai mult de 150 de țări și-au prezentat propuneri de programe de acțiune pentru scăderea poluării, sub denumirea INDC (Intended Nationally Determined Contributions). Deși ele nu asigură, conform specialiștilor, păstrarea limitei de 2 grade Celsius (ci ne duc undeva la o creștere de 3,7-4 grade Celsius), este pentru prima dată în istorie când națiunile participante la o astfel de conferință își arată disponibilitatea de a lua acțiuni ferme anti-poluare.

Așadar, rezumând, summit-ul COP21 Paris 2015 reunește toate țările de pe planetă, dispuse să ia măsuri drastice pentru limitarea poluării, măsuri care vor afecta în primul rând mega-industria combustibililor fosili (cărbuni, petrol, gaze naturale) și care se speră că vor asigura un boom energiilor regenerabile.

AFLĂ MAI MULTE DESPRE COP21 PARIS 2015