Conform celor de la Reuters, banca privată UBS a devenit în acest an cea mai mare bancă privată din lume, estimându-se că gestionează o sumă de aproape două trilioane de dolari pentru marii bogați ai lumii. Adică UBS are pe mână peste 1.500 de miliarde de euro pe care caută să-i investească în moduri cât mai sigure și profitabile. Iată, însă, că UBS nu se gândește la petrol sau alte afaceri poluante, ci este gata să parieze pe un viitor verde.

Într-un raport trimis clienților și investitorilor, specialiștii UBS consideră că, în maximum 10-20 de ani, tehnologiile bazate pe energii regenerabile, în principal cea solară, vor scoate la pensie ”dinozaurii” – adică marile centrale care se bazează pe combustibili fosili. Pe scurt, UBS crede că evoluțiile în materie de captare și stocare a energiei solare, precum și descoperirile din domeniul bateriilor și al propulsiei electrice, vor duce la o schimbare majoră a paradigmei actuale.

Energia nu va mai fi obiectul monopolului megacentralelor și al câtorva companii de utilități. Până în 2025, oricine va putea produce și stoca energie electrică, la același nivel dacă nu chiar mai ieftin decât furnizorii tradiționali.

Conform specialiștilor UBS, energia solară va fi cea mai importantă resursă non-poluantă, iar dominația ei va fi ajutată de evoluția tehnologiei din alte domenii. Costurile de producție ale bateriilor scad vertiginos, iar până în 2020 se estimează că prețurile vor ajunge la maximum 50% față de momentul actual. În paralel, costurile mașinilor electrice se reduc și ele, relativ simțitor, așa încât, până în 2020, prețurile acestora vor ajunge foarte competitive față de ale mașinilor cu motoare convenționale (pe benzină, motorină sau gaz). În condițiile în care prețurile la combustibilii fosili vor crește semnificativ, devine clar că, după 2020, mașinile electrice vor avea mult mai multe avantaje de ordin financiar, pe lângă cele ținând de limitarea poluării.

Costurile mai scăzute ale bateriilor vor impulsiona și sectorul privat al stocării energiei, astfel de centrale, de uz personal sau pentru cartiere ori comunități mici, urmând a deveni parte a unui business foarte dinamic și total diferit de cel al furnizorilor monopoliști. Specialiștii UBS merg până-ntracolo cu estimările încât afirmă că un consumator mediu european își va permite, în 2020, să investească fără griji într-un sistem solar care să-i asigure energia necesară atât pentru casă, cât și pentru alimentarea mașinii (mașinilor) electrice timp de 20 de ani, iar amortizarea investiției va surveni după 6-8 ani. Ceea ce, într-adevăr, sună mai mult decât atractiv, nu-i așa?

ubs-energia-solara-viitor-ecoprofit-1
Serios, chiar există oameni care vor să-și producă GRATIS energia pentru casă și mașină?…

În ce privește furnizorii actuali, care ”mănâncă” multe resurse (în principal din fonduri guvernamentale) și asigură un număr important de locuri de muncă, specialiștii UBS cred că ar avea o șansă de supraviețuire, dar la cote mai reduse și numai dacă se adaptează rapid la schimbări. Principial, furnizorul trebuie să se transforme într-un operator pentru managementul eficient al energiei electrice, în paralel cu oferirea de altfel de servicii – de exemplu, stocarea de back-up a energiei, în unități descentralizate. Cei de la UBS se feresc să dea un verdict privind ruperea cordonului ombilical de industria petrolului și cărbunelui, dar sunt siguri că nu e cazul de panică socială: redistribuirea forței de muncă nu va necesita o adaptare greoaie, iar evoluția galopantă a noilor tehnologii va însemna dezvoltarea rapidă a unor noi ramuri economice și industriale.

Cel mai important lucru rămâne semnalul extrem de puternic al celor de la UBS: trebuie să acceptăm faptul că schimbarea a început, iar lucrurile nu mai pot fi tergiversate. Și mai interesant este că UBS reușește să vină cu argumente de ordin financiar elocvente, deoarece publicul rămâne încă destul de ignorant în privința pericolelor stringente ale poluării. Așa încât așteptăm, cât mai repede, ca și alți ”grei” să parieze pe energiile (și profiturile) verzi.