Cel mai eco parlament din lume…

... nu este ”Casa Poporului”, evident. Este clădirea parlamentului Israelului, unde au fost montate mai multe panouri fotovoltaice decât pe clădirile parlamentelor din Germania sau Australia. Practic, Israelul face o declarație foarte puternică privind atenția pe care o acordă energiilor regenerabile.

panouri fotovoltaice parlament israel - ecoprofit

Pe acoperișurile clădirilor care formează ansamblul Parlamentului Knesset din Israel au fost montate aproape 1.500 de panouri fotovoltaice, având o capacitate maximă instalată de 450 kW, ceea ce va suplini 10% din necesarul de energie al Parlamentului.

Încă de la începutul lui 2014 a fost inițiat programul ”Green Knesset Project”, care își propune să facă din clădirea parlamentului un model de sustenabilitate și să reducă, până la finalul lui 2015, consumul de energie cu cel puțin o treime. Programul mai presupune înlocuirea becurilor normale cu becuri economice de tip LED, reciclarea tuturor deșeurilor, upgradarea sistemelor de aer condiționat și de purificare a apei sau montarea de încărcătoare pentru mașinile electrice.

panouri fotovoltaice parlament israel 1 - ecoprofit
Pe când așa ceva și pe ”Casa Poporului”?

Interesantă este și declarația lui Yuli Edelstein, purtătorul de cuvânt al Parlamentului israelian, care susține că are semnale din partea altor state care doresc să urmeze exemplul israelienilor. Prin urmare, au fost demarate parteneriate cu mai multe state, cum ar fi Etiopia, Kenya, Uganda, Albania și (atenție!) România.

Rămâne de văzut dacă foarte cunoscuta Casă a Poporului, ”locuința” parlamentului României, va beneficia de un program similar cât mai curând grație parteneriatului cu Israelul. Sau aleșii neamului au alte priorități…