”Cerneala” superconductoare sporește eficiența panourilor solare pentru încălzirea apei

panouri solare incalzire apa - ecoprofit

O echipă de cercetători de la Institutul Tehnologic din Lagoon, din nordul Mexicului, anunță o soluție ieftină pentru creșterea cu până la 70% a eficienței panourilor solare pentru încălzirea apei. Cu atât mai mult cu cât nu vorbim de modificări tehnologice ale acestor panouri, deoarece este vorba despre o vopsea special concepută, care trebuie doar aplicată pe tuburile solare.

Specialiștii numesc această vopsea ”cerneală superconductoare” deoarece conține o serie de solvenți care contribuie la uscarea sa rapidă și, curios, are și un miros care amintește de cerneală. Creatorii săi susțin că e mai ieftină cu 40% față de soluții similare aflate acum pe piață. Mexicanii vor să pună pe piață produsul pentru un preț de 40 USD/litru, în condițiile în care un modul de panouri solare are nevoie de numai un sfert din această cantitate.

Din punct de vedere tehnologic, această ”cerneală superconductoare” constă din două straturi distincte. Primul, cel inferior, este format din naoparticule magnetice de titaniu, având rolul de a absorbi cât mai multă căldură. Stratul exterior este format dintr-un amestec de sare de tungsten și alcool polivinilic, totul fiind finisat cu un strat de cupru, pentru a-i conferi vopselei rezistență cât mai mare la intemperii.

Din testele de până acum, a reieșit că ”cerneala superconductoare” poate produce o încălzire rapidă a apei, de la 40 de grade Celsius până la 68 de grade Celsius, o performanță lăudabilă față de rezultatele din industria panourilor solare la momentul actual. Mai mult, specialiștii susțin că această vopsea poate încălzi suficient de mult apa și când sunt nori, chiar și în lipsa razelor solare directe fiind captată o cantitate destul de mare de căldură din atmosferă.

Probabil cel mai bun exemplu este implementarea soluției într-un complex sportiv, pentru o o piscină cu două milioane de metri cubi de apă. În timpul zilei, apa este circulată cu ajutorul unei pompe prin tuburi solare acoperite cu această cerneală supeconductoare, astfel obținându-se o creștere a temperaturii apei de la 26 de grade Celsius la 37 de grade Celsius. Consumul de energie pentru acționarea pompei este mult mai redus decât ar necesita un sistem convențional pentru încălzirea acestei cantități de apă.

Până când vom vedea pe piață acest produs, cercetătorii avertizează că mai trebuie pusă la punct obținerea pe cale industrială a nanoparticulelor de titaniu. Dar ideea de bază este că se poate obține o creștere semnificativă a eficienței încălzirii apei menajere și prin soluții simple și ieftine. Ceea ce pune într-o nouă lumină sistemele de furnizare a apei calde, mai ales în mediul urban.