Colapsul global – predicție SF sau realitate iminentă?

În 1972 apărea o carte controversată, ”Limits to Growth”, realizată de un grup de cercetători de la universitatea MIT. Cartea nu făcea altceva decât să prezică decăderea civilizației moderne, autodistrugerea urmând a se petrece în cursul acestui secol. Ei bine, la peste 40 de ani distanță, apar semnale clare că estimările din ”Limits to Growth” sunt, din păcate, prea aproape de adevăr. Ce e de făcut?

colaps global limits of growth - ecoprofit 0

Soții Donella și Dennis Meadows, de la MIT, au reușit un lucru extraordinar în anii ’70: să construiască un model computerizat, denumit ”World3”, prin care să prezică viitorul omenirii din punct de vedere economic, social și al mediului înconjurător.

colaps global limits of growth - ecoprofit 4Concluziile au făcut obiectul unei cărți denumite ”Limits of Growth”, criticată vehement la vremea apariției pentru că prezicea un viitor sumbru al civilizației: colapsul total înainte de finalul secolului XXI. Cum să fii așa de pesimist într-o perioadă în care omenirea ieșea în spațiul cosmic și visa la cucerirea altor planete și sisteme solare?

Ei bine, cercetătorii de la Univesitatea din Melbourne și-au propus să verifice, la peste 40 de ani distanță, dacă autorii cărții ”Limits of Growth” au avut dreptate. Iar ceea ce au descoperit pare de-a dreptul șocant: cel puțin 90% din cursul istoriei omenirii de până acum a fost perfect intuit de către cercetătorii de la MIT încă din anii ’70! Mai mult, dacă nu schimbăm politica actuală, specialiștii consideră că 2015 ar putea fi anul în care să observăm primele semne ale intrării în colapsul global.

Ceea ce sună de-a dreptul paradoxal, câtă vreme asistăm la o revenire a economiei globale, nu?

Să revenim puțin în 1972, când, deși tehnologia IT era în ”epoca de piatră”, față de azi, soții Meadows au reușit să creeze un model computerizat al evoluției omenirii. Proiectul ambițios al luat în calcul o cantitate uriașă de date, pornind de la industrie, populație, producția de mâncare, utilizarea resurselor și poluare. Pe baza acestor date, cercetătorii au dezvoltat mai multe scenarii, atât pesimiste (de tipul ”business-as-usual”, bazate pe un consum intens), cât și optimiste (în care umanitatea lua măsuri de dezvoltare sustenabilă).

De reținut că principul de bază de la care a plecat acest program de modelare este unul în contradicție cu ceea ce susțin marile școli de economie: și anume că ”Pământul este finit”. Practic, civilizația actuală se ghidează după principiul că evoluția consumului este infinită, considerând că resursele sunt infinite, iar planeta poate susține o creștere la infinit a populației. Sună stupid, dar, din păcate, asta este concepția pe care se bazează eșafodajul lumii financiare moderne.

colaps-global-limits-of-growth-ecoprofitAșa încât este evident că, în majoritatea scenariilor, rezultatul programului de modelare a fost sumbru: omenirea va intra în colaps înainte de 2070 (la 100 de ani de la publicarea cărții).

Conform specialiștilor MIT, vorbim de un ”efect domino”, în care creșterea populației duce la nevoia unui nivel de trai mai ridicat, care la rândul său înseamnă o accentuare a folosirii resurselor, dar și a producerii poluării din cauza proceselor de producție. La care se adaugă nevoile în creștere de satisfacere a necesităților alimentare, deci agricultură intensivă și afectarea drastică a mediului înconjurător.

Pe măsura epuizării resurselor, acestea devin din ce în ce mai scumpe, așa încât obținerea resurselor devine din ce în ce mai costisitoare. Din această cauză, venitul pe cap de locuitor scade drastic, deci și consumul începe să scadă vertiginos, oamenii îndreptându-se spre lucrurile de bază, în principal mâncarea. Conform scenariilor din ”World3”, alimentația din ce în ce mai proastă duce la creșterea incidenței bolilor (serviciile de sănătate și educație sunt primele ”sacrificate” de lipsa banilor), iar rata mortalității ajunge la un nivel de circa 500 de milioane de victime pe deceniu.

În scenariul ”business as usual”, peste circa 50 de ani civilizația modernă va fi complet distrusă

Degradarea condițiilor de viață va fi rapidă, astfel încât pe la jumătatea secolului XXI se va ajunge la un stil de viață ca la începutul anilor 1900! Iar în jurul anului 2070 civilizația actuală va fi complet distrusă.

Derulăm timpul până în prezent, în Australia, unde Dr. Graham Turner a decis să verifice predicțiile cărții ”Limits of Growth”: au fost doar niște fantasmagorii SF sau merită luate în seamă? Specialistul de la Institutul pentru o Societate Sustenabilă din Melbourne a pornit, la rândul său, o muncă asiduă de acumulare de date, apelând la statisticile Națiunilor Unite (din departamentele economic, social, agricultură), la institutul american de oceanografie, ba chiar și la statistici ale companiei petroliere BP.

Din păcate pentru noi, compararea estimărilor din 1972 cu evoluția reală până în 2010 arată o suprapunere aproape perfectă a datelor. Cu alte cuvinte, suntem în plin scenariu pesimist ”business as usual” și, conform cărții, 2015 este anul în care începe procesul de degradare care ne va duce la colapsul total. Graficele următoare sunt grăitoare: cu linii groase sunt evidențiate evoluțiile din lumea reală, iar cu linii punctate estimările din 1972.

1. Evoluția economiei globale

colaps global limits of growth - ecoprofit 1

2. Evoluția populației

colaps global limits of growth - ecoprofit 2

3. Evoluția resurselor și a poluării

colaps global limits of growth - ecoprofit 3

Concluziile în urma acestor comparații sunt un adevărat semnal de alarmă, care acum nu ar mai trebui ignorat de către autorități. Conform multor specialiști, criza financiară din 2007-2008 este un semn clar al stadiilor incipiente ale colapsului prezis în 1972. După care se pune problema crizei petroliere: este o certitudine deja că se va ajunge acolo, dar e greu de prezis cât de repede vom atinge ”peak oil”. Apoi este din ce în ce mai clară incompetența autorităților de a lua măsuri concrete împotriva creșterii alarmante a nivelului poluării.

colaps global limits of growth - ecoprofit 10Sunt multe date actuale care arată posibilitatea ca omenirea să se îndrepte spre colapsul global prezis în 1972. Totuși, specialiștii de la Universitatea din Melbourne încearcă să calmeze spiritele: nu am intrat pe ultima sută de metri a dezastrului, ci lucrurile pot evolua și altfel.

Sunt șanse aproximativ egale atât pentru izbucnirea unui al treilea război mondial, cât și pentru găsirea unei soluții globale sustenabile. Important este să ne schimbăm cât mai repede optica actuală și să realizăm că o creștere economică infinită este cel puțin nerealistă (ca să nu spun o idee nebună).

Iată concluzia autorilor ”Limits of Growth” din 1972:

Dacă nu se schimbă nimic în trendurile actuale de evoluție a creșterii populației, a industrializării, a nivelului poluării, a producției de mâncare și a epuizării resurselor, limitele de dezvoltare pe care le poate asigura planeta vor fi atinse în mai puțin de 100 de ani. Cel mai probabil rezultat va fi o degradare rapidă și incontrolabilă a numărului populației și a capacității industriale, culminând cu un colaps total al civilizației moderne.

Realizăm că este o concluzie valabilă și azi, la aproape o jumătate de secol distanță. Din păcate, situația actuală, care înseamnă un puternic dezechilibru în favoarea unei mici elite de oameni bogați, sprijiniți de camarila de politicieni, pare de neschimbat. Însă, până la urmă, totul ține de mentalitate, iar impulsul schimbării vine din interiorul fiecăruia. Așa încât vă instig întreb: sunteți pregătiți de schimbare?