Companiile de petrol și gaze (cică) vor să ajute la scăderea poluării

ogci-petrol-gaze-poluare-cop21-ecoprofit-0

Cu o lună înaintea summit-ului COP21 Paris 2015, o parte a companiilor din sectorul petrolului și gazelor naturale și-au anunțat intenția de a susține demersul guvernelor în vederea limitării emisiilor poluante, astfel încât temperatura medie globală să nu crească mai mult de 2 grade Celsius până la finalul acestui secol.

ogci-petrol-gaze-poluare-cop21-ecoprofit-1
Cele 10 companii din domeniul petrolului și gazelor naturale, care formează OGCI, își arată susținerea formală față de COP21. Dar ce înseamnă acest lucru, de fapt?

10 mari companii din sectorul petrolului și gazelor (dar, atenție, nu și cel al cărbunilor) formează așa numitul grup OGCI (Oil and Gas Climate Initiative):

 • BG Group (Marea Britanie)
 • BP (Marea Britanie)
 • Eni S.p.A. (Italia)
 • Petroleos Mexicanos (Mexic)
 • Reliance Industries Limited (India)
 • Repsol (Spania)
 • Royal Dutch Shell (Olanda – Marea Britanie)
 • Saudi Aramco (Arabia Saudită)
 • Statoil ASA (Norvegia)
 • Total (Franța)

După cum se vede, din acest grup nu fac parte companii americane sau chinezești, dar nici companii din alte țări mari producătoare de petrol și gaze (Rusia, Venezuela, Brazilia sau Iran). Prin urmare, OGCI nu este tocmai reprezentativ pentru sectorul petrolului și gazelor naturale, câtă vreme doar patru dintre aceste companii fac parte din TOP 10 la nivel mondial, un top condus de două companii petroliere chinezești.

În următorii ani, ne vom concentra acțiunile și investițiile pentru a contribui la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în mixul global de energie

Raportul ”More energy, lower emissions” se dorește ”un suport colectiv pentru o înțelegere eficientă globală asupra schimbărilor climatice”. Pe lângă niște acțiuni oarecum clare pe care aceste companii sunt dispuse să le ia, raportul cere de la guvernele lumii și punerea la punct a unor cadre legislative stabile, astfel încât managementul acestor companii să ia cele mai bune decizii de business în viitor.

 

 

Dar ce sunt dispuși să facă membrii OGCI, mai exact?

În primul rând, raportul evidențiază un lucru important: scenariul ”business-as-usual” va fi păstrat, chiar dacă într-o formă sensibil modificată. Adică procesele de extracție a petrolului și gazelor naturale vor continua, în paralel încercându-se găsirea unor soluții de a limita poluarea – în principal prin minimizarea fenomenelor de tip ”routine flaring” (arderea gazelor care nu pot fi procesate sau vândute, rezultând o poluare inutilă) și controlarea mai strictă a scăpărilor de metan.

ogci-petrol-gaze-poluare-cop21-ecoprofit-2-2
Emisiile de metan au crescut abrupt în primul rând din cauza exploatării gazelor de șist. Din 2008 au scăzut, iar acum sunt din nou la nivelul de acum 10 ani, trendul fiind crescător.

După care OGCI dă o lovitură sub centură sectorului cărbunilor, raportul susținând că, dacă toate termocentralele existente în lume la ora actuală ar fi înlocuite de centrale ultra-moderne pe bază de gaze naturale, s-ar putea obține o reducere de circa 10% a emisiilor de gaze cu efect de seră în producerea energiei electrice.

Prin urmare, OGCI militează pentru ”shift from coal to gas” (adică trecerea de la cărbuni la gaze naturale), deoarece exploatarea gazelor naturale și utilizarea lor înseamnă o poluare mai redusă – mai ales că gazele de șist reprezintă o tehnologie revoluționară pentru OGCI. În plus, se estimează că 99% din noile termocentrale vor fi construite în țările în curs de dezvoltare, ceea ce va afecta grav obiectivele de reducere a poluării globale.

ogci-petrol-gaze-poluare-cop21-ecoprofit-3
Creșterea economică merge ”mână-n mână” cu creșterea consumului de cărbuni și gaze naturale. În aceste condiții, cum ar putea scădea poluarea?!

În raportul OGCI mai găsim diverse alte valori:

 • în ultimii 10 ani, emisiile de gaze cu efect de seră au scăzut cu 20% (valabil pentru companiile care formează OGCI, deci nu pentru întregul sector al petrolului și gazelor naturale)
 • cererea de energie se estimează că va crește cu 33% până în 2030 (deci, în opinia OGCI, nu este fezabil fenomenul ”divest fossil fuels”, adică renunțarea la combustibilii fosili și înlocuirea lor cu surse de energie regenerabilă)
 • din 2008 până acum, membrii OGCI și-au redus cu 55% emisiile de metan și cu 37% fenomenul ”gas flaring”
 • în ultimii 3 ani, companiile membre OGCI au investit 11 miliarde USD în proiecte de energii regenerabile (făcând o medie, ar însemna circa 3-400 milioane USD/an pentru fiecare companie)
 • 17% din bugetul de cercetare și dezvoltare este direcționat spre tehnologii care să asigure reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră

La toate acestea mai adăugăm obiective ținând de eficientizarea producerii, procesării și, foarte important, utilizarii produselor finite de către consumatori – deoarece 80-90% din emisiile de gaze cu efect de seră provin din arderea carburanților obținuți din petrol și gaze naturale. Cum 60% din petrolul produs de companiile din OGCI deservește sectorul transporturilor, aceste companii sunt direct interesate de o colaborare mai strânsă cu producătorii auto pentru realizarea de motoare mai eficiente.

Avem istorii diferite și diverse metode de abordare, dar dorința de a progresa împreună și de a găsi soluții practice este fără precedent și cu adevărat inspirațională (Gerard Moutet, Președintele Comitetului Executiv al OGCI)

De asemenea, membrii OGCI vor să implementeze cât mai rapid tehnologii de tip CCS (Carbon Capture and Storage), estimând că astfel vor contribui la reducerea cu circa 13% a emisiilor de gaze cu efect de seră. În plus, OGCI susține că, fără tehnologiile CCS, combaterea poluării ar necesita costuri mai mari cu 140%.

Nu în ultimul rând, membrii OGCI lucrează pentru integrarea în strategia corporativă a măsurilor de combatere a schimbărilor climatice. Ba chiar unele companii investesc în start-up-uri din domeniul energiilor regenerabile sau în companii care deja au obținut rezultate prin tehnologiile nepoluante. Cu alte cuvinte, companiile de petrol și gaze naturale ne arată că rămân importante pentru viitorul nostru mai puțin poluant…

Cum ar trebui să privim raportul OGCI?

Probabil sintagma ”frecție la picior de lemn” este cam dură, dar nu prea departe de realitate. Raportul ”More energy, lower emissions” nu face altceva decât să aducă pe tapet aceleași promisiuni pe care companiile din sectorul combustibililor fosili le aruncă în ochii publicului de mulți ani încoace, în practică evoluțiile în direcția scăderii poluării fiind insignifiante.

 – Practica mafiotă ”trage preșul de sub picioarele rivalilor”

Propunerea de a înlocui termocentralele pe bază de cărbuni poluanți cu niște centrale mai puțin poluante, pe bază de gaze, are legătură mai mult cu oportunismul companiilor petroliere, care astfel și-ar asigura profituri și mai mari în viitor prin acapararea domeniului de activitate al companiilor din sectorul cărbunilor.

ogci-petrol-gaze-poluare-cop21-ecoprofit-4
Cum ar fi dacă petroliștii ar pune mâna pe felia sectorului cărbunilor, care reprezintă cam un sfert din mixul global de energie?

E chiar hilar că, în sprijinul acestei ”manevre”, este adus argumentul scăderii cu 10% a emisiilor de gaze cu efect de seră. În condițiile în care înlocuirea termocentralelor cu proiecte solare, eoliene sau geotermale este nu doar fezabilă, ci reduce poluarea cel puțin cu 90%. Aici deja se poate intra și în discuția privind subvențiile efectiv nesimțite de care se bucură sectorul combustibililor fosili, în detrimentul sectorului regenerabilelor.

 

 – Emisiile incontrolabile de metan și practica ”flaring”

Deja s-a demonstrat în mod științific faptul că metanul are efecte de zeci de ori mai intense decât CO2-ul în ce privește încălzirea globală, deci ar fi obligatorie renunțarea totală la orice acțiune care presupune eliminarea metanului în atmosferă. Totuși, OGCI se mulțumește doar cu reducerea acestor emisii incontrolabile… În condițiile în care ni se promite că aceste companii au voința de a reduce poluarea. E pur și simplu praf în ochi această promisiune, nu credeți?

 

ogci-petrol-gaze-poluare-cop21-ecoprofit-5
Hmm… de ce oare acest mesaj?

 – ”Revoluția gazelor de șist”

Din punctul de vedere al unei companii de gaze, ”frackingul” este foarte rentabil. Însă, pentru mediul înconjurător, dar și pentru oamenii care locuiesc în zona respectivă, viitorul este sumbru, din cauza poluării apelor freatice, a emisiilor incontrolabile de metan și a otrăvirii efective a solului.

Exploatarea gazelor de șist nu este absolut deloc o soluție viabilă dacă vrem un scenariu al unei lumi nepoluate. Mai ales că apar mai nou și dovezi ale unor efecte secundare neașteptate – cum ar fi instabilitatea geologică a zonei de exploatare.

 

 – Eficientizarea motoarelor vehiculelor de transport

ogci-petrol-gaze-poluare-cop21-ecoprofit-6
Nu iese fum fără foc. Și nici poluare fără arderea combustibililor fosili

Cred că ”Dieselgate” ne arată elocvent cât de limitată este tehnologia motoarelor cu ardere internă, care utilizează combustibili fosili, fie că vorbim de produși petrolieri ori de carburanți obținuți din gaze.

Practic, în ultimii ani sectorul transporturilor este singurul în care nu s-a înregistrat o scădere a emisiilor, ci o creștere a acestora. Iar prețul petrolului, ținut în mod artificial la cote reduse, nu este de natură să poată aduce o scădere semnificativă a emisiilor în următoarele decade.

 

 – Tehnologiile CCS, de captare și stocare a carbonului

În mod ciudat, companiile din industria cărbunilor au investit cel mai mult până acum în astfel de tehnologii, pentru a obține termocentrale cât mai puțin poluante. Din păcate pentru industria energetică, eficiența tehnologiilor CCS este extrem de scăzută și, în practică, duce la o scădere foarte mică a poluării. Mai ales raportat la costurile imense ale investiției, care ar fi mult mai eficient de direcționat către proiecte regenerabile.

ogci-petrol-gaze-poluare-cop21-ecoprofit-7
Captarea și stocarea carbonului – sună foarte simplist în teorie. Dar, în practică, este extrem de complicat, scump și ineficient

Din punct de vedere constructiv, este extrem de dificil să captezi din procesul de ardere gazele cu efect de seră, iar apoi să le stochezi, atenție, la mii de metri adâncime sub pământ. Mai mult, companiile petroliere susțin că, pentru stocare, cea mai bună soluție sunt chiar puțurile de petrol abandonate. Totuși, injectarea unor gaze în pământ este un proces scump, care consumă multă energie și care, în unele cazuri, este folosit tocmai pentru a ”stoarce” și ultima picătură de petrol din aceste puțuri.

 

 – Investițiile în energii regenerabile

Trecând peste faptul că sumele anunțate (circa 11 miliarde USD în ultimii 3 ani) sunt aproape o glumă, trebuie făcută și observația că jumătate din proiectele de energii regenerabile nu sunt pentru obținerea curentului ”verde”. Dimpotrivă, folosesc tot pentru exploatarea petrolului și gazelor – cel mai bun exemplu este asocierea dintre Shell și Total pentru construirea unei mega-instalații solare în Oman.

 

ogci-petrol-gaze-poluare-cop21-ecoprofit-8
De ce ne facem, totuși, griji cu privire la creșterea consumului de energie câtă vreme avem atâtea alternative la combustibilii fosili?

 – Estimările privind necesarul de energie în viitor

Într-adevăr, odată cu evoluția rapidă a multor țări nedezvoltate sau în curs de dezvoltare, necesarul de energie se estimează că va crește exponențial. Însă aici raportul OGCI omite un lucru important: creșterea rapidă a eficienței consumului acestei energii. Eficiență strâns legată de conceptul ”Internet of Things”, care lipsește cu desăvârșire din vocabularul Big Oil (e adevărat, e un concept greu de înțeles de cam toată lumea la acest moment…).

Ideea de bază este că, odată cu creșterea nevoii pentru energie va crește și eficiența consumului, alături de apariția unor noi surse regenerabile. La care mai adăugăm diverse studii fezabile, care arată că omenirea ar putea renunța total la combustibilii fosili chiar mai devreme de 2050 (nu 2100, cum preconizează marile puteri).

 

 – Subvențiile denaturează cadrul economic sănătos

ogci-petrol-gaze-poluare-cop21-ecoprofit-9
Guvernele cheltuie pentru susținerea industriei POLUATOARE a combustibililor fosili cam de 35 de ori mai mult decât pentru subvenționarea proiectelor NEPOLUANTE de energii regenerabile. Asta e logica societății moderne…

Am văzut în ultimul timp diverse studii, care mai de care mai revoltătoare, privind susținerea de care se bucură sectorul combustibililor fosili din partea guvernelor: subvenții, scutiri de taxe și alte subterfugii care induc ideea că petrolul, gazele naturale și cărbunii ar fi mai ieftine decât energiile regenerabile. Este un tablou denaturat, care afectează grav piața de energie și menține, practic, discrepanțele atât de mari între națiunile de pe mapamond.

Dacă s-ar elimina atât subvențiile pentru regenerabile, cât și cele pentru combustibilii fosili, s-ar putea să avem o surpriză foarte mare când vom constata cât de scumpă este dependența noastră de cărbuni, petrol și gaze naturale. Și cât de atractive devin investițiile în energii regenerabile. Deocamdată, însă, primează interesele financiare ale unor grupuri, precum cel al companiilor petroliere, ceea ce se vede în puternica influență la nivel geo-politic.

 

CONCLUZIE

În mod interesant, la COP21 este pentru prima dată când Națiunile Unite nu au mai acceptat participarea oficială a reprezentanților industriei combustibililor fosili. Lobby-ul acestora la precedentele summit-uri a influențat foarte mult întârzierea luării unor măsuri drastice de combatere a poluării – măsuri care vizează în primul rând industria cărbunilor, petrolului și gazelor naturale.

Totuși, nu e de neglijat ”cordonul ombilical” care leagă guvernele de interesele financiare ale Big Oil. Așa încât, oricât de ușor de demontat este raportul OGCI, influența acestor companii sunt sigur că o vom regăsi și în cadrul negocierilor de la COP21. Ceea ce mă face să fiu pesimist în privința adoptării unor măsuri care să grăbească trecerea spre o societate cu adevărat sustenabilă și care să renunțe cât mai rapid la dependența de combustibilii fosili.

În principiu, faptul că OGCI își arată formal suportul pentru măsurile anti-poluare de la COP21 Paris 2015 nu rezolvă absolut nimic, din punctul meu de vedere. Ecuația e simplă: putem termina cu poluarea doar dacă terminăm cu exploatarea și utilizarea combustibililor fosili. Și e improbabil să-i vedem pe vinovați pregătiți să se sacrifice pentru binele celorlalți. Mai degrabă cred că Big Oil are o mentalitate de tipul ”după noi, potopul”. Chiar dacă asta ar însemna extincția omului.

AFLĂ MAI MULTE DESPRE COP21 PARIS 2015