Concentratorul solar low-cost care poate înlocui soba sau aragazul

Gosol-Solar-Concentrator - ecoprofit 0

Am văzut într-un studiu recent publicat pe Ecoprofit.ro că, în țările subdezvoltate, o treime din decesele premature sunt cauzate de poluarea produsă de ”energia domestică” – adică folosirea lemnelor, cărbunilor sau petrolului pentru a face focul necesar încălzirii, gătitului, etc. Ce-ar fi dacă am elimina această poluare folosind energia solară?

Gosol-Solar-Concentrator - ecoprofit 1
Nu sunt panouri fotovoltaice! Sunt oglinzi plasate strategic pe o structură din bare metalice și concentrează lumina soarelui astfel încât se obțin temperaturi necesare gătitului

Este o întrebare la care organizația non-profit GoSol crede că a găsit răspunsul perfect: concentratorul solar low-cost, care poate fi construit acasă și care costă între 79 și 149 USD, în funcție de prețurile materialelor necesare. Practic, GoSol a realizat un ghid pentru construirea acestui dispozitiv, pe care îl pune la dispoziția oricui, în mod gratuit.

Gosol-Solar-Concentrator - ecoprofit 2
Acest concentrator solar low-cost poate fi construit de oricine acasă, cu bani puțini și folosind materiale ieftine

Atenție, nu vorbim de panouri fotovoltaice scumpe, ci de oglinzi care concentrează lumina soarelui pe o mică suprafață, asigurând temperaturi de până la 500 de grade Celsius, suficient pentru a fierbe lichide sau a prăji alimente, utilizând doar energia soarelui. Oglinzile sunt plasate strategic pe o structură metalică, realizată din bare ușor de confecționat, așa încât, în teorie, ansamblul este foarte ieftin.

Este adevărat, acest ”aragaz solar” nu poate fi utilizat când sunt intemperii sau odată ce soarele a apus. Dar are șanse reale să reducă poluarea rezultată în urma arderii lemnelor, cărbunilor sau petrolului – principalele materii prime folosite în țările sărace, multe dintre ele situate în zone unde soarele este prezent în cea mai mare parte a anului.

Poate că proiectul Sol1 nu este perfect, dar e încă o dovadă că există soluții pentru a încerca măcar să ajutăm oamenii din zonele defavorizate să aibă un nivel de trai ceva mai bun, fără a polua mediul.