Concluziile primei săptămâni COP21 Paris 2015: semi-optimism foarte moderat

cop21-paris-2015---ecoprofit-0

Săptămâna 30 noiembrie – 6 decembrie a consemnat prima jumătate a COP21 Paris 2015, probabil cel mai important summit pe problema schimbărilor climatice în istoria modernă a omenirii. Au fost 7 zile pline, în care toți liderii lumii și-ar arătat îngrijorarea pentru efectele poluării, dar și disponibilitatea de a lua măsuri clare de limitare a poluării.

Însă de la prezentarea unor intenții lăudabile până la punerea lor în aplicare mai este un drum foarte greu de parcurs. Practic, în a doua jumătate a COP21 urmează să vedem, cu adevărat, ce se va negocia și ce decizii concrete vor fi luate de reprezentanții tuturor națiunilor pentru a limita creșterea temperaturii globale cu mai mult de 2 grade față de începutul perioadei Revoluției Industriale, de acum peste 150 de ani.

O săptămână de discuții concentrată în 48 de pagini

Sâmbătă 7 decembrie a fost finalizat draftul unui acord mondial privind implicarea și acțiunile pe care trebuie să le ia națiunile lumii pentru a limita poluarea industrială și efectele acesteia. În cadrul COP21 au fost ridicate multe probleme acute, în principal din partea celor mai vulnerabil națiuni și a țărilor sărace sau în curs de dezvoltare. Iar una dintre principalele direcții de discuții a ținut de renunțarea la combustibilii fosili și înlocuirea acestora cât mai rapid cu surse de energie regenerabilă.

Să fim cinstiți: toate problemele politice sensibile sunt nerezolvate până acum (Miguel Arias Canete, Comisarul European al Climatului și Energiei)

Conform factorilor politici, la COP21 Paris 2015 se constată un nivel fără precedent al voinței participanților de a lua măsuri pozitive și de a contribui la reducerea poluării. Însă, conform analiștilor și activiștilor de mediu, chiar dacă despre COP21 s-ar putea spune că e un pas înainte față de precedentele summit-uri pe tema schimbărilor climatice, adevărul este că sunt puține șanse de a vedea urmări concrete, care chiar să schimbe lucrurile în bine în privința reducerii poluării la nivel mondial.

cop21 paris 2015 - ecoprofit 1Aceste temeri au fost exprimate și în cadrul unor manifestații din Montreuil, o suburbie a Parisului. În ciuda măsurilor anti-teroriste, care presupun interzicerea acțiunilor de amploare, 30.000 de persoane au participat la așa-numitul ”summit-ul cetățenilor pentru climat”. Organizatorii acestor manifestații acuză în mod direct marile corporații și bănci de subminarea intereselor ținând de reducerea poluării, atrăgând atenția politicienilor ”să nu se joace cu focul”.

Practic, documentul de 48 de pagini, rezultat după o săptămână de negocieri și declarații, urmează să facă subiectul unor dispute aprinse săptămâna următoare, considerată de către muți drept ”săptămâna compromisurilor”. Sunt așteptate reacții vehemente din partea națiunilor foarte dezvoltate, presate de grupul G77+China (adică 134 de țări emergente și în curs de dezvoltare) să își limiteze poluare, deci creșterea economică, dar și să contribuie financiar la eforturile țărilor nedezvoltate de a combate poluarea și de a-și crește nivelul de trai.

Acțiune, nu doar promisiuni

cop21-paris-2015---ecoprofit-2O zi foarte interesantă a primei săptămâni a fost vineri, 4 decembrie, denumită ”Action Day”, în care Ban Ki-moon (secretarul general al ONU) a avut mai multe întâlniri cu delegații ale parlamentelor din întreaga lume, dar și cu activiști. Ban Ki-moon s-a întâlnit și cu actorul Leonardo DiCaprio, care a devenit în 2014 Mesagerul Păcii din partea ONU. Grăitoare reacția lui DiCaprio, care, ținându-și degetele încrucișate (simbolul norocului), a declarat ”We’re all like this about Paris” (”cam asta ne așteptăm de la [summit-ul de la] Paris”).

Ban Ki-moon este figura politică probabil cea mai interesată de schimbările din zona arctică, așa încât a ținut să facă și un eveniment special. În cadrul căruia specialiștii Institutului Polar din Norvegia au atras atenția că, în luna noiembrie a acestui an, în zona arctică s-au înregistrat temperaturi cu 6-8 grade Celsius mai ridicate decât în mod normal. Ceea ce anunță schimbări dramatice și efecte greu de cuantificat.

Cum spunea Nelson Mandela: întotdeauna pare imposibil, până când chiar este realizat (Mxakato-Diseko, președinte G77+China)

Este clar pentru toată lumea că, pe lângă încheierea unui acord care să oblige toate țările din lume să reducă poluarea, mai trebuie și ca aceste obligații să fie puse cât mai rapid în practică. Drept pentru care la COP21 Paris 2015 s-a anunțat organizarea în 2016 a unui eveniment denumit ”Climate Action 2016”, la Washington (SUA), care își propune să cuantifice, în termeni mai tehnici, tot ceea ce urmează a se stabili la finalul summit-ului de la Paris.

Până la urmă, va reuși COP21 Paris 2015 să unească națiunile lumii cu adevărat în lupta împotriva poluării? Părerile sunt împărțite, dar, până acum, se pare că factorii decizionali dau dovadă de mult mai multă responsabilitate decât anticipau analiștii. A devenit destul de clar, chiar și pentru climato-sceptici sau climato-negativiști, că lucrurile trebuie să se schimbe radical în societate, pentru a evita un viitor în care Pământul va deveni ostil pentru umanitate. Mai avem câteva zile până când vom vedea și deznodământul acestui summit.

AFLĂ MAI MULTE DESPRE COP21 PARIS 2015