COP21 Paris 2015: lunea energiilor regenerabile

Producerea și utilizarea energiei sunt responsabile pentru mai mult de jumătate din emisiile de gaze cu efect de seră. Deci energia curată ar fi mai mult de jumătate din răspunsul la această problemă (Ban Ki-moon, Secretar General ONU)

Luni 7 decembrie a fost o nouă zi importantă la summit-ul COP21 Paris 2015. Denumită ”Ziua Energiei”, aceasta a stat sub semnul parteneriatului SE4All (Sustainable Energy for All Initiative), dedicat promovării energiilor regenerabile.

Miliarde de dolari pentru Africa

Nu mai puțin de 5 miliarde de dolari urmează să fie pompați pe continentul african până în 2020, prin intermediul Inițiativei Africane pentru Energia Regenerabilă. O inițiativă formată de organizații precum NEPAD (Noul Parteneriat pentru Dezvoltarea Africii), Grupul de Negociatori ai Africii, Banca de Dezvoltare a Africii, Programul de Mediu al ONU sau IRENA (Agenția Internațională de Mediu).

cop21-paris-2015-energy-day---ecoprofit-1
O imagine contrastantă: populația săracă din Africa ar urma să beneficieze de cele mai noi tehnologii verzi pentru producerea energiei

Cele 5 miliarde USD sunt destinate în principal proiectelor la scară redusă, menite a asigura energia necesară populațiilor izolate. Practic, prin intermediul panourilor solare, a mini-eolienelor sau a micro-hidrocentralelor urmează să fie înlocuite sursele primare de producere a energiei și încălzirii – adică arderea lemnului, a cărbunilor sau a motorinei. Este o modalitate mai rapidă, dar și mai puțin costisitoare, de a evita poluarea în următorii ani din cauza dezvoltării industriale și accelerate care se așteaptă de la continentul african.

Apoi mai este de remarcat anunțul făcut de Laurent Fabius, președintele onorific al COP21, care susține că țările dezvoltate vor asigura un alt fond, de 10 miliarde USD. Banii ar urma să intre în infrastructura la scară largă a proiectelor de energie regenerabilă, care vor asigura 300 GW de energie verde până în 2030. De altfel, potențialul Africii în domeniul energiilor regenerabile este considerat atât de mare, încât continentul african poate ajunge să câștige masiv din exportul de energie verde.

Concentrarea pe energia geotermală

cop21-paris-2015-energy-day---ecoprofit-2
Energia geotermală ar putea căpăta un rol mult mai important în anii următori

Tot în ”Ziua Energiei” a fost anunțată formarea Alianței Internaționale pentru Energia Geotermală. O alianță formată din 36 de țări (principalele fiind Islanda, Franța și Kenya) și 23 de instituții din domeniu. Însă, față de Alianța Solară, inițiată de India, în cazul de față încă nu sunt planuri concrete privind finanțarea și punerea la punct a tehnologiilor din domeniul geotermal.

Se știe, însă, că momentan energia geotermală furnizează doar 12 GW în toată lumea. Asta în condițiile în care, conform estimărilor specialiștilor, 5% din potențialul geotermal pe plan mondial ar putea asigura necesarul de energie global pentru următorii 2.000 de ani! Așa încât obiectivul de bază al acestei alianțe interesante este de a realiza proiecte geotermale care să asigure o capacitate de cel puțin 60 GW până în 2025.

”Premiile fosilelor”

cop21-paris-2015-energy-day---ecoprofit-3
Națiunile dependente de combustibilii fosili sunt ”favoriții” acestor premii

Aproape 1.000 de organizații mondiale, reunite sub titulatura Climate Action Network, au venit cu o idee inedită de a ”penaliza” națiunile care ”pun bețe-n roate” negocierilor de la COP21. Este vorba de acordarea unor premii negative, ”Premiile Fosile”, care sunt acordate în fiecare seară a summit-ului, în funcție de prestațiile participanților la negocieri.

Luni a fost o zi oarecum tensionată, ”câștigătorii” fiind Arabia Saudită și SUA. În primul caz nu vorbim de o surpriză, deoarece economia Arabiei Saudite e dependentă de petrol și gaze naturale, așa încât nu e de mirare că reprezentanții săi au acuzat ”discriminarea combustibililor fosili în fața altor tipuri de energie”. În cazul SUA, deși planurile americanilor privind combaterea poluării par ambițioase, se remarcă refuzul acestei puteri mondiale de a-și asuma responsabilitatea privind poluarea produsă până acum, deci refuzul de a contribui la despăgubirile reclamate de națiunile vulnerabile.

Poluarea scade… Sau nu prea

cop21-paris-2015-energy-day---ecoprofit-4Tot luni a fost prezentat publicului și un nou studiu, realizat de cercetătorii britanici de la Universitatea Angliei de Est (studiu condus de o franțuzoaică…). Studiul arată că emisiile de gaze cu efect de seră, în principal de CO2, s-au stabilizat în 2014, iar în 2015 se estimează că vor scădea cu 0,6%. Asta în timp ce PIB-ul mondial (deci activitatea economică și industrială) a crescut cu 3,4% în 2014, iar la finalul lui 2015 se va înregistra o creștere de circa 3%.

Deși pentru oficiali și reprezentanții corporațiilor sunt vești bune, autoarea studiului, Corinne Le Quere, avertizează că progresele făcute de națiunile dezvoltate în direcția reducerii poluării sunt aproape insignifiante. Iar creșterea preconizată a cererii pentru energie în următorii ani riscă să ducă la o revenire pe trend ascendent a emisiilor de gaze cu efect de seră. Un efect important îl au prețurile mici ale petrolului și cărbunilor, ținute artificial la un nivel scăzut, care riscă să dinamiteze pur și simplu orice obiective asumate la COP21 pentru reducerea poluării.

Ce se mai aude cu tratatul?

Fondul climatic va face diferența între un acord minimalist și unul care va produce schimbări majore pentru populația săracă (Celine Charveriat, Oxfam)

În ce privește tratatul internațional care se așteaptă de la COP21 Paris 2015, acesta este departe de a fi finalizat (deși cel târziu joi ar trebui ca forma sa finală să intre în dezbateri, pentru a fi parafat vineri).

Una dintre marile probleme ține de lipsa unor metodologii clare privind modul în care națiunile dezvoltate vor contribui cu 100 de miliarde anual la ajutarea națiunilor defavorizate sau în curs de dezvoltare. Analiștii pesimiști estimează că, până acum, există planuri concrete pentru doar 5-8 miliarde USD/an, în timp ce optimiștii afirmă că acest fond s-ar putea baza pe 60 de miliarde USD anual, conform angajamentelor marilor economii mondiale.

Vezi graficul interactiv pentru fondurile climatice

Apoi se pare că, în spatele cortinei, se duc lupte politice strânse pentru modificarea angajamentelor națiunilor privind combaterea poluării. Specialiștii susțin că INDC-urile prezentate de peste 150 de națiuni înaintea COP21 nu vor reuși să evite creșterea cu doar 2 grade a temperaturii medii globale față de începutul perioadei Revoluției Industriale, estimându-se că, dacă nu se schimbă nimic în planurile de dezvoltare, creșterea temperaturii va fi de minimum 3,7-4 grade Celsius până la finalul acestui secol.

Nici măcar mesajul vedetei pop Katy Perry, Ambasador al Bunăvoinței UNICEF (Organizația Mondială pentru Protecția Copiilor), nu pare să aibă o influență suficientă în cadrul negocierilor de la COP21.

cop21-paris-2015-energy-day---ecoprofit-5
”Poftiți pe aici spre dezastrul climatic”

Negocieri pe care, să nu uităm, multe ONG-uri le acuzăsusțin interesele financiare ale marilor puteri economice și ale marilor corporații, nu pe cele ale locuitorilor planetei. Acuzații care ar trebui să pună mai multă presiune asupra factorului politic, vizibil influențat în decizii de mediul de business, mai ales de domeniul energetic bazat pe combustibilii fosili.

Au mai rămas foarte puține zile din acest summit COP21 Paris 2015, iar influențele externe sunt numeroase: implicarea marilor puteri în așa-zisa luptă anti-terorism pune pe plan secundar planurile anti-poluare, iar triumful extremei de dreapta din Franța, la primul tur al alegerilor, alimentează sentimentul anti-UE resimțit din ce în ce mai acut pe Bătrânul Continent. Practic, există pericolul divagării atenției negociatorilor COP21 de la principalul obiectiv, cel ținând de combaterea schimbărilor climatice. Dar să nu ne pierdem încă optimismul.

AFLĂ MAI MULTE DESPRE COP21 PARIS 2015