În Cracovia se interzic, din 2019, sobele pe cărbuni și lemne

carbuni polonia cracovia - ecoprofit 0

Pentru populiști, poate părea strigător la cer că un important oraș european a luat hotărârea de a le interzice locuitorilor săi utilizarea sobelor în care se ard cărbuni și lemne. Însă, pentru aceia dintre noi care înțeleg pericolele poluării, decizia este binevenită și ne arată că pericolele poluării încep să fie mult mai bine înțelese, nemaifiind ”ascunse sub preș” de interese meschine economice și politice.

Cât de importanți sunt cărbunii în Polonia

Polonia este una dintre țările europene a cărei industrie energetică se bazează din plin pe cărbuni. Sau, mai exact, se baza – deoarece, la fel ca în alte părți ale lumii, industria minieră tradițională se îndreaptă rapid spre faliment. Cifrele vorbesc de la sine: producerea unei tone de cărbuni costă circa 280 zloți, în timp ce prețul la care sunt cumpărați cărbunii de către termocentrale se situează undeva la 210-220 zloți. Deci vorbim de o pierdere de circa 60 zloți pe tonă.

carbuni polonia cracovia - ecoprofit 1Ceea ce ar echivala cu falimentul – dacă nu ar exista și prolifica piață a consumatorilor casnici. Și asta deoarece Polonia este țara cu numărul cel mai mare de locuitori care își încălzesc casele cu sobe în care ard cărbuni sau lemne: 30% din polonezi utilizează cărbuni (de 10 ori mai mult decât media europeană!). Se estimează că o familie poloneză are nevoie de circa 3 tone de cărbuni pe an, producând peste 8,5 tone de CO2 și alte gaze toxice.

În cazul cărbunilor de bună calitate pentru consumatorii casnici, prețurile variază între 400 și 800 de zloți/tonă – deci vorbim de profituri de minimum 120 zloți/tonă pentru producătorii de cărbuni. Care au, astfel, tot interesul ca populația să rămână dependentă de încălzirea bazată pe cărbuni (trei sferturi dintre aceștia locuiesc în mediul rural).

De ce pune presiune Europa

Conform datelor oficiale, se estimează că nivelul ridicat al poluării din Polonia duce la un număr de circa 40.000 de decese premature anual. De 10 ori mai multe decât victimele produse de accidentele rutiere! Cauzele principale ale poluării: fumul și particulele toxice rezultate în urma arderii cărbunilor în sobele populației, care se consideră că au un cuantum mai mare în poluarea generală decât termocentralele sau poluarea din transporturi.

carbuni polonia cracovia - ecoprofit 2Este o situație cunoscută de ani de zile în Polonia, dar pe care autoritățile nu au reușit să o rezolve, în principal din rațiuni populiste. După criza din 2008, pe plan politic în Polonia au început să aibă mai mare trecere formațiunile de extremă dreapta. Iar în 2015 partidul ”Lege și Justiție” a devenit o adevărată forță, fiind și unul dintre susținătorii fățiși ai industriei miniere – care, la fel ca în alte părți (România, de exemplu…), asigură o masă mare de votanți.

Însă Polonia face parte din Uniunea Europeană, iar în toamna anului trecut Comisia Europeană a început procedurile de infringement, deoarece Polonia nu și-a respectat angajamentele de până acum pentru reducerea poluării. Un lucru care poate însemna amenzi de până la 4 miliarde de euro! (de altfel, această ”amenințare a UE” este unul dintre motivele pentru care extremiștii din politica poloneză avansează ideea ca Polonia să iasă din Uniunea Europeană)

Totuși, în urma summit-ului COP21 Paris 2015, politicienii trebuie să facă față unui val din ce în ce mai puternic de presiune publică. Populația dă semne clare că nu mai acceptă poluarea (care duce la costuri conexe în sănătate de circa 1 miliard euro/an), nici politica protecționistă de care se bucură industria cărbunilor. Indiferent de amenințările venite de la Bruxelles, polonezii arată că devin mult mai conștienți de pericolele poluării.

Exemplul Cracoviei

Cracovia este al doilea cel mai mare oraș al Poloniei, având o bogată istorie și tradiție culturală. Pe de altă parte, face parte dintr-un top al celor mai poluate orașe europene, principala cauză fiind emisiile de noxe rezultate din arderea cărbunilor în sobe. Deși ne-am obișnuit să vedem Beijing-ul sau Paris-ul înecate în smog, acest peisaj este destul de comun și pentru locuitorii Cracoviei.

carbuni polonia cracovia - ecoprofit 3În 2015 a existat o inițiativă legislativă a parlamentului polonez (”legea anti-smog”), prin care se pasau autorităților locale responsabilitățile de a rezolva problemele poluării. O lege considerată de Comisia Europeană neadecvată problemelor reale, de unde și amenințarea cu infringementul. Însă rezolvarea politică a problemei înseamnă tergiversarea găsirii unei soluții.

Așa încât consiliul orașului Cracovia a decis să ia problema în propriile mâini și a organizat un vot în luna ianuarie privind o decizie drastică: interzicerea utilizării sobelor pe cărbuni și lemne, începând cu 1 septembrie 2019. Foarte interesantă poziția consilierilor: 19 dintre ei au votat pentru, 15 dintre ei s-au abținut și, atenție, niciun consilier nu a votat împotrivă. ”Este un moment istoric” a declarat primarul Jacek Majchrowski.

Ce implicații are legea anti-cărbuni

Scepticii vor spune că până la intrarea în vigoare a legii mai avem peste trei ani. Iar faptul că un oraș polonez a luat o astfel de decizie intră în categoria ”cu o floare nu se face primăvara”. Dar lucrurile promit să fie mult mai substanțiale.

În primul rând, Cracovia este considerată capitala ”Micii Polonii”, fiind extrem de importantă pentru zona sudică a Poloniei. Deși orașul are o populație de numai 800.000 de locuitori, în zona metropolitană locuiesc peste 8 milioane de oameni, care vor fi afectați de această lege. Adică peste 20% din populația Poloniei va renunța în curând la cărbuni.

carbuni polonia cracovia - ecoprofit 4Apoi, din punct de vedere politic, faptul că extrema dreaptă nu s-a opus absolut deloc unei astfel de legi îi face pe analiști să creadă că aceeași poziție va fi adoptată și la centru de către partidul ”Lege și Justiție”. Iar următorul ”bastion al cărbunilor” care va adopta o lege similară va fi chiar Varșovia, capitala poloneză. După care este așteptat un ”efect de domino” în toată țara.

Din punct de vedere economic, UE așteaptă de la guvernul Poloniei să privilegieze investițiile în domeniul regenerabilelor. Ceea ce nu va face decât să accelereze declinul industriei cărbunilor, un fenomen vizibil foarte clar peste tot în lume. Să nu uităm că Polonia este cel mai important stat din blocul estic al UE, ceea ce îi conferă și un interesant statut de factor de influență în zona noastră. Cu implicații directe asupra scăderii rapide a consumului de cărbuni.

Practic, legea anti-cărbuni adoptată recent la Cracovia este una dintre cele mai importante acțiuni ale acestui început de an. În cifre, renunțarea la sobele pe cărbuni și lemne va duce la economii anuale estimate la peste 300 de milioane de euro, doar în zona Cracoviei. Pe lângă care scăderea nivelului poluării va însemna avantaje indubitabile privind calitatea vieții locuitorilor. Va fi luat acest exemplu și de celelalte țări din zonă? Cu siguranță – e doar o problemă de timp.