”Joia vânturilor” în Danemarca: eolienele au generat mai mult curent decât s-a consumat

În noaptea de 9 iulie, în Danemarca s-a produs un fenomen neobișnuit, dar care demonstrează că energiile regenerabile pot satisface necesarul de consum, fără a mai fi nevoie să apelăm la combustibilii fosili. Iată ce s-a întâmplat.

danemara energie eoliana - ecoprofit 0

În seara zilei de joi, 9 iulie, agenția daneză de energie a constatat că rețeaua de eoliene producea cu 16% mai multă energie electrică decât era necesar pentru consumul populației. Iar până la ora 3 dimineața, pe fondul scăderii consumului pe timpul nopții, procentul de energie suplimentară a ajuns la 40%.

danemarca energie eoliana - ecoprofit 1Această situație se datorează unei perioade de circa 24 de ore de vânturi mai puternice decât în mod obișnuit, ceea ce a făcut ca producția de energie a eolienelor să depășească necesarul de consum intern. 80% din surplusul de energie din această ”joi a vânturilor” a fost direcționat către Germania și Norvegia, care beneficiază de sisteme de stocare a energiei bazate pe hidrocentrale, iar 20% a ajuns în rețeaua de distribuție a Suediei.

În mod normal, contribuția eolienelor în mixul energetic al Danemarcei este de 40%, capacitatea instalată până acum cifrându-se la 4,8 GW. Însă guvernul danez are în plan extinderea, până în 2020, cu instalații eoliene contorizând încă 1,5 GW. Ceea ce va însemna că Danemarca va produce peste 50% din energia necesară pentru consumul intern înainte de finalul acestui deceniu.

Danemarca este, în acest moment, țara cu proporția cea mai mare de energie eoliană din producția totală de curent electric anual. Guvernul are un program foarte ambițios de subvenționare a sectorului energiei eoliene, trei sferturi din instalații fiind realizate pe uscat, iar un sfert în apele mării. Ca o coincidență, 9 iulie a fost și data la care Parlamentul European a votat proiectul ”Economia circulară”, care înseamnă pur și simplu schimbarea radicală a modului de dezvoltare al societății.