Descoperire surprinzătoare: zațul de cafea poate combate încălzirea globală

S-ar putea ca, într-un viitor nu prea îndepărtat, zațul de cafea să nu mai fie pur și simplu aruncat la gunoi, ci să devină o materie primă foarte importantă pentru stocarea metanului - un gaz cu efect de seră mult mai periculos decât CO2-ul. Iată despre ce descoperire este vorba.

zat cafea metan gaze sera incalzire globala - ecoprofit 0

PE SCURT – rolul zațului de cafea în captarea și depozitarea metanului

Metanul se consideră că este de zeci de ori mai periculos decât dioxidul de carbon, pentru că are o capacitate mai mare de înmagazinare a căldurii, deci poate accelera încălzirea globală. Actualmente, se estimează că metanul reprezintă 10% din emisiile de gaze cu efect de seră, procent care va crește dacă se va continua utilizarea intensivă a gazelor naturale.

În urma mai multor studii, care au ca obiect găsirea unor soluții cât mai eficiente de captare a metanului, cercetătorii au descoperit că zațul de cafea prezintă niște calități interesante. Mai exact, la temperaturi ridicate (de circa 900 grade Celsius) și în combinație cu hidroxid de potasiu, se obține un material bogat în carbon activat.

Acest material este capabil să stocheze metan într-o proporție de până la 7% din masa sa, în plus prezentând și avantajul stabilității la temperaturi uzuale, între 15 și 35 de grade Celsius. În practică, zațul de cafea poate duce la obținerea unor aparate de captare și stocare a metanului din atmosferă. Sau, dimpotrivă, se poate utiliza într-un nou tip de soluții fuel-cell, atât pentru sectorul rezidențial, cât și pentru cel auto, care să asigure producerea de hidrogen pentru o ardere cu emisii zero.

Mai multe detalii, în continuare

Cafeaua, acest ”drog” consumat de jumătate dintre locuitorii planetei și care are o istorie bogată, atât cu episoade negative ținând de sclavagism, cât, mai ales, cu povești dintre cele mai interesante. Într-o notă mai pragmatică, aproape orice angajat are nevoie de o ceașcă de cafea, cel puțin o dată pe zi. Cei mai mari producători și exportatori de cafea sunt Brazilia, Vietnam și Columbia. De fapt, cam toate țările în care se cultivă cafeaua sunt în zona ecuatorială, mai mult sau mai puțin. Ceea ce poate fi o explicație pentru avantajele descoperite recent de un grup de cercetători, conduși de Meyya Meyyapan, de la NASA.

zat cafea metan gaze sera incalzire globala - ecoprofit 1
Țările în care se cultivă cafeaua – probabil faptul că se găsește în special în zona ecuatorială îi conferă proprietățile neobișnuite legate de metan

Anual, se produc în jur de 8,5 milioane de tone de cafea pe plan global. Ceea ce mai înseamnă și o cantitate uriașă de reziduuri: atât cele rezultate din procesul de producere a cafelei (coji și diverse lichide), cât și cele ulterioare preparării cafelei (adică zațul de cafea). Dacă în primul caz vorbim de un bun potențial ca biomasă pentru diverse aplicații, în al doilea caz nu prea s-au găsit soluții eficiente de reciclare. Până acum.

Zațul de cafea face parte dintr-o serie mai largă de reziduuri bazate pe carbon, cum ar fi cauciucurile uzate, cojile de nucă de cocos sau semințele de grapefruit (reziduurile sunt, practic, foarte ieftine). Toate acestea sunt studiate de către oamenii de știință în vederea găsirii unei soluții optime pentru stocarea gazelor cu efect de seră.

Dintre care cel mai periculos este metanul, cu efecte de zeci de ori mai puternice decât dioxidul de carbon în privința încălzirii globale. Metanul asigură o ardere nepoluantă în formă pură, dar, odată scăpat în atmosferă, poate produce în doar 20 de ani efectele pe care CO2-ul le produce în 100. Iar exploatarea zăcămintelor de gaze naturale este principala sursă de emisii necontrolate de metan, care se estimează că are o cotă de 10% din totalul gazelor cu efect de seră rezultate din activitatea umană.

zat cafea metan gaze sera incalzire globala - ecoprofit
Membrane cu micropori, obținute la diverse temperaturi de amestec a zațului de cafea cu hidroxidul de potasiu

Revenind la zațul de cafea, experimentul de față se referă la combinarea acestuia cu hidroxid de potasiu pentru obținerea unui material bogat în carbon activat (de menționat că în experiment s-a folosit chiar zațul provenit de la prepararea convențională a cafelei!). După încălzirea amestecului la 900 de grade Celsius, s-a obținut o membrană cu o textură având micropori de 0,6 nanometri, capabili să stocheze molecule de metan (CH4) și dioxid de carbon (CO2), într-o proporție de până la 7% din masa totală a materialului.

zat cafea metan gaze sera incalzire globala - ecoprofit 2
O posibilitate foarte interesantă: zațul de cafea ar putea fi utilizat pentru mașinile cu propulsie fuel-cell…

Un efect conex al acestui experiment ține de capacitatea acestui material bazat pe zațul de cafea de a stoca hidrogen (H2), într-o formă stabilă la temperaturi normale ale mediului ambiant. Ceea ce poate face din zațul de cafea o materie primă de luat în seamă în crearea unor sisteme mai ieftine, dar și mai sigure, pentru depozitarea hidrogenului în vederea utilizării în sisteme fuel-cell, atât în domeniul rezidențial, cât și în cel auto.

Deocamdată, vorbim de o fază incipientă a experimentelor prin care se încearcă utilizarea zațului de cafea în soluții de captare a metanului. Totuși, primele rezultate sunt foarte promițătoare, iar în viitorul apropiat am putea asista la o schimbare de politică privind ”reziduul” obținut în urma preparării cafelei. Care, iată, poate deveni una dintre principalele ”arme” de combatere a schimbărilor climatice (produse, să nu uităm, de către om).