Cum afectează dovlecii de Halloween încălzirea globală

dovleci halloween incalzire globala bioenergie - ecoprofit 0

Halloween-ul a devenit, de multă vreme, o sărbătoare consumeristă, care a invadat cam orice societate civilizată. La noi, fenomenul #colectiv probabil va mai diminua entuziasmul ținând de această așa-zisă sărbătoare în anii următori. Însă, paradoxal, chiar Agenția Americană pentru Mediu emite un semnal de alarmă privind influența negativă a Halloween-ului asupra încălzirii globale.

Despre ce poate fi vorba?

dovleci halloween incalzire globala bioenergie - ecoprofit 1

În SUA, producția de dovleci se cifrează la circa 600.000 de tone anual. Cu ocazia Halloween-ului, se înregistrează o creștere bruscă a cantității de dovleci care, după ce și-au ”îndeplinit” atribuțiile de ”lanterne de groază”, devin deșeuri menajere. Și ajung parte a unei cantități impresionante de gunoi menajer, circa 254 de milioane de tone anual, depozitate în gropile municipale de gunoi de pe tot teritoriul Americii.

Marea problemă cu deșeurile menajere, în special cu resturile organice (cum este și cazul dovlecilor), ține de faptul că, în procesul de descompunere, apar și emisii mari de metan. Care este un gaz cu efect de seră mai periculos de peste 20 de ori decât dioxidul de carbon. Deci dovlecii aruncați la gunoi de Halloween nu fac altceva decât să contribuie la accelerarea fenomenului de încălzire globală.

Conform EPA, dacă 50% din deșeurile organice acumulate anual în SUA ar fi transformate în biocombustibili, s-ar obține o cantitate impresionantă de, atenție, aproape 6 miliarde de litri de biocarburant! Deja în SUA se construiesc două mari biorafinării, care să transfome gunoiul menajer în carburant – se estimează că, anual, acestea vor produce o cantitate de circa 350 de milioane de litri de biocombustibil destinat armatei. După care modelul va fi aplicat și pentru producția de biocombustibil destinat utilizării civile.

dovleci halloween incalzire globala bioenergie - ecoprofit 2

De asemenea, deșeurile organice pot fi utilizate pentru producerea energiei electrice: prin utilizarea unor bacterii, în urma proceselor anaerobe produse în rezervoare speciale este eliminat metan, care este capturat și utilizat în generatoare speciale. Dintr-o tonă de reziduuri organice se obțin aproape 400 de metri cubi de gaz. Practic, utilizând astfel jumătate din gunoiul menajer din SUA, anual ar putea fi alimentate 2,5 milioane de gospodării (ceea ce ar duce la diminuarea considerabilă a emisiilor de CO2 și de alți poluanți periculoși rezultați din arderea căbunilor în termocentrale).

Cu alte cuvinte, poate ar fi cazul să înțelegem și, mai mult, să-i învățăm și pe copii despre consecințele utilizării necugetate a resurselor, dar și despre perspectivele pe care le aduce reciclarea conștientă. După cum se vede, Halloween este toxic nu doar la figurat, ci și la propriu.