Cât de durabile sunt, totuși, panourile fotovoltaice?

panouri-fotovoltaice-durabilitate---ecoprofit-0

Pe lângă prețul de achiziție, un alt factor important la achiziția unui sistem de panouri fotovoltaice ține și de timpul în care este recuperată investiția, dar și cât timp după aceea poate aduce economii importante în buget (față de facturile care ar trebui plătite la distribuitorul de curent electric).

Și așa se ajunge la o întrebare importantă: care este, de fapt, perioada de viață a panourilor fotovoltaice? În principiu, cam orice producător afirmă că, în condiții ok, panourile fotovoltaice funcționează optim cam 25 de ani – adică, după această perioadă, ar trebui ca eficiența să fie de minimum 80%. Iar aici ajungem la o chestiune interesantă: oare panourile fotovoltaice produse acum 25-30 de ani s-au comportat conform promisiunilor?

panouri-fotovoltaice-durabilitate---ecoprofit-1
Panouri fotovoltaice produse în 2004, care, după 10 ani, au eficiența mai redusă cu doar 5%. Deci, în teorie, de-abia prin 2035-2040 vor scădea până la 80%. Fascinant! 

În 2014, cei de la Kyocera se mândreau cu faptul că unul dintre cele mai importante institute independente din domeniul fotovoltaicelor, ISE (Fraunhofer Institute for Solar Energy Systems – Germania), a măsurat eficiența unor panouri produse de japonezi după 10 ani de utilizare. Rezultatul: degradarea cu doar 5% a eficienței. Pe lângă care un studiu intern al companiei Kyocera arăta că panouri solare montate acum 30 de ani lângă Tokyo au demonstrat o scădere a eficienței de numai 9,6% după 25 de ani.

Recent, Dr. John Wohlgemuth a venit cu alte informații interesante. Actualmente cercetător principal în cadrul NREL (National Renewable Energy Laboratory, din cadrul Departamentului de Energie al SUA), Dr. Wohlgemuth este unul dintre pionierii cercetării din domeniul fiabilității fotovoltaicelor, pornind la drum încă din 1976, în cadrul Solarex, prima companie producătoare de panouri fotovoltaice comerciale pe scară largă.

panouri-fotovoltaice-durabilitate---ecoprofit-2
În multe cazuri, tehnologia de la începuturi pentru producerea panourilor fotovoltaice a fost atât de bine aplicată, încât produsele depășesc fără probleme o durată de viață de 30 de ani, având o eficiență de peste 80%

Conform acestuia, panourile fotovoltaice produse în anii ’70-’80 au demonstrat, în mare parte, abilitatea de a funcționa optim chiar și după mai mult de 30 de ani. Principalele probleme ale tehnologiei de la început țin de decolorare și de scăderea proprietăților adezivilor folosiți pentru izolarea celulelor fotovoltaice. Decolorarea duce la piederi de 0,5% pe an în circuitul electric, în timp ce dezlipirea treptată a sticlei duce la pierderi de circa 10% în 25-30 de ani.

Majoritatea panourilor fotovoltaice produse acum 30 de ani este de așteptat să ofere o eficiență de maximum 80% față de cea inițială. Ceea ce nu înseamnă neapărat că nu mai sunt bune, ci se pune problema dacă mai merită utilizate în condițiile în care noile panouri beneficiază de o tehnologie mai avansată, cu materiale mai bune și o încapsulare superioară.

 

panouri-fotovoltaice-durabilitate---ecoprofit-3
Marea problemă a fotovoltaicelor: când cantitatea afectaeză calitatea, durabilitatea va fi chiar mai mică decât cei 25 de ani promiși. Însă dacă accentul e pus pe calitate, durabilitatea poate fi chiar dublă – deci un sistem bun fotovoltaic achiziționat în 2015 va putea fi utilizat chiar și după jumătatea acestui secol. Incredibil, nu?

Însă Dr. John Wohlgemuth atrage atenția asupra unui aspect important: chiar dacă tehnologiile de fabricare sunt superioare, iar metodele de testare ale produselor finite sunt evoluate, există riscuri dacă producătorii preferă ”scurtăturile” pentru a obține prețuri cât mai reduse. Cu alte cuvinte, rabatul de la calitate în toate etapele construcției unui panou fotovoltaic riscă să scadă durabilitatea acestuia.

În concluzie, cel puțin la nivel teoretic, evoluțiile din domeniul panourilor fotovoltaice le pot asigura produselor noi durate de viață chiar și de 50 de ani (deci dublu față de estimarea uzuală de 25 de ani) până când eficiența va scădea sub 80%. Totul ține, însă, de calitatea fabricației – o aluzie directă la ”invazia” de panouri fabricate în China, care au pus mari probleme investițiilor americane și europene. Rămâne destul de clar că investiția într-un sistem de panouri fotovoltaice merită cu prisosință, asigurând energie verde pe termen lung și foarte lung.