”Dutch Windwheel” – construcția eoliană… rezidențială!

Dacă va ajunge să fie realizată, este foarte probabil ca Dutch Windwheel să devină cea mai extravagantă clădire de locuințe din lume. Și, în același timp, cea mai ecologică, deoarece ambițiosul proiect beneficiază de o serie de tehnologii din domeniul sustenabilității. În continuare, mai multe detalii despre Dutch Windwheel.

Dutch Windwheel energie eoliana - ecoprofit 0
Dutch Windwheel energie eoliana - ecoprofit 1
Pare o poartă stelară din viitorul îndepărtat…

Dutch Windwheel” este unul dintre cele mai ambițioase proiecte de arhitectură din ultima vreme și a fost gândit, în principal, pentru a stimula turismul în Olanda, în special în Rotterdam, unde se dorește construcția acestei clădiri sustenabile.

Cel mai curios lucru nu este neapărat forma construcției ”Dutch Windwheel”, ci adaptarea tehnologiei eoliene. Dar nu vorbim de tehnologia convențională, a unei ”moriști” cu pale, ci de o idee nouă, dezvoltată la TU Delft (Universitatea de Tehnologie Delft).

Sistemul este denumit EWICON (Electrostatic WInd Energy CONverter), iar principiul său de funcționare este destul de simplu: acțiunea vântului asupra particulelor de apă (încărcate electrostatic) duce la producerea curentului electric. Mai multe detalii și o animație ușor de înțeles găsiți în acest video:

De reținut câteva caracteristici ale noii tehnologii eoliene: un astfel de dispozitiv poate fi realizat într-o multitudine de forme, poate fi plasat și pe apă și este scalabil. Într-o asemenea măsură, încât poate fi utilizat într-o construcție de 174 de metri înălțime, precum ”Dutch Windwheel”.

Dar ce presupune acest proiect?

Construcția este realizată din două inele. În cel interior regăsim zona rezidențială, care va găzdui 72 de apartamente de lux, un hotel cu 160 de camere, plasate pe 7 niveluri, un mall și un restaurant. Evident, în partea superioară este prevăzută o platformă pentru vizitatorii care doresc să admire panorama Rotterdam-ului, geamurile urmând a fi dotate și cu ecrane interactive.

Dutch Windwheel energie eoliana - ecoprofit 2
Dutch Windwheel se dorește un punct de atracție pentru 1,5 milioane de turiști anual

Iar aici ajungem la un alt punct de atracție al ”Dutch Windwheel”: în inelul exterior sunt prevăzute 40 de cabine, care le oferă vizitatorilor o experiență inedită, ca în cazul roții gigantice London Eye. Suficient de interesant pentru ca ”Dutch Windwheel” să atragă anual 1,5 milioane de turiști, susțin proiectanții, mai ales ca un sfert din inelul exterior este subacvatic.

Pe partea de sustenabilitate, discul central este, după cum spuneam, cea mai mare eoliană de tip EWICON, urmând a beneficia din plin de vântul produs de curenții maritimi. Evident, nu lipsesc panourile fotovoltaice, în timp ce reziduurile umane sunt transformate în biogaz. Mai mult, clădirea beneficiază de un sistem de captare a apei de ploaie, iar pentru necesitățile curente ale locuitorilor este utilizată apa din mare, care trece printr-un proce special de filtrare.

Dutch Windwheel energie eoliana - ecoprofit 3
Dutch Windwheel este ”burdușită” de tehnologii sustenabile

Mai rămâne ca ”Dutch Windwheel” să devină realitate, dar încă nu se știe când și dacă acest lucru se va întâmpla. Dat fiind bagajul de tehnologii înglobate, această clădie prezintă, totuși, un interes destul de mare, deoarece se poate dovedi un bun model pentru domeniul rezidențial din zona de coastă, unde se pot îmbina perfect atât avantajele curenților de aer maritimi, cât și potențialul turistic.