Eco-Power Station – inedita stație off-grid pentru biciclete electrice

eco power station biciclete electrice - ecoprofit 0

Eco-Power Station costă 100.000 de dolari și va fi funcțională, din primăvara lui 2016, în parcul Liberty State Park, din New Jersey, SUA. Dar, surpriză, nu este realizată de americani, ci de un consorțiu din Taiwan, Green Trade Project, care se ocupă de promovarea și integrarea soluțiilor eco ale diverselor firme taiwaneze.

Ce este, mai exact, Eco-Power Station

Pe lângă faptul că va avea rol de stație de alimentare și depozitare pentru bicicletele electrice, în cadrul unui program de car-sharing, Eco-Power Station este o demonstrație de forță a companiilor taiwaneze din domeniul eco. Vorbim de un container de 12 x 2,5 metri în care nu mai puțin de 10 firme din Taiwan au înglobat cele mai noi soluții ecologice, atât din domeniul contrucțiilor, cât și din cel al producerii și stocării energiei.

eco power station biciclete electrice - ecoprofit 1

Mai întâi, compania Heatax a acoperit pereții containerului cu o vopsea protectoare izolatoare, despre care afirmă că are cel mai bun raport cost/performanțe de pe piață – de exemplu, poate reflecta până la 88% din căldura soarelui. Apoi firma Nunstone propune un material inedit pentru domeniul construcțiilor: o nouă generație de vopsea-spray, care îi conferă oricărei suprafețe pe care este aplicată aspectul de piatră, de la granit până la marmură. Podeaua containerului este realizată din cauciuc obținut 100% din pneuri reciclate (grație firmei Jia-Qian Rubber Tech, specializată de peste 20 de ani în reciclarea anvelopelor), iar elementele de mobilier din interior au fost transformate în adevărate obiecte de design de către cei de la Renato, prin utilizarea peliculelor reciclate din cadrul panourilor fotovoltaice scoase din uz.

Cum se obține energia pentru Eco-Power Station

Pe acoperișul containerului sunt plasate panouri solare de 5 kW, produse de GEAC și care utilizează tehnologia ”thin-film” – adică vorbim de folii fotovoltaice, ușor de aplicat pe orice suprafață. Firmele TD HiTech și Ecolohas Energy Tech oferă o soluție de stocare a energiei printr-un sistem de baterii litiu-ion de 5 kWh, iar firma Billion Electric oferă un sistem inteligent de management al energiei și distribuției acesteia.

Pentru situațiile când nu este nici soare suficient, dar nici energie suficientă în baterii, M-Field a dotat containerul cu un sistem back-up de tip fuel-cell cu hidrogen, care poate funcționa maximum 8 ore la capacitate maximă. Să nu uităm nici de SunValue, care le pune la dispoziție clienților un ”stâlp cu cărămizi fotovoltaice” – este vorba de niște dispozitive paralelipipedice, acoperite cu un material capabil să absoarbă energia luminoasă din orice unghi și care pot asigura suficient curent pentru încărcarea smartphone-urilor sau a altor dispozitive mobile.

Într-un cuvânt, Eco-Power Station ne arată că sustenabilitatea este posibilă prin combinarea eficientă a unor soluții inteligente. În plus, este un bun exemplu de vitrină tehnologică și demonstrează capacitatea industriei eco taiwaneze. Iar faptul că va deservi una dintre cele mai pretențioase zone dedicată bicicliștilor din SUA e un exercițiu foarte reușit de marketing.

SOURCEGreen Trade Project
SHARE