Emisiile de CO2 în 2015: stagnare sau creștere?

emisii-co2-2015---ecoprofit-3

IEA (Agenția Internațională pentru Energie) susține un fapt care ar putea fi considerat pozitiv: 2015 a fost al doilea an consecutiv în care am asistat la o stagnare a emisiilor de CO2, deși economia mondială a crescut cu peste 3% (deci activitatea industrială a fost mai intensă).

Conform datelor IEA, emisiile totale de CO2 au fost în 2015 de circa 32,14 miliarde de tone, față de 32,13 miliarde în 2014 și 32,07 miliarde în 2013. Deci ar fi vorba de o creștere insignifiantă – numai că trebuie menționat faptul că vorbim deocamdată de estimări preliminare ale IEA pentru 2014 și 2015.

emisii-co2-2015---ecoprofit-1

Rezultatul vine la doar câteva luni dupa COP21 Paris, ceea ce demonstrează că se fac eforturi pentru combaterea poluării globale (Faith Birol, director executiv IEA)

Conform graficului IEA, este pentru prima dată când stagnarea emisiilor de CO2 e corelată cu o creștere a economiei mondiale. În ultimii 40 de ani, orice stagnare sau scădere a nivelului de poluare provocat de activitatea umană a fost asociată cu probleme: la începutul anilor ’80 am avut a doua mare criză petrolieră, la mijlocul anilor ’90 economia globală a fost afectată de dizolvarea URSS, iar spre finalul primului deceniu al anilor 2000 lumea a fost lovită de cea mai mare criză economică mondială de până acum.

În opinia specialiștilor IEA, faptul că poluarea nu a crescut simțitor se datorează noilor politici de protecție a mediului și, mai ales, a investițiilor majore în sursele de energie regenerabilă. China înlocuiește galopant termocentralele cu hidrocentrale și parcuri eoliene, iar în SUA cărbunii lasă locul gazelor naturale pentru producerea energiei. Din păcate, alte țări asiatice, Orientul Mijlociu și, mai ales, Europa au înregistrat creșteri ale emisiilor de CO2 în 2015.

Iată, însă, că veștile oarecum bune ale IEA sunt contracarate de valorile măsurate la observatorul Mauna Loa, al NOOA (Administrația Națională a Oceanelor și Atmosferei, SUA): față de 2014, în 2015 s-a înregistrat o creștere de 3,05 ppm (parts per million) a concentrației de CO2 din atmosferă. Ceea ce reprezintă un record în istoria de peste 50 de ani de când observatorul din Hawaii face acest tip de măsurători.

emisii-co2-2015---ecoprofit-2

Este o creștere explozivă a concentrației de CO2 față de procesele naturale (Pieter Tans, cercetător principal NOOA)

Mai mult, 2015 a fost al patrulea an consecutiv în care concentrația de CO2 a crescut cu mai mult de 2 ppm. Ceea ce înseamnă că nivelul de dioxid de carbon crește mult mai repede decât s-a întâmplat în ultimele câteva sute de mii de ani.

Ultima dată când Terra a experimentat o creștere similară a nivelului de CO2 s-a petrecut acum peste 11.000 de ani, când creșterea a fost de circa 80 ppm. Acum, însă, vorbim de o creștere de 200 de ori mai accelerată decât atunci.

În cifre, față de valoarea medie de 280 ppm a concentrației de CO2 din atmosferă înainte de 1800, în februarie 2016 s-a ajuns la o valoare medie de 402,59 ppm. Influențele principale sunt atât fenomenul El Niño (care a dus la un salt similar, dar mult mai mic, în 1998), cât mai ales continuarea poluării produse prin arderea combustibililor fosili – ceea ce, din păcate, contrazice opinia celor de la IEA.

Un lucru e cert: societatea umană continuă să polueze la cote extrem de ridicate, iar eforturile de a combate poluarea sunt mult prea mici, investițiile în energii regenerabile și în eficientizarea consumului global de energie fiind insuficiente. Probabil până la finalul acestui deceniu se va reuși, totuși, găsirea unei modalități optime de taxare a poluării, lucru care va schimba atât economia globală, cât și percepția omului asupra pericolelor reale pe care poluarea le implică.

 

SHARE