Energia eoliană și cea solară vor detrona cărbunii și gazele naturale până în 2020

energie eoliana solara carbuni gaze - ecoprofit 0

Din punct de vedere financiar, iese în evidență o analiză a Bloomberg New Energy Finance, care arată cât de competitive au devenit, din punct de vedere al costurilor, energia eoliană și cea solară comparativ cu utilizarea cărbunilor și gazelor naturale pentru producerea energiei. A fost luată în considerare variația între prima și a doua jumătate a anului pentru LCOE (costul mediu global ”nivelat” al energiei electrice), care, pe lângă prețul pe MWh, include și costurile asociate cu finanțarea proiectului și ratele și dobânzile către creditori sau cheltuielile de mentenanță și utilizare.

Rezultatele sunt următoarele:

 • energia eoliană:
  • onshore: scădere de 2 USD/MWh (de la 85 USD/MWh în H1 la 83 USD/MWh în H2)
  • offshore: scădere de 2 USD/MWh (de la 176 USD/MWh în H1 la 174 USD/MWh în H2)
 • energia solară (proiectele care utilizează tehnologia panourilor fotovoltaice cu silicon cristalin, cea mai populară tehnologie solară momentan):
  • scădere de 7 USD/MWh (de la 129 USD/MWh în H1 la 122 USD/MWh în H2)
 • energia obținută prin arderea biomasei:
  • menținere la circa 134 USD/MWh
energie eoliana solara carbuni gaze - ecoprofit 1
Energia eoliană a ajuns la un nivel de rentabilitate aproape de neimaginat acum 10 ani. Iar până la finalul deceniului va deveni, fără discuție, cea mai ieftină și eficientă formă de obținere nepoluantă a curentului electric
 • energia obținută în termocentrale, prin arderea cărbunilor:
  • pe continentele americane: creștere de 9 USD/MWh (de la 66 USD/MWh în H1 la 75 USD/MWH în H2)
  • în Asia-Pacific: creștere de 5 USD/MWh (de la 68 USD/MWh în H1 la 73 USD/MWh în H2)
  • în Europa: creștere de 23 USD/MWh (de la 82 USD/MWh în H1 la 105 USD/MWh în H2)
 • energia obținută în centrale pe bază de gaze naturale:
  • pe continentele americane: creștere de 6 USD/MWh (de la 76 USD/MWh în H1 la 82 USD/MWH în H2)
  • în Asia-Pacific: creștere de 8 USD/MWh (de la 85 USD/MWh în H1 la 93 USD/MWh în H2)
  • în Europa: creștere de 15 USD/MWh (de la 103 USD/MWh în H1 la 118 USD/MWh în H2)
 • energia obținută din centrale nucleare:
  • variație foarte mare în funcție de zonă, dar între H1 și H2 s-a înregistrat o creștere în majoritatea zonelor (LCOE a ajuns până la 261 USD/MWh pe continentele americane, respectiv până la 158 USD/MWh în zonele Europei, Africii și Orientului Mijlociu)
energie-eoliana-solara-carbuni-gaze-ecoprofit
Energia obținută prin arderea cărbunilor în termocentrale devine din ce în ce mai costisitoare. Iar, odată cu eliminarea subvențiilor (foarte generoase în unele părți ale lumii), industria cărbunilor se va îndrepta rapid spre faliment. Startul prăbușirii deja s-a dat, iar în 2020 vom fi în plin proces de închidere a minelor și termocentralelor

După cum se observă, investițiile în energia eoliană onshore (adică în parcurile eoliene de pe uscat) sunt cel mai aproape de a ”detrona” termocentralele și centralele bazate pe gaze naturale. Ba chiar, în cazul unor țări, energia eoliană a devenit mai competitivă decât sursele care utilizează cărbuni și gaze naturale.

De exemplu, în Marea Britanie, energia eoliană are un cost mediu de 85 USD/MWh, mai mic cu 30 USD față de un MWh produs în termocentrale sau centrale pe gaz. Iar în Germania, energia eoliană se situează la circa 80 USD/MWh, față de 106 USD/MWh pentru termocentrale, respectiv 118 USD/MWh pentru centralele pe gaz. Explicația acestei situații ține și de legislație, care, în cazul acestor țări europene, taxează mai drastic poluarea.

În China, centralele pe bază de gaze, cu un cost mediu de 113 USD/MWh, sunt mai scumpe decât energia eoliană (77 USD/MWh) sau energia solară (109 USD/MWh). În schimb, termocentralele rămân extrem de ieftine (44 USD/MWh), fiind așteptată de la guvernul chinez completarea angajamentului de a reduce utilizarea cărbunilor cu adoptarea unei taxe drastice pentru penalizarea poluării produse de termocentrale.

În SUA, variațiile sunt destul de mari între state, dar, făcând o medie, energia produsă din cărbuni și gaze naturale, estimată la un preț mediu de 65 USD/MWh, rămâne sub nivelul costurilor energiei eoliene (80 USD/MWh) sau solare (107 USD/MWh). Lucrurile, însă, promit să se schimbe rapid, odată rezolvate conflictele pe tema programului Clean Power Plan a administrației Obama.

energie eoliana solara carbuni gaze - ecoprofit 3
Din păcate, nu suntem limitați de tehnologie sau de lipsa banilor. Ci de concepții greșite, interese financiare și factorii politici incompetenți.

Există, așadar, un trend clar, care arată că investițiile în energiile regenerabile sunt din ce în ce mai atractive, datorită scăderii costurilor tehnologiei, dar și a costurilor din ce în ce mai mici de finanțare. În paralel, soluțiile convenționale de producere a energiei, prin arderea cărbunilor și gazelor naturale, se lovesc de creșterea costurilor operaționale, dar și de scăderea rapidă a rentabilității – mai ales că se așteaptă atât o reducere semnificativă a subvențiilor (în unele cazuri ar putea fi eliminate complet), precum și introducerea unei taxe pe carbon severe.

Prin urmare, sunt mari șanse ca, înainte de finalul acestui deceniu, energia eoliană să devină cea mai rentabilă și mai ieftină sursă de producere a curentului electric pe plan global, chiar și în situația în care subvenționarea domeniului ar fi eliminată total. În paralel, asistăm la o scădere galopantă a costurilor din domeniul energiei solare, proiectele de acest fel fiind de așteptat să ajungă la un nivel de rentabilitate cel puțin egal cu al termocentralelor în doar câțiva ani. Cu alte cuvinte, după 2020 vom asista foarte probabil la un declin accelerat al industriei cărbunilor – pur și simplu energiile regenerabile vor fi cu mult mai competitive.